Kardemonihõnguline aprikoosi-kohupiimakook

Mahlane kohupiimakook. Aprikooside asemel võib kasutada ka kompotivirsikuid. Kook on parim jahtunult, nii et valmista kook serveerimisele eelneval päeval - siis on seda ka parem lõigata.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
20 minutit + 1 tund ahjus
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

100 g toasooja võid

85 g suhkrut (1 dl)

1 suur muna

180 g nisujahu

1 tl MEIRA jahvatatud kardemoni

0.5 tl MEIRA küpsetuspulbrit

näpuotsaga soola

Täidis:

800 g konservitud aprikoose või virsikuid

500-600 g kohupiima

200 g Saare 20% hapukoort

2 suurt muna

100-150 g suhkrut

2 tl MEIRA vanillisuhkrut

Peale:

MEIRA mandlilaaste

Valmistamine

Valmista tainas: vahusta toasoe või ja suhkur. Lisa muna ja omavahel segatud kuivained. Suru tainas võitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm vormi põhja ja äärtele (umbes 3 cm kõrguselt). Pane tainaga vooderdatud vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Sega kohupiim ja hapukoor. Lisa munad, suhkur ja vanillsuhkur. Klopi segu mikseriga ühtlaseks. Vala segu tainale.

Nõruta aprikoosid/virsikud ja tõsta kohupiimasegule, kumer pool üleval.

Puista peale veel julgelt mandlilaaste.

Küpseta 175-kraadises ahjus 60 minutit, kuni kook on pealt kaunilt kuldne ja täidis hüübinud.

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Kätlin
postitatud 13.04.2004 10:26

See on väga hea kook! No ikka väga-väga hea! :) </br>Ainult, et minul küpses ta ikka üle tunni aja (täpselt kella ei vaadanud). Aga mul miskipärast küpsevad kõik koogid kauem, kui retseptis ette näthud (mul on gaasiahi).

Malle
postitatud 17.02.2005 18:20

Kui suur peaks vorm olema,mis läbimôôduga?

maxine
postitatud 19.01.2007 11:40

Super! Väga edukalt saab teha kuivatatud aprikoosidega. Sobib 26 diam lahtikäiva vormi jaoks.

Liiz17
postitatud 04.08.2008 15:55

Aprikoosid asendasin virsikutega. Küpsetusaeg oli lõpuks selline : 35 min 175 kraadi, kuna täidis tundus liiga vedel, panin 200 kraadini ja 10 min. Kuna ka sellest ei piisanud lasin 175 kraadi juures veel 10 min ja lõpuks oli kook valmis :) Kook ise on suurepärane kui võtta lõik koos virsiku tükiga, siis ta on hästi mahlane. Kasutasin 26 läbimõõduga lahtikäivat vormi.

Krentu
postitatud 20.01.2009 13:20

Mulle see kook küll väga maitseb.

Kirsike
postitatud 14.04.2009 12:11

Meie pere lemmikkook on läbi aegade see kook. Teen seda virsikutega ja mõnikord panen hapukoore asemel vahukoort. Munad (panen 2 mitte 3) vahustan kohevaks enne lisamist, minu meelest tuleb täidis siis veel eriti kerge ja hea.

moremi
postitatud 24.09.2009 16:47

Väga hea kook tuli :) Põhi on huvitava maitsega ning kohupiim mõnus kreemine.

ananga
postitatud 21.11.2009 15:28

tegin ka ära ja väga meeldis. väga hea kook on!

katsetaja :)
postitatud 31.12.2009 22:30

tegin ka 26cm vormis ja kasutasin kompotivirsikuid ja väga hea kook tõesti..

s
postitatud 05.01.2010 19:16

täitsa hea kook! oskab keegi nõu anda kuidas see kook kõige paremini säiliks? tegin eile õhtul hilja, tänasega oleme küll pool kooki ära söönud, aga max 2 päeva vaja veel, et see kook värske püsiks. kas panna külmkappi või lihtsalt foolium peale?

s
postitatud 07.01.2010 19:01

no vahet pole, et keegi nii lollile küsimusele vastata ei viitsinud. külmkapikülmalt on see kook palju parem muideks.

