Osso buco tallekoodiga

Meie kasutasime talle koodilõike, aga võib teha ka tervete tallekootidega.

Kogus
viiele kuni kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1,5 kg talle koodilõike

soola ja musta pipart

4 sl oliiviõli

2 suurt sibulat

4 porgandit

4 varssellerivart

6 küüslauguküünt

70 g kontsentreeritud tomatipastat

500 ml punast veini

500 ml kanapuljongit

3 rosmariinioksa

3 tüümianioksa

1 loorberileht

kuivatatud punet soovi korral

Valmistamine

Kuumuta ahi 160C. 

Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel viiludeks. Koori porgandid või kaabi puhtaks, siis lõika umbes 2 cm juppideks (soovi korral väikese nurga all). Lõika sellerivarred 2 cm juppideks. Koori küüslauguküüned, suru noaseljaga katki. 

Kuumuta suures malmpotis õli keskmisel tulel. Lisa tallekoodid, maitsesta soola-pipraga ja prae koodilõigud mõlemalt pooolt kuldseks. Vajadusel tee seda jaokaupa. Siis tõsta pruunistatud liha taldrikule ootele. 

Lisa potti vajadusel veel veidi õli, seejärel viilutatud sibul ja prae segades 3-4 minutit.

Siis lisa porgand ja varsseller ja prae segades u 7 minutit.

Siis lisa potti küüslauk, kuumuta läbi. Sega juurde tomatipasta. 

Lisa potti puljong ja punane vein (kokku umbes liiter - vastavalt olukorrale võid lisada rohkem veini ja vähem puljongit või vastupidi). Sega hoolega läbi. 

Lisa potti ürdid ja pruunistatud lambaliha. Maitsesta soola-pipraga. Kuumuta keemiseni, siis kata pott kaanega ja tõsta 160-kraadisesse ahju valmima. 

Roog vajab 1,5-2 tundi ahjus. Kontrolli vahepeal, et vedelik otsa ei saa - vajadusel lisa veel puljongit või veini või vett. 

Nipid ja soovitused:

  • Serveeri nt Risotto alla Milanese või polentaga
  • Koodilõike võib oliiviõli asemel ka võis praadida. Siis ei ole see enam laktoosi- ja kaseiinivaba.
  • Meie kasutasime värsket tüümiani ja loorberit. Võid kasutada ka kuivatatud punet, värsket peterselli jm
  • Kui soovid tummisemat osso bucot, siis võid lambakoodilõigud enne praadimist kergelt jahusse kasta. 
  • Traditsiooniliselt valmistatakse osso buco (ka ossobuco) vasikalihast. See on Lombardia piirkonnale omane roog. Kindlasti tuleb kasutada koodilõike - osso tähendab luud, buco auku. 
  • Soovi korral garneeri roog gremolata ehk riivitud sidrunikoore/hakitud peterselli/hakitud küüslaugu seguga. 

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 04.04.2021 16:19

Väga maitseküllane roog!

Maalt ja hobusega
postitatud 12.04.2021 11:28

Maitsev!