Suvikõrvitsalõõts

Geniaalne viis suvikõrvitsate serveerimiseks. Siin on peekoni ja juustuga variant, aga täidisega saab lõputult mängida.
Vahendid kokkamiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
kahele kuni kolmele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
30 minutit
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 saledam rullkõrvits

150 g toorsuitsupeekonit (nt Rakvere LK American Bacon)

Parmesani või kuivemat juustu

hakitud või viilutatud küüslauku soovi korral

musta pipart

1 väike punane sibul soovi korral

veidi oliiviõli

värsket tüümiani

Valmistamine

Prae peekoniviilud pannil või ahjus kergelt krõbedaks, siis tõsta hetkeks köögipaberile tahenema. Lõika umbes 3 cm juppideks. 

Lõika rullkõrvits umbes 5 mm viiludeks, aga jäta alt kokku - kaval on selleks asetada suvikõrvits nt kahe paksema pliiatsi või lõikelaua vahele, et nuga lihtsalt ei saaks lõpuni minna. Aseta sobiva suurusega ahjuvormi. 

Lõika sibul pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Lõika küüslauk viiludeks või haki. 

Pista suvikõrvitsaviilude vahele praetud peekonitükke ning juustulaastusid. Peale puista hakitud küüslauku või pista õhukesed küüslauguviilud samuti suvikõrvitsaviilude vahele. Tõsta peale mõned sibularibad ja nirista peale oliiviõli. Maitsesta kergelt pipraga. 

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni suvikõrvits on pehme, peekon krõbe ja juust sulanud.

Puista peale tüümiani ja serveeri. 

NB! Suvikõrvits ei tohi olla liiga jäme ega vana - siis ei küpse see korralikult läbi etteantud ajaga. 

Idee on leitud internetiavarustest - vt nt siit, siit ja siit. Inglise keeles kutsutakse neid Hasselback-stiilis suvikõrvitsateks, aga suvikõrvitsalõõts on meie lugejaile vast lihtsamini mõistetav. Vaata ka kartulilõõtsade ja peedilõõtsade retsepte. 

LISA KOMMENTAAR

vilxike
postitatud 02.08.2016 17:47

Väga hea, just mõtlesin, mida nende suvikõrvitsatega peale hakata..

ÕunaIiris
postitatud 03.08.2016 23:32

Roheline versioon bbq kastmega ei näe nii ilus välja, kuid maitses hästi.

Hexy
postitatud 25.08.2016 15:56

Vähe vaeva nõudev, kuid väga maitsev.

Aili Gutmann
postitatud 08.09.2016 21:14

Suvikõrvitsalõõtsa soovitan soojalt, tegin eelmine kuu. Väga mõnus oli ;)

Katrin Raidma
postitatud 17.08.2017 07:51

Proovitud! VÄGA MAITSEV!

Triin
postitatud 06.08.2018 13:51

Valmistamisõpetusest ei suuda ma kuidagi leida, millal ja kuhu tuleb panna juust :)

Lugeja
posted on 06.08.2018 21:40

CTRL+F ja otsi juust

Liia
postitatud 20.08.2018 00:31

Tomatirattad ja paprika viilud sobivad ka vahele