Kreeka makaroni-hakklihavorm Pastitsio

Kreeklaste ‘lasanje’ ehk kihiline vormiroog makaronide, tummise tomati-hakklihakastme ning bešamellkastmega. Traditsiooniliselt tehakse pastitsio’t suures ümmarguses ahjuvormis.
Muide, traditsiooniliselt tehakse pastitsiot pikkade-pikkade makaronidega (25 cm, või isegi u 45 cm!!!). Makaronid on väga sarnased itaallaste ‘ziti lungha’ või ‘mezzini’ makaronidega, mis pole sugugi üllatav - Kreeka pastaroad on aastasadu kestnud Kreeka ja Itaalia (eelkõige Sitsiilia, Apulia ja Veneetsia) vaheliste kaubandus- ja kultuurisidemete ‘tagajärjeks’. Kuigi lühikesed makaronid ei ole traditsiooniliselt pastitsio-makaronid, siis võib vabalt ka lühemaid torujaid makarone kasutada.
Serveeri koos Kreeka salatiga, kõrvale klaas punast veini.
Siinsest kogusest jätkub umbes kaheksale sööjale, aga kuna roog on maitsev nii soojalt kui ka jahtunult, siis võib seda valmistada ka neljaliikmelise pere jaoks (jätkub kaheks päevaks).

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Hakklihakaste:

4 sl oliiviõli

2 hakitud sibulat

500-800 g veisehakkliha või küülikuhakkliha või kalkunihakkliha või lambahakkliha

soola ja musta pipart

0.5 tl jahvatatud kaneeli

400 g purk konservitud purustatud tomateid

1 loorberileht

Vahele:

400 g makarone

keetmiseks vett ja soola

1 sl oliiviõli

Valge kaste:

100 g võid

100 g nisujahu

1 l (kuuma) piima

3 toasooja muna

100 g riivitud (Kefalotiri) juustu

1 tl riivitud muskaatpähklit

Peale ja vahele:

50 g parmesani juustu või Kefalotiri kitsepiimajuustu (κεφαλοτύρι)

Valmistamine

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Kuumuta õli suurel pannil. Lisa hakitud sibul ja prae tasasel tulel kuldseks. Lisa hakkliha, pruunista. Maitsesta soola, pipra ja kaneeliga. Lisa purustatud tomatid ja loorberileht, sega läbi ja lase 30 minutit tasasel tulel podiseda. (Kui kaste liiga kuivaks kipub minema, siis lisa veidi vett).

Valmista bešamellkaste. Kuumuta potis või, sega juurde jahu ja kuumuta minut aega. Lisa korraga toasoe või kuum piim ja vispelda korralikult läbi. Kuumuta pidevalt segades, kuni kaste pakseneb ja puulusika selja katab. Tõsta pott tulelt.

Löö munad väikesesse kaussi, lisa veidi kuuma jahukastet ja klopi ühtlaseks. Kalla segu kastmesse ja sega ühtlaseks. Lisa 100 g riivitud juustu, sega läbi. Maitsesta muskaadi, soola ja pipraga.

Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks ehk al dente. Nõruta ja lase veidi jahtuda. Sega juurde 1 sl oliiviõli.

Pane pool makaronidest 25x35 cm ahjuvormi (lasanjevorm sobib hästi) põhja - eriti ilus jääb, kui viitsid makaronid üksteise kõrvale sättida. Puista peale veidi riivitud juustu. Siis kogu hakklihakaste, seejärel ülejäänud makaronid. Kalla peale bešamellikaste ning puista peale ülejäänud riivitud juust.

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni pastitso on pealt kaunilt kuldpruun.

Veidi lihtsamad variandid:

1) Pane vormi kõik makaronid, veidi juustu, siis hakklihakaste ja peale bešamellkaste.
2) Sega kuum hakklihakaste, keedetud makaronid ja osa juustust omavahel, pane vormi. Kalla peale jahukaste, puista peale veidi juustu. Küpseta ahjus.
3) Sega kõik komponendid kokku ja küpseta ahjus.

Retsept ilmus ka ajakirjas Pere ja Kodu, pildi tegi Hele-Mai Alamaa.

LISA KOMMENTAAR