Piret
postitatud 02.04.2010 17:43

kook valmis ja maitses hää, aitäh idee eest

Mari-Liis
postitatud 03.04.2010 21:49

Meile väga maitses! Tegin konservvirsikutega, need jäid nii maitsvad seal kohupiima sees. Sobib imehäsati kevadpühadeks!

Kreete
postitatud 26.04.2010 17:57

Väga hea retsept, kook jääb mõnusalt mahlane. Põhi on paras, pole liiga kõva ega kuiv. Ja täidis küpseb madala 175-se temperatuuriga kenasti läbi. Kook võiks pärast valmimist paar tunnikest seista..kohupiim jõuab siis hästi ära tahkuda. Täpselt õige kohupiimakook nagu üks kohupiimakook olema peab. :)

Lehmik
postitatud 25.03.2011 17:15

Tõesti väga hea kook.

tints
postitatud 11.05.2012 21:55

Kuna kohupiima ei leidnud,proovisin kodujuustuga,,,taitsa monus!! Tanud retsepti eest!!

u.
postitatud 19.04.2012 19:50

kiidan! mmmmmõnus maitsekooslus!

Annika
postitatud 20.04.2012 00:28

Kylmutatud vaarikatega tuli ka hea (veidi hapukam kyll).

Dee
postitatud 19.08.2012 23:05

Tegin täna jälle seda kooki ja söödi ühe õhtuga pool kooki kohe ära. Väga maitsev. Kasutasin 0,1% kohupiima, 10% hapukoort ja 0,25 tl kardemoni.

Perekooli Kägu
postitatud 13.01.2013 23:35

Mulle maitseb väga see kook. Ja lihtne teha kah. :)

Merje L @ FB
postitatud 21.01.2013 13:14

Lihtne, mahlane ja maitsev! :)

lea
postitatud 28.03.2013 14:23

mina olen teinud seda kooki aastaid,aga KONSERV ANANASSIDEGA .loikasin kettad ilusateks tykkideks,millest tegin n.o.paikesekiired.kohupiima hulka segasin kookoshelbeid.supper hea!

Maie K @ FB
postitatud 19.04.2014 20:24

Tehtud ja maitses kogu perele. Tänud retsepti eest!

Laura L. @ FB
postitatud 19.04.2014 20:24

NULLTäname väga hea retsepti eest :) Hapukoore asemel läks kohupiima sisse mascarpone ja peale pekani pähklid. Väga mõnus ja maheda maitsega.NULL

kk
postitatud 01.04.2015 11:07

sellest koogist on mitmeid retsepte ja tegemist on ühega minu vanadest lemmikutest, aga see retsept siin lisas veel headust juurde. Kardemon andis juurde kindlasti ja mandlilaastud ka, mida ma kumbagi seni pole kasutanud selle koogi puhul. Mina teen selles koogis ainult ühe kohenduse - ma panen aprikoosid v virsikud (eelistan esimesi, sest nad on väiksemad) üsna tihedalt üle koogi, mitte ainult välisserva. Kogu suur purk läheb ära. Sest - nagu siin keegi juba mainis - puuviljaga amps on see kõige parem.

Maris
postitatud 19.02.2017 13:03

Väga hea koogike, lihtne teha, külalistele maitses. Kevadine!

Merlynka
postitatud 17.03.2017 07:36

Proovitud, oli tõesti maitsev-mahe ja mahlakas.

Stina Mängel
postitatud 17.03.2017 07:41

See on ka üks minu lemmikuid. :) Mulle isiklikult meeldib virsikutega rohkem kui aprikoosidega - pole niii magus.

Kristel Mäekask
postitatud 17.03.2017 07:47

Väga mõnus kook tõesti, ise lisan vahukoort ja sidrunimahla, et saaks pehmem see kohupiimakiht.

Meringue
postitatud 19.04.2020 17:30

Väga maitsev kook! Kuna poes olid alles ainult väikesed (400 g) konservid, siis haarasin kogemata ühe purgi poolikuid ja ühe purgi viilutatud virsikuid. Järgmine kord kasutaks ainult viilutatud virsikuid, sest nii oli mugavam süüa.