Krõbedad piparkoogid

Analoogse retsepti järgi küpsetab piparkooke ka Evelin Ilves, aga ta lisab tainasse veel 2 tl Vana Tallinna likööri.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1.5 dl mett

2 dl fariinsuhkrut

2 tl kaneeli

2 tl kardemoni

2 tl nelki

0.5 tl soola

250 g võid

2 muna

7 dl nisujahu

3 tl söögisoodat

1 dl jahvatatud mandleid või mandlijahu

soovi korral noaotsatäis jahvatatud musta pipart

Valmistamine

Kuumuta potis mesi, suhkur ja maitseained ning lisa või. Kui või on sulanud, lase veidi jahtuda. Siis klopi hulka munad. Lõpuks sega juurde jahu ja sooda segu ning mandlid. Mida rohkem sa tainast segad, seda muredamad tulevad piparkoogid.

Hoia tainast vähemalt järgmise päevani külmas.

Vormi piparkoogid ja küpseta neid 180kraadises ahjus 10 minutit. 

Soovi korral kaunista glasuuriga.

NB! Kardemoni ja nelgi asemel võib kasutada valmis piparkoogimaitseainet.

Retsept on pärit ajakirjast Kodukiri (Jõululeht 1999). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Liina
postitatud 08.12.2008 17:13

Taigen on üsna pude, seetõttu sellest piparkoogimaja meisterdada ei saa. Aga pisikeste südametena on see parim piparkoogiline, mida eales olen saanud!

Liina
postitatud 22.12.2008 10:41

Hei Pille, eile tegin siis esimest korda ka ise seda tainast. St üleeile tegin ja eile küpsetasin. See oli tõeline disaster, juba tainast maitstes oli tunda tugevat sooda maitset ning ahjuplaadil kerkisid ja laienesid piparkoogid nii palju, et kogu plaat oli kaetud ühtlase taignakihiga. Ära kogu see mass ei küpsenudki, jäi vedelalt taignane. Ilmselgelt oli viga soodas, aga Helen, kes seda retsepti varem teinud, väitis, et kõik klapib, peabki olema 3tl soodat. Mis sa kostad Pille, kas sulle tundub ka, et 3 tl soodat on selle jahukoguse kohta palju?

Pille @ Nami-nami
postitatud 22.12.2008 11:12

Liina, olen ise ka selle mee ja mandlitega retsepti järgi piparkooke teinud (aasta oli siis vist 2005/2006, ehk mu viimane aasta Šotimaal - pildid on ka seal tehtud). Soodamaitset ei mäleta ja piparkoogid olid sellised õhukesed-rabedad. Kuna nüüd eelistan selliseid vähe paksemaid piparkooke (vt retsepti jõulupiparkoogid), siis pole neid meega piparkooke rohkem teinud.. Vaatasin teisi piparkoogiretsepte, 2-3 tl (triiki, mitte kuhjaga!) söögisoodat paistab olevat standardkogus, nii et viga ei pruukinud üldse soodas olla.

Liina
postitatud 22.12.2008 18:16

Aitäh, Pille! Vahel tundub, et sa oled nagu köögirobot - kogu aeg olemas ja valmis vastama ja kommima ja puha... Aga ju ma olen siis ise sooda. Äkki ma siis võtsin kiirustades lusikad kuhjaga täis. Kuigi siis poleks sellesse väikesesse paberpakikesse enam midagi järele jäänud. Vägisi tekib juba tahtmine uuesti teha ja vaadata, mis nüüd välja tuleb, kuigi esimene ports kogu täiega prügikasti läks.

Ef
postitatud 23.12.2008 21:36

See oli üleüldse mu esimene isetehtud piparkoogitaigen, aga tuli hästi välja (soodakogus oli ka päris paras), vähemalt kõik, kes sõid, kiitsid ja endale ka väga maitsesid:) Mõnusalt õhulised ja krõbedad ja õrnalt meemaitselised.

muza
postitatud 05.12.2009 18:35

Väga maitsvad tulid, mõnusalt krõmpsuvad. Soodat panin 2 tl ja jahu läks ka tundavalt rohkem, tainast tuli 1430 gr. Piparkoogimaitseainet panin pool pakki 15 gr.

Hexy
postitatud 29.11.2010 13:08

Maitese hea, raske oli vormida

sveta
postitatud 03.12.2010 11:06

kas soodat ei võiks asendada küpsetuspulbriga,ei jää sooda maitset.mina vahel teen seda.

Pille @ Nami-Nami
postitatud 03.12.2010 13:47

Sveta, mesi on tegelikult üsna happeline ja reageerib soodaga. Seepärast ongi nt meekoogitainas tihti soodat ja mitte küpsetuspulbrit kasutatud.

