Nigella banaanikeeks

Ameerikalik rummi või burbooniga maitsestatud banaanikeeks - mahlane ja maitsev.

Mõistliku hinnaga seemneid, pähkleid ja kuivatatud puuvilju leiate Germundi tootevalikust. 

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

100 g seemneteta rosinaid (nt Germund)

75 g tumedat rummi või burbooni viskit

175 g nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

0.5 tl söögisoodat

0.5 tl soola

125 g magedat sulatatud võid

150 g suhkrut

2 suurt muna

4 väikest küpset banaani (kooritult u 300 g)

60 g hakitud kreeka pähkleid (nt Germund)

1 tl vanilliekstrakti

Valmistamine

Kuumuta ahi 170ºC. Määri  23x13x7cm keeksivorm võiga ja puista üle jahuga või vooderda küpsetuspaberiga. 

Sega rosinad ja rumm väikeses kausis ning lase veidi paisuda. Sega keskmise suurusega kausis jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool.

Sega suures kausis sulavõi ja suhkur. Lisa ükshaaval kloppides munad, seejärel püreestatud banaanid. Lisa puulusikaga segades pähklid, rummised rosinad ja vanilliekstrakt. Lisa jaokaupa kuivainesegu, iga kord hoolega segades.

Kalla tainas keeksivormi ning küpseta 170-kraadise ahju keskosas 60-75 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.

Lase vormis jahtuda, seejärel lõika paksudeks viiludeks.

Loe veel:

Retsept on Nigella Lawsoni raamatust "How to be a Domestic Goddess"; Nigella võttis retsepti Jim Fobeli raamatust "Old-Fashioned Baking Book: Recipes from an American Childhood". Vaata ka Nami-Nami mugandust/eestindust antud retseptist. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

laiskus lämmatab
postitatud 18.04.2008 07:49

Proovitud see keeks. Aga kogu asja juures on huvitav see, et jahu läheb nii vähe??? Enamuse taignakogusest moodustavad banaanid ja muu sarnane. Kreeka pähkli asemel panime mandleid ja tulemus oli VÄGA hea. Selline parajalt mure ja mahlane keeks. Mitte kuiv-kõva-pude. Väga lihtne teha ka. Pole teab mis kõva keeksiguru ja ega oska tulemust väga profesionaalipilguga hinnata, aga söödi ja kiideti.

Tullia
postitatud 07.06.2008 01:09

Magus ja maitsev hommikusöök oli!

qsti
postitatud 09.06.2008 15:09

Kiidan ka, keeks sai mõnusalt mahlane ja maitsev, kidasti proovimistväärt retsept. Kõige parem oli ahjusoojana paksude viiludena.

Tiina
postitatud 19.11.2008 19:49

See on parim keeks, mida ma tean :D

Nämm-nämm
postitatud 28.01.2009 21:46

Keeks on igati kiiduväärt, olen teinud mitmeid kordi. Viimane kord proovisin nii, et panin 50g võid ja pool klaasi õunapüreed (suhkruta!). Erilist vahet sellel veidi vähem rasvase keeksi ja tavalise võikogusega tehtud keeksi vahel ei täheldanud. Võibolla kui oleks kaks kõrvuti olnud maitsmiseks.. aga 50% vähem võid on päris hea võit. Arvestades sellega, ei kui seda keeksi sööma hakata, siis ei saa pidama!

kati
postitatud 02.03.2009 17:12

Väga maitsev.

Infanta
postitatud 06.03.2009 15:49

Oli isegi vähendatud suhkrukogusega väga magus. Aga rummirosinad andsid keeksile kõvasti vunki juurde

Kardemon
postitatud 06.03.2009 15:56

tegin ka eile seda keeksi rummi kodus polnud ja panin niisama rosinad. pärast Infanta kommentaari peaks ikka rummi koju ostma ja nii ka proovima. hästi maitsev keeks tõepoolest (ka ilma rummirosinata)

Zoozi
postitatud 20.04.2009 22:34

Meile meeldis väga!

Spidur
postitatud 29.10.2009 13:21

Ammu, ammu plaanisin selle keeksi tegemist. Rosinate, pähklite ja banaanide osas on mul tavaelus niikuinii nõrkus, miks mitte neid siis üheskoos kuskil kasutada. Ja tulemuses ei pidanud pettuma. Samas oli keeks muidugi üsna rammus ja magus nagu ühele endast lugu pidavale ameerika küpsetisele kohane. Kuna retseptis kasutatakse sulavõid, siis mina asendasin osa sellest pisut väiksema koguse õliga.

