Samblatort

Nami-Nami on aastaid korraldanud toredat isamaalist tordivõistlust. Parimate võistlustööde retseptid leiate ka siitsamast Nami-Namist.

See põnev Laura Laanjärve "samblatort" oli "Tort isamaale 2019" võistluse võidutort.

Kogused on antud 18 cm läbimõõduga tordi jaoks. Vaja on kahte 18 cm lahtikäivat koogivormi ning sama suurt silikoonist vormi.

Kogus
18 cm
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Leivakihid:

300 g musta leiba (nt tume, pehme maitsega EV100 Must leib)

4-6 sl vedelat mett

Roheline võibiskviit:

170 g pehmet toasooja võid

100 g suhkrut

3 suurt muna

1 tl vanilliekstrakti

2 sl laimimahla

250 ml spinati- või nõgesepüreed

250 g nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

näpuotsaga soola

Murakaželee:

250 g murakamoosi

2 želatiinilehte

Sidrunikreem:

400 g toorjuustu

200 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort

maitse järgi sidrunimahla

100 g tuhksuhkrut

Roheline püree:

100 g spinatit või nõgeselehti

4-6 sl õunasiirupit või tavalist suhkrusiirupit

vett

Valmistamine

Põhi ja vahekiht:

Purusta leib köögikombainis ja rösti pannil leivapudi, lase pisut jahtuda. Vala see tagasi köögikombaini ja lisa vedel mesi. Mesi seob kenasti leivapudi ja sellest saab vormida tordi põhja ja vahekihi.

Pool segust vala ø 18  cm  silikoonvormi ja silu ühtlaseks kihiks – see jääb vahekihiks, teine pool suru tordipõhjaks. Vahekiht pane külma ootama tordi kokkupanemist.

Jahedas seisnud vahekihi saab tordi kokkupanemisel ettevaatlikult vormist välja tõsta. Soovi korral võib ka siin toidukilet abilisena kasutada.

Spinati/nõgese võibiskviit:

Kuumuta ahi 160C - madalam temperatuur aitab ilusal rohelisel toonil küpsemise ajal säilida. Põhjad küpsevad ahjus umbes 20-25 minutit või kuni proovitikk jääb puhtaks. Vaja on kahte ø  18 cm koogivormi ning ühte väiksemat (nt ø 10 cm) koogirõngast. 

Vahusta toasoe või ja suhkur heledaks valgeks vahuks. Lisa toasoojad muna ükshaaval võivahule. Lisa spinati/nõgesepüree (vt allpool), vanilliekstrakt, laimimahl (mina kasutan ka siin monini siirupit). Teises kausis sega omavahel sõelutud jahu, küpsetuspulber ja sool. Sega rahulikult jahusegu ja jaga ühtlane tainas kahe ø 18 cm vormi ning lisaks jäta väike osa tainast veel kaunistamiseks vajaliku 3-nda vormi jaoks (võta nt väike ø 10 cm tordirõngas selle jaoks).

Põhjad peavad korralikult jahtuma enne tordi kokkupanemist. Köögikombainis saab väiksemas vormis küpsenud põhjast teha kaunistuseks sobiva samblapudi. 

Murakamoosikiht:

Pane želatiin külma vette 5-10 minutiks. Kuumuta murakamoos ja sulata želatiin kuumas keedises. Vala pisut jahtunud murakamoos toidukilega vooderdatud 18 cm silikonvormi. Pane külma, tordi kokkupanemisel aitab toidukile kihti tordile tõsta.

Sidrunikreem:

Toorjuust ja vahukoor ja sõelutud tuhksuhkur tuleb vahustada tugevaks kreemiks (väga ettevaatlikult ja mitte üle vahustades). Maitsesta sidrunimahla. 

Tordi kokkupanemine:

Tegemist on üpris kõrge tordiga ja Laura soovitab kasutada lisaks tordirõngale ka tordikilet, et vajalikku kõrgust vormile anda.

Kõigepealt siis leivakiht, sinna peale õhuke kiht toorjuustukreemi, siis biskviidikiht, toorjuustukiht, mustaleivakiht, tarretatud murakamoosikiht, biskviidikiht, ja ümber kogu tordi kreemikiht. Enne rohelise koogipuru lisamist peaks tort seisma külmas paar tundi, toorjuustukreem taheneb ja tordivormi eemaldamisel säilitab oma ilusa kuju.

Spinati/nõgese püree:

Püreesta spinatilehed rohelise õuna siirupiga ja paari lusikatäie veega ühtlaseks massiks. Koogipõhjadele kulub 250ml seega lisa vajadusel nii palju vett, et püreed oleks 250ml kokku. Rohelise õuna siirup annab püreele kergelt hapuka maitse, ilmselt võib seda asendada ka suhkrusiirupi/sidrunimahlaga.

Kevadel saab nautida aga torti nõgesepüreega, kasutades spinatilehtede asemel noori värskeid nõgeselehti, varred koogi jaoks ei sobi. Lehti tuleb paar minutit vees keeta ja siis kohe külmas vees (soovitavalt jääkuubikutega vees) jahutada, et säiliks ilus roheline värv. Blenderdada ühtlaseks püreeks kasutades nt rohelise õuna siirupit 4-6 sl.

Spinati/nõgespüree jaoks sobib segu mõlemast püreest. Püree looduslik roheline värv annab tordipõhjadele imeilusa rohelise tooni.

Nipid ja soovitused:

  • Laimimahla asemel võib võibiskviidis kasutada ka Monin vähemagusat laimisiirupit.
  • Sidrunikreemis võib sidrunimahla asemel kasutada Monin vähemagusat sidrunisiirupit.  
LISA KOMMENTAAR