Karbid laimi ja koriandriga

Raimundo António de Bulhão Pato (1828-1912) oli Portugali luuletaja ja kirjanik. Lissabonis elanud Bulhão Pato oli tuntud gurmaan ja siin on versioon tema järgi nime saanud mereanniroast 'Amêijoas à Bulhâo Pato'.

Vaata ka Pernod Ricard Estonia joogisoovitust allpool

Kogus
kahele kuni kolmele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg süda-, mandli- või veenuskarpe (clams, vongole)

paar lusikatäit võid

2-3 küüslauguküünt

punt värsket koriandrit

1 dl vinho verde't või kuiva valget veini

1 piri-piri tšillikauna

vajadusel soola

laimi või sidrunit

Valmistamine

Esmalt tuleb karbid panna meresoolaga julgelt maitsestatud külma vette vähemalt veerand tunniks ja kuni kaheks tunniks, et karbid liiva enda seest välja sülitaks. Kurna. Vajadusel hõõru karbid karmi harjaga puhtaks. 

Kuumutada poti põhjas või. Lisa õhukesed küüslauguviilud ja piri-piri tšilli. Kui küüslauk annab juba veidi lõhna, lisa koriander ja karbid.

Kuumuta, kuni karbid on kenasti avanenud. Siis lisa vein ja hauta veidi. Vajadusel lisa maitseks soola.

Serveeri sidruni- või laimilõikudega.

Nipid ja soovitused:

  • Portugalis tehakse seda rooga oliiviõliga. Vinoteek Tigu kasutab võid ja tulemus on imemaitsev!
  • Lucky Peach soovitab lisada roale paar värsket loorberilehte ning kindlasti kasutada vinho verde veini.
  • Koriander lisa roale tervena. Enne serveerimist võta "keedetud" koriander leeme seest välja ning puista valmis roale veidi hakitud värsket koriandrit. 
  • Kui Sul koriander ei meeldi, kasuta peterselli - või kasuta peterselli lisaks koriandrile. 

Retsept on mugandatud Tigu blogist (vt siia).

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Casa Ferreirinha Planalto Reserva 2015 Douro

Sogrape Vinhos on 1942. aastal loodud Portugali veinimaja. 

2015. aasta kevad ja suvi olid Douro jõe kaldal kohal asuvates viinamarjaistandustes üsna kuiv ja soe, ent hilissuvel tuli õnneks siiski ka vihma. Veinis on esindatud järgmised viinamarjad: Viosinho 25%, Malvasia Fina 20%, Gouveio 15%, Códega 15%, Arinto 15%, Rabigato 5%, Moscatel 5%.

Vein laagerdus pikalt ja aeglaselt roostevabast terasest tankides (u 20 päeva), tulemuseks on 13% alkoholisisaldusega hästi kuiv vein (pH 3.1).

Väga hea hinnaga lauavein, jõuline, kuiv, julge, väga hea happesuse ja puuviljasuse tasakaal. Naudi kas toidu kõrvale või iseseisvalt järgmised paar aastat. Keeratava korgiga. 

Loe nt Briti veiniguru Jancis Robinsoni hinnangut.

Tootja: Sogrape Vinhos
Maaletooja: Pernod Ricard Estonia

Pille
postitatud 14.11.2019 16:23

Tegime täna Viimsi Päevakeskuses kokandusringis, kasutades külmutatud valgeid karpe (värskelt polnud kuskilt võtta). Vaatamata sellele oli roog väga maitsev!