Massaman karri veiseliha ja kartulitega

Massaman karri on üsna mahedamaitseline hautis Tai köögist. Siin on veiseliha ja kartulitega variant.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

3 kuivatatud loorberilehte

1 kaneelikoor (cassia)

1 sl maapähkliõli

1 kg veiseliha (esikoodi lõik)

270 g kookoskreemi

1,8 l kookospiima

500 g Desiree kartuleid

50 g pehmet palmisuhkrut

50 ml kalakastet

2 sl tamarindiekstrakti

Karripasta:

22 g kuivatatud pikki punaseid tšillisid

1 sl koriandriseemneid

1 sl vürtsköömneid

0,5 tl kardemoniseemneid

6 nelki

45 g röstitud maapähkleid

4 suurt punast šalottsibulat

4 küüslauguküünt

Praetud sibul:

6 suurt punast šalottsibulat

praadimiseks õli

Serveerimiseks:

aurutatud jasmiiniriisi

ribadeks lõigatud ingverit

värsket koriandrit

röstitud maapähkleid

Valmistamine

Valmista esmalt massamani karripasta

Murra kuivatatud tšillikaunad tükkideks, pane kaussi, kalla peale kuum vesi ning lase 2 tundi pehmeneda. 

Nõruta tšillid, pane kõrvale. Pane vürtsid kuivale kuumale pannile ning rösti neid 30-40 sekundit, kuni need on aromaatsed. Lase veidi jahtuda, siis pane suure uhmri sisse ning tambi pulbriks.

Lisa jaokaupa ülejäänud ained ja tambi ühtlaseks jämedakoeliseks pastaks (seda võib teha ka köögikombainis, aga sel juhul lisa 2 sl vett, et segu paremini seguneks). 

Rösti loorberilehti ja kaneelikoort kuival praepannil 20-30 sekundit. Tõsta kõrvale. 

Lõika veiseliha 6 cm suurusteks tükkideks. Kuumuta suures potis õli, lisa jaokaupa lihatükid ja pruunista need ümberringi (u 1-2 minutit igal küljel). Tõsta lihatükid taldrikule.

Pühi pott puhtaks, siis pane uuesti tugevale tulele. Lisa pool kookoskreemist ja kuumuta segades, kuni eraldub kookosrasv (4-5 minutit). Lisa karripasta, loorberilehed ja kaneelikoor ning kuumuta  segades 2-3 minutit, kuni karripasta on on läbi kuumenenud. 

Lisa kookospiim, ülejäänud kookoskreem ja 250 ml vett. Kuumuta keemiseni. 

Lisa lihatükid uuesti potti ja hauta tasasel tulel ilma kaaneta potis 3,5-4  tundi, kuni liha on pehme ja kaste paksenenud. (Kui liha kuivale kipub jääma, siis lisa detsiliitri kaupa vett juurde). 

Lisa tükeldatud kartulid ning hauta veel 25-30 minutit, kuni veiseliha on väga pehme ja kartulid küpsed.  

Timmi maitse sobivaks, lisades palmisuhkrut, kalakastet ja tamarindipastat, et saaksid soolase, magusa ja hapu tasakaalu.

Praetud sibulate jaoks lõika kooritud šalottsibulad õhukesteks viiludeks. Kuumuta õli vokkpannil keskmisel tulel, kuni selle temperatuur on 180C. Lisa sibularattad ja prae 1-2 minutit, kuni sibulad on kuldsed ja krõbedad. Võta sibulad kurnlusikaga õlist välja ja lase paberist köögirätikul taheneda. 

Puista valmis Massaman karrile koriander, ingveriribad, praetud sibul. Serveeri aurutatud jasmiiniriisiga.

Nipid ja soovitused:

  • Veiseliha läheb vaja umbes 1 kg (kondita). Kui kasutad nt veise kondiga koodilõike või osso buco liha, siis tõsta liha kogust.
  • Kookoskoor peaks olema naturaalne, mitte paksendajatega - viimasel juhul ei eraldu kuumutades kookosrasv. 
  • Tamarindiekstrakt tee võimaluse korral ise. Selleks sega 1 sl tamarindimassi 1 dl kuuma veega ja lase pehmeneda. Siis suru lusika abil tamarind katki ning hõõru läbi paksema sõela. 

Joogisoovitus:

  • Rikkalik, tume "šokolaadine" stout-õlu.

Allikas: Gourmet Traveller. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR