Kitsejuustutort mustikate ja mee-leiva krõpsudega

Nami-Nami on aastaid korraldanud toredat isamaalist tordivõistlust. Parimate võistlustööde retseptid leiate ka siitsamast Nami-Namist.

Kitsejuustutort mustikate ja mee-leiva krõpsudega oli Martiina Anni võistlustöö "Tort isamaale 2015" võistlusel. Martiina tegi 16 cm läbimõõduga kõrge tordi, aga võib teha ka 20 cm läbimõõduga madalama tordi.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Biskviit:

2 muna

0,75 dl suhkrut

3 sl nisujahu

3 sl peene jahvatusega riivleiba

3 sl peenelt hakitud sarapuupähkleid

2 sl kartulitärklist

0,5 tl küpsetuspulbrit

Mustikapüree:

3 dl mustikaid

0,5 dl vett

1 sl suhkrut

2 želatiinilehte

Mee-leivakrõpsud:

3 sl fariinsuhkrut

2 sl võid

1 sl mett

2 sl nisujahu

2 sl riivleiba

Kitsejuustuvaht:

400-450 g kreemjat kitsejuustu

4 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

0,5 dl suhkrut

0,5 vanillikauna seemned

Kaunistuseks:

mustikaid ja tuhksuhkrut

Valmistamine

Valmista esmalt mustikapüree: pane želatiinilehed külma vette paisuma. Pane mustikad, vesi ning suhkur potikesse, püreesta saumikseriga. Aseta potike tulele ning lase mustikapüree kuumaks (auramiseni, keeta pole vaja), pigista paisunud želatiinilehed kuivemaks ja tõsta kuuma mustikapüree sisse. Sega, kuni želatiin lahustub, seejärel vala püree siledapõhjalisse vormi ning tõsta jahedasse, et segu tarduks (vorm peaks olema vähemalt sama suur, kui on tordivorm).

Siis tee biskviit: eralda munavalged ja -kollased. Vahusta munavalged pehmetipuliseks vahuks, lisa suhkur ning vahusta veel, kuniks segu on kõrge, läikiv ning moodustab teravaid tippe. Siis sega kiirelt juurde munakollased (sega kiiresti, aga võimalikult vähe!). Edasi tõsta munavahu hulka omavahel segatud kuivained ning taas - kiirelt, aga võimalikult väheste liigustusega - sega munavahu ja kuivained kokku.

Vala tainas 16 cm vormi, aseta eelkuumutatud ahju ning küpseta 180*C juures umbes 15 minutit, kuniks biskviit on kuldpruun. Siis tõsta ahjust välja ning lase jahtuda.

Mee-leiva krõpsude jaoks sega potikeses suhkur, mesi ja või. Kuumuta segu, kuniks suhkur on sulanud (sega pidevalt). Siis tõsta pott pliidilt ära ning lisa kuivained. Segasin tainas kokku. Tõsta tainast pisikesed portsukesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (iga krõpsu jaoks on vaja vähemalt 10 cm ruumi, kuna krõpsud vajuvad väga laiaks!) ja küpseta 200*C juures mõned minutid, kuniks krõpsud olid laialivalgunud, pitsilise struktuuriga ja helepruunid.

NB! Küpsetada tõesti vaid minutid, krõpsud lähevad väga kergesti kõrbema.

Valmis krõpsudel lase ahjuplaadil minut aega jahtuda, siis tõsta noa abil minimuffinipanni aukudesse, et nad korvikeste kuju võtaks. Jahtudes muutuvad krõpsud kõvaks ja siis saab neid edukalt tõsta. Korda sama protsessi, kuniks kõik tainas on kasutatud.

Kui biskviit on jahtunud ning mustikapüree tardunud, saab torti edasi teha.

Selleks tee esmalt kitsejuustuvaht: Vahusta rõõsk koor suhkru ning vanilliseemnetega pehmeks vahuks. Sega ettevaatlikult juurde pehme kitsejuust.

Edasi saab torti kokku panema asuda. 

Võta puhas 16 cm lahtikäiv vorm. Lõika biskviidil servad ära, nii et biskviidiketas oleks väiksem kui vorm, nii 14-15 cm läbimõõdus - siis jääb hiljem servadesse vaid valge kreem ja biskviiti pole näha. Siis lõika biskviit horisontaalselt pooleks.

Lõika tarretunud mustikapüreest biskviitpõhjaga sama suur ketas. Jaota kitsejuustuvaht umbes neljaks ning tõsta üks neljandik kreemi kilekotti ning aseta külmkappi.

Aseta üks biskviidiketas tordivormi põhjale. Määri peale ja külgedele teine neljandik kitsejuustuvahtu. Tõsta peale tarretunud mustikapüreeketas ja selle peale teine biskviidiketas. Määri peale ja külgedele ülejäänud kitsejuustuvaht.

Aseta vorm jahedasse ning lase üleöö seista.

Järgmisel päeval eemalda ettevaatlikult tordi ümber olev vorm. Viimase veerandi kitsejuustuvahtu pritsi läbi kilekoti nurka tehtud augu tordi peale pisikese kuhjakesena ning mee-leivakrõpsudest korvikestesse. Aseta need korvikesed tordile kaunistuseks. Puista peale mõned mustikad ja veidi tuhksuhkrut.

Nüüd on tort serveerimiseks valmis.

  • Martiina tort on üsna vähemagus. Magusalembesed inimesed võivad suurendada suhkrukogust.
  • Martiina armastab kreemjaid torte, seega on kitsejuustuvaht siin tordis pehme ja kreemjas. Kui keegi soovib natuke suuremat "stabiilsust", võib kitsejuustuvahu hulka veidi želatiini lisada (ikka eelnevalt paisutades ja sulatades, nagu vaja).
  • Krõpsukorvikestega soovitab Martiina kaunistada vahetult enne serveerimist, muidu muutuvad need niiskeks.
Vaata Martiina blogipostitust siit

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR