Šavarma kuskussi ja raitaga

Šavarma on eestikeelne soovituslik vaste sõnale 'shawarma'.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

Vürtsisegu:

1 sl jahvatatud vürtsköömneid

1 sl jahvatatud koriandriseemneid

1 tl suitsutatud paprika pulbrit

1,5 tl mahedat või teravamat tšillipulbrit

1,5 tl jahvatatud musta pipart

1 tl küüslaugupulbrit

1 tl ingveripulbrit

0,5 tl jahvatatud või riivitud muskaatpähklit

0,5 tl garam masala vürtsisegu

0,25 tl kollajuurt ehk kurkumit

Lammas:

2 sl oliiviõli

2 sidruni mahl ja riivitud koor

4 sl vürtsisegu (retsept ülal)

1 neljaks lõigatud sibul

1,5-1,6 kg kaaluv lamba abatükk

Serveerimiseks:

4 täisterajahust pita leiba

Kuskuss:

320 g täistera kuskussi

1 sidruni mahl ja riivitud koor

400 ml keeva vett

2 tükeldatud kollast paprikat

320 g külmutatud maisi (sulata)

1 punane tšillikaun soovi korral

3 sl hakitud värsket koriandrit

Raita:

400 g Kreeka jogurtit

1 kurk

2 kooritud küüslauguküünt

1 tl jahvatatud koriandriseemneid

soola ja musta pipart

Valmistamine

Kuumuta ahi 170C. Võta ahjupott, kuhu lammas parasjagu ära mahub (mitte liiga suur!).

Vürtsisegu valmistamiseks pane kõik vürtsid purki, kata kaanega ja raputa segi. Pane ootele. 

Pane oliiviõli, sidrunikoor ja sidrunimahl kaussi, lisa 4 sl vürtsisegu ja sega hoolega. 

Lõika kooritud sibul neljaks, pane sektorid ahjupotti. Aseta lambaliha sibulatele. Tee lambalihasse noaga mõned sisselõiked, siis määri vürtsipasta lambale, hõõrudes seda ka sisselõigetesse. 

Kalla potti ka 300 ml külma vett, siis kata pott fooliumiga ja/või kaanega. Küpseta 170-kraadises ahjus umbes 3 tundi ja 15 minutit või kuni liha on nii pehme, et kondilt maha kukub. 

Samal ajal valmista kuskuss. Pane kuskuss suurde kuumakindlasse kaussi. Lisa sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor, siis sega juurde keev vesi ja sega hoolega. Kata kauss toidukilega ja lase 10 minutit tõmmata. Sega kahvliga kohevamaks. 

Sega hakitud paprika ja sulatatud magusmais kuskussi hulka, sisi sega tšilli ja hakitud koriander. Sega uuesti läbi ning tõsta külmkappi või jahedasse ootele. 

Raita jaoks riivi kurk jämeda riiviga puhta köögirätiku peale. Siis seo rätik puntrasse ning keera seda kraanikausi kohal, et kurgist võimalikult palju vedelikku välja pigistada. Pane kuivaks pigistatud kurgisegu kaussi, sega juurde jogurt. Riivi küüslauk peene riiviga, lisa. Maitsesta soola, pipra ja jahvatatud koriandriga. Sega läbi, kata kauss toidukilega või kaanega ja pane külmkappi ootele. 

Eemalda lambalihalt foolium, kasta liha ahjupoti põhja kogunenud lihaleemega. Pane 15 minutiks uuesti ahju, et liha veidi pruunistuks. 

Serveerimiseks aseta pitaleivad ahjuplaadile ja kata fooliumiga. Tõsta 5 minutiks ahju soojenema. 

Eemalda lammas ahjust, eemalda liha luudelt ja lõika see noaga või rebi kahvli abil väikesteks tükkideks. Sega lambalihatükid poti põhjas oleva leemega ning sibulatükkidega. 

Jaota kuskuss taldrikutele, tõsta peale rebitud lambaliha ja hautamisleem. Kõrvale tõsta soe pitaleib ning kurgi-raita. Serveeri kohe. 

Nipid ja soovitused:

  • Pane lihaülejäägid kaanega karpi ja lase jahtuda. Siis tõsta külmkappi. Soojenda mikrolaineahjus või serveeri külmalt. (Retsept on arvestatud kaheksale inimesele kaheks söögikorraks). 
  • Liha säilib külmkapis 2-4 päeva või sügavkülmas kuni 2 kuud. 
  • Vürtsisegu on nelja korra jaoks. Kinnises purgis säilib see aromaatne vähemalt kuu aega. Kasuta lambaliha või kanaliha maitsestamiseks. 

Loe veel:

Retsept on BBC saatest Eat Well for Less?

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 29.03.2020 10:18

Ma tervet rooga ei ole valmistanud, vaid lammast selle retsepti järgi ja see oli imeline. Sõime niisama värske salatiga.