Kardemon
postitatud 06.12.2010 23:59

ma ei tea milles viga.. aga mul ebaõnnestusid piparkoogid selle retsepti järgi.. kui taigna olin lahti rullinud ja vormidega kujud peale teinud.. siis oli taigen nii pehme, et üleliigset taigent ei saanud muudmoodi ära kui pidin kraapima... et laualt plaadile tõsta, see ei tulnud kõne allagi... aga need, mis küpsetatud said (panin suvalise kujuga taignatükid küpsema), olid tõesti krõbedad ja mõnusad.

meeli
postitatud 30.11.2011 23:22

Kerkivad kõvasti ja laienevad pannil jah. Peenemad kujud nagu mehikesed jms lähevad tötsakas. Palju ruumi peab piparkookide vahele jätma. Tainas soojenedes ei püsi enam nii hästi vormis, nii et kähku peab tegutsema. Seetõttu mul vormilt nad väga ilusad ei tulnud, aga mõnusad rabedad ja õhulised. Eelistan selliseid mõnedele, mis on tihked ja kõvad, õhukesed, ilusa kujuga aga hamba alla ei kõlba. Kaks korda olen teinud, sama tulemus. Järgmiseks proovin siirupitainast. Edu!

Maria
postitatud 19.12.2011 20:17

Sai see aasta teist korda seda retsepti kasutatud. Kiire, lihtne ja superhea tulemus. Tähelepanekud: * mee valik ja kogus on ülioluline Esimesel aastal tuli taigen jama, nagu poe oma. Teisel aastal sai teise meega tehtud (aromaatsemaga) ja veidi rohkem kui retseptis lisatud ning tulemus on võrratu. Mett on maitses ja lõhnas tunda. * sooda võib julgelt küpsetuspulbriga asendada Ma teen seda iga retsepti puhul ja pole siiani kordagi pettunud. * jahu tuleb lisada rohkem Minul tuli 7dl jahuga taigen liiga vedel ja ei löönud kausi küljest lahti. Lisasin u kuni 2dl (tasapisi) ja sai väga mõnus. Üllatav on kui mure ja samas rasvane taigen algul on, ja kui kõvaks see seistes muutub.

fancy
postitatud 16.12.2013 12:48

Tegin esimest korda ise piparkoogitaigna selle retsepti järgi. Lõpptulemusena olen väga rahul. Arvestasin veidi eelkõnelejate soovitustega, mett panin veidi rohkem ja jahu ka (u 9 dl). Võid läks kaaluvea tõttu 100 gr rohkem, aga taigen tuli vormitav ja küpses normaalselt. Soodat panin koos sidrunhappega kokku 2 tl. Jahus asendasin 1/3 rukkijahuga. Segasin taigent niikaua kui kausi küljest lahti lõi, küpsetasin järgmisel päeval. Rullisin silikoonmatil, aga panin siiski veidi jahu alla. Taigen oli rullitav, muutus kiiresti pehmeks, aga kuna jahu oli all, sain vormid kenasti mati küljest lahti. Küpsedes väga palju ei kerkinud, pisut, aga ei midagi ülemäärast. Maitse on väga hea, jahtunult muutuvad veidi paksemad piparkoogid ka krõbedaks. Maitseainena kasutasin Meira piparkoogi maitsesegu (24 gr), seda kulus 2/3 pakist. Kindlasti teen seda taigent veel, ilmselt juba sellel aastal.

Tatrast
postitatud 13.12.2015 00:46

tegin esimese piparkoogi taigna. KAHJUKS ON SEE NÜÜD KIVIKÕVA. Kas see tuleb nüüd ära visata või on võimalik seda mingi nipiga pehmendada, sest maitse on oivaline.

Marju
postitatud 28.11.2016 10:10

Pean tunnistama, et mul olid selle retsepti suhtes kõrged ootused (ikkagi Evelin Ilvese retsept). </br> Tegin täpselt nagu retseptis kirjas ja kasutasin oma lemmikmett ning lisasin ka 2tl Vana Tallinna likööri nagu Evelini originaalretseptis kirjas on.</br> Paraku pettusin selles retseptis - mulle ei meeldinud taigna tekstuur ega maitse, ka valmis piparkoogid olid väga kummalise maitse ja tekstuuriga. Suure piparkookide fännina, olen viimastel aastatel katsetanud erinevate piparkoogitaigna retseptidega aga see retsept siin on olnud seni proovitutest kõige kehvema tulemusega (see arvamus põhineb kindlasti ainult minu isiklikel maitse-eelistustel, tean inimesi kellele on selle retsepti järgi tehtud piparkoogid maitsenud). </br>Siiani on mu kõigutamatu lemmik piparkoogitaignate seas konkurentsitult Thredahlia retsept - paremaid piparkooke pole mina saanud. Ps: eriti head piparkoogid olen Thredahlia retsepti järgi saanud, kui olen kasutanud värskelt uhmerdatud nelki (kuigi ega teistegi vürtside uhmerdamine kahjuks ei tule), Lauri-Jaani ökonisujahu (PÜÜL) ega ole jätnud välja riivitud sidrunikoort - see on minumeelest õige maitsenüansi saavutamise jaoks väga oluline (sidrunikoort panna oma maitse järgi, mina panin isegi natuke vähem kui retseptis soovitatud 1 tl).</br>

Terje
postitatud 18.12.2017 11:14

Imehead piparkoogid, valmistasin taigna ja seisis 2 päeva külmkapis. kasutasin piparkoogimaitseainet, kuid järgmine kord panen nii nagu retseptis, kõik eraldi mõõtes. Nii mõnusad krõbedad ja lõhnavad imehästi. Tainast ei rullinud väga õhukeseks jätsin 3mm.