Kooditerriin

Seakoodist valmistatud tummine terriin meenutab veidi meie sülti. Serveeri viilutatuna.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

3 seakooti

2 loorberilehte

4 tüümianioksa

1 tl koriandriseemneid

1 tl musta pipra teri

1 suurem sibul

4 sl valge veini äädikat

50 g hakitud marineeritud kurki või kornišone

suur peotäis siledalehist peterselli

paar värsket estragonioksa

Valmistamine

NB! Eestis müüakse seakooti tavaliselt värskelt. Pane koot eelmisel päeval 60% soolvette ööpäevaks maitsestuma. 

Pane seakoodid suurde potti, lisa loorber, tüümian, koriandriseemned, pipraterad, sibul ja äädikas. Kalla peale nii palju vett, et liha oleks kaetud. Kuumuta keemiseni, siis keeda tasasel tulel ilma kaaneta 2-2,5 tundi või kuni koodid on täitsa pehmed.

Lase tund aega jahtuda, siis võta koodid leemest välja ja tõsta ootele.

Kurna leem puhta poti sisse, siis keeda tugeval tulel 1 tund, kuni alles on vaid umbes veerand algsest kogusest ehk umbes 600 ml.

Vooderda 1,5-liitrine keeksi- või teriinivorm topeltkihi toidukilega. 

Eemalda kootidelt nahk, siis rebi liha kahvli abil ribadeks. Pane suurde kaussi, lisa hakitud marineeritud kurgid ja hakitud maitseroheline. Sega, maitsesta julgelt pipraga. Tõsta terriinivormi ja suru tugevasti kokku.

Kalla aeglaselt peale redutseeritud keeduleem, lastes sel ka kihtida vahele valguda. Kata vorm toidukilega ja pane järgmise päevani külmkappi.

Serveerimiseks kaunista peterselliga, lõika paksudeks viiludeks. Kõrvale paku piccalilli hoidist ja krõbeda koorikuga nisuleiba. 

Nipid ja soovitused:

  • Kergelt õunane valge vein (nt chenin blanc või Elsassi pino blanc) sobib siia eriti hästi. 
  • Algretseptis on kasutatud soolatud kooti, seetõttu pole soola eraldi lisatud. Samuti ei soovitada retseptis liha keetmisel eralduvat vahtu koorida, aga seda võiks ka muidugi esmalt teha ja alles siis maitseained lisada. 

Retsept siit. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

Ilse
postitatud 07.07.2021 21:28

Koodid hoidsin kõikseealt ööpäeva 60% soolvees. Kamarat ei maksa ka ära visata, mina panin selle eraldi teise vormi, vahele natuke helbesoola ja hakitud küüslauku, hommikuks oli tarretunud ja sai väga hea leivakate.