Ukraina borš

Peeter Kardi retsept.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

500 g kondiga veise rinnatükk

10 väikest punast peeti

0.5 kapsast

1 porgand

1 juurpetersell

1 sibul

4 kartulit

2-3 sl kontsentreeritud tomatipastat

3-4 küüslauguküünt

40 g searasva

20 g soolapekki

1 roheline paprika

2-3 loorberilehte

soola ja musta pipart

maitse järgi sidrunhapet

suhkrut

vett

Valmistamine

Keeda lihast kuni paari liitri veega puljong ja tõsta liha välja. Koori 5-6 peeti ja lõika kangideks või riivi jämeda riiviga. Pane hautamisnõusse, lisa searasv ja 1 sl tomatipastat. Vala juurde paar klaasi puljongit ja hauta nõrgal tulel kaane all (noori peete hautae 15 minutit, vanu vähemalt kolmveerand tundi).

Ülejäänud peedid koori või pese harjaga hoolikalt puhtaks, riivi ja pane keedunõusse. Vala juurde klaasitäis puljongit ja lase ägedal tulel keema tõusta. Jahuta ja kurna. Saadud tõmmis lisa boršile supi keetmise lõpus.

NB! Ilusa punase värvuse säilitamiseks ja ka supi maitsestamiseks tuleb mõlemal juhul lisada peedile ka noaotsatäis sidrunhapet.

Puhastatud porgand, petersell ja sibul lõika ribadeks, kuumuta vähese võiga ja lisa hautatud peedile 10 minutit enne hautamise lõppu.

Keevasse puljongisse pane suurteks tükkideks lõigutud kapsas, kooritud kartulid ja seemnetest puhastatud paprika. Kui puljong hakkab uuesti keema, siis lisa hautatud peet.

Veerand tunni pärast lisa maitseained ja maitsesta soola ja suhkruga. Keeda vaiksel tulel 20-30 minutit.

Viis minutit enne keetmise lõppu lisa ülejäänud tomatipasta, väikesed pekikuubikud ja searasvaga pastaks hõõrutud küüslauk.

Enne lauale andmist lisa boršile peeditõmmis ja lihatükid. Lase korraks keema ja siis tõmba pliidiservale paarikümneks minutiks seisma. Selle aja jooksul saab borš õige maitse.

Serveeri hapukoorega.

Peeter Kardi retsept ilmus ajalehes Postimees 25.10.1997, pildi tegi DAGRIS.

LISA KOMMENTAAR

katrin
postitatud 21.10.2016 20:53

proovitud ja väga väga hea supp tuli :)

Peeter
postitatud 14.01.2018 16:48

Ostsin 10 peeti, kooritult ikka üle kahe kg kokku! 3-st liitrist puljongist ei jätkunud, pidin lahjendama - maitsev ikka, aga lahja! Küsige kadunud Kardilt, kui ta naermise lõpetab, kui raske on 10 peeti!?

VjKask
postitatud 08.11.2023 01:19

Ukrainas tehakse sealihast ning venemaal veiselihast. Õppige ajalugu natuke...