150 g Oreo küpsiseid (ilma kreemita)
75 g sulatatud võid
Täidis:600 g maitsestamata toorjuustu
100 g peensuhkrut
250 g mascarpone toorjuustu
125 g Baileys Original Irish Cream
2 tl vanillipastat
2 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort
Mandlikate:50 g hakitud röstitud mandleid või mandlilaaste
100 g peensuhkrut
Soojenda ahi 200 kraadini. Vooderda 18 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga.
Purusta Oreo küpsised ja vala peale sulatatud või ning sega. Suru saadud küpsisepuru koogivormi põhja ühtlase kihina. Küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit, siis võta ahjust välja ja lase täielikult jahtuda.
Leota želatiinilehti külmas vees 2-3 minutit. Nõruta, siis pane väikesesse kaussi, lisa 1 sl vett. Kuumuta mikrolaineahjus u 30 sekundit või kuni želatiinilehed on sulanud. Sega ja pane ootele.
Sega suures kausis mikseri abil mascarpone ja toorjuust ning suhkur ühtlaseks. Lisa Baileys, vanillipasta, rõõsk koor ja želatiin ning mikserda kohevaks ja paksuks kreemiks.
Tõsta segu koogivormi, silu pealt ühtlaseks. Kata kinni ja pane järgmise päevani külmkappi tahenema.
Mandlikatte jaoks kuumuta suhkur paksupõhjalisel pannil tasasel tulel. Lase suhkrul sulada, aga ära sega, lihtsalt liiguta panni, et suhkur ühtlasemalt sulaks! Samal ajal laota mandlilaastud või hakitud mandlid küpsetuspaberiga kaetud alusele. Kui suhkrukaramell on kuldne, kalla see ühtlaselt mandlitele. Lase jahtuda, siis murra mandlitükikestega karamell tükkideks ja puista valmis koogile.
Maailmakuulus ja esimene kooreliköör Bailey’s Original Irish Cream mõeldi välja Iiri joogimeistrite poolt 1974. a. Tegemist oli täiesti uut tüüpi likööriga, mille üheks komponendiks sai rõõsk koor. Kõigest viis aastat hiljem müüs liköör, mis loodi just naistele, üle miljoni kasti aastas ning pani aluse täiesti uuele kategooriale.
Baileyse edu saladus peitub maitses, mis on pärit Iirimaa puhtast loodusest. Enam kui 90% koostisosadest on pärit just sealt, imporditakse vaid kakao ja vanilliin, mida pole võimalik kohapeal kasvatada. Baileys Irish Cream segatakse kokku ainult firmale teadaoleval meetodil ja muidugi ka ülimalt salastatud retsepti järgi. Baileyst toodetakse tänini vaid Dublinis.
Tootja: BaileysKatsetatud. Minu kogemusel jäi isegi 20 cm vormis seda küpsisepõhja pisut liiga palju. Võib ka sõltuda küpsistest, et põhi oli eristuvalt paks ja kõva. Kuna tort läks lastega peole, siis liköör jäi ära ja toorjuustud asendasin Skyr'iga. Sai väga mõnus ja "lahe" versioon.
Ja kreem küpsiste vahelt läks pealmise osa sisse. :)
Baileys juustukook šokolaadipõhja ja purustatud mandlitega
Luksuslik küpsetatud toorjuustukook Iiri kuulsaima koorelikööri sõpradele.