Aari
postitatud 12.11.2009 22:44

Liiga hea! Järgisin küll soovitust asendada pool võist õunapüreega ja panin vähem suhkrut, aga pool keeksi korraga nahka panna on ikka liig mis liig... Ja lapsed palusid, et ma teeks uuesti seda tainast - neile maitses tainsas isegi rohkem kui valmis keeks:)

Liisu
postitatud 13.12.2009 22:50

Tegin juba teist x Nigella rummirosina banaanikeeksi, väga hea tuli. Muidugi mõtlesin, et eks peab hea olema, kui väikesesse keeksi niipalju võid ja muud head läheb :)

Marju
postitatud 27.12.2009 17:39

Imeline! Mahlane ja õhuline ja väga väga maitsev.

Kati
postitatud 02.01.2010 14:18

Väga hea tuli. Tegin rõngasvormis ja valasin pärast üle tumeda shokolaadiga. Kasutasin rohkem pähkleid ja tükeldatud muste ploome. Maitses hästi ka kolm päeva hiljem:)

Elis
postitatud 23.02.2010 10:51

Kui keekside puhul tihtipeale kehtib tõsiasi, et nad kipuvad olema kuivemat sorti suutäis tee kõrvale, siis see ei kehti selle isendi kohta siin. Keeksis olev rosina-pähkli-banaanisegu annab küpsetisele suurepärase maitse ja mahlakuse isegi järgmiseks ja ka ülejärgmiseks päevaks ,kuigi ei tasu loota, et seda nii kauaks jagub. Originaalretspti muutsin ainult selle võrra, et vähendasin veidi suhkru ja või kogust, sest Nigella magustoidud on teadagi vääääga magusad ja rammusad. Ja banaanidega ei maksa ka liiale minna, sest see võib keeksi läägeks muuta.

Silja
postitatud 03.04.2011 10:59

Tõenäoliselt on juba iga suurem kokandushuviline selle keeksi enda jaoks juba avastanud... kuid mina alles avastasin. Mmmmm ja milline avastus. Tõeliselt hea keeks. Ja rumm - oooooo jaaaaaa sõnu pole vaja.

Kärt
postitatud 08.04.2011 16:04

Kuna kodus rummi ei olnud, hoidsin rosinaid õunamahlas ning ruhkru kogust vähendasin 50 grammi. Aga see keeks on tõesti hea. Soojalt või külmalt. Valmimise päeval kipus veidi lõigates lagunema, aga järgmine päev püsis ilusti koos. Kuulsin ainult komplimente :).

lee
postitatud 01.01.2013 14:53

oli mõnus magusaamps. kuna rummi hetkel käepärast ei olnud, siis asendasin selle vana tallinnaga. muu käis täpselt retsepti järgi, ei saanud liiga magus ega rammus ja kadus taldrikult kiiresti. sõid ka need, kes muidu suured banaanifännid ei ole.

Liisa
postitatud 02.01.2016 18:52

mulle pole kunagi banaaniküpsetised meeldinud kuid see... teen juba mitmendat korda ja pean ütlema, et see on ilmeliselt mahlane, kohev ja hea viis üleküpsenud banaane realiseerida. Või ja suhkrukogus on keeksi kohta selles retseptis imetilluke- "vanaema" keeksi retseptis on näiteks 200 g võid ja lademetes suhkrut :P

autor
postitatud 23.01.2016 23:35

Kuna kodus oli paar seismajäänud banaani üle, siis surfasin nami-namis ringi, et leida ideid nende õnnetute banaanide realiseerimiseks. Valisin teiste seast välja selle retsepti kuna juhtus kodus põhimõtteliselt kõike vajaminevat olema (v.a et rummi asemel kasutasin brändit ja või asemel lisasin tilga rapsiõli). <p>Keeks valmis väga kerge vaevaga ning olen tulemusega igati rahul. Usun, et järgmisel päeval võib see veel paremini maitsta, aga pole kindel, et seniks seda jätkub :)</p>

Kaare
postitatud 17.08.2017 21:26

Tegin pardimunade ja demerara suhkruga. Tuli hästi mõnus. Maitsev mahlane keeks. Sööjad kiitsid!