Šokolaadi-beseetort

Uhke šokolaaditort sobib hästi ka pidulikuma õhtusöögi lõpetuseks.

Vahendid küpsetamiseks ning pidulaua katmiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

80 g suhkrut

150 g külma võid

260 g nisujahu

30 g kakaopulbrit

1 munakollane

2-3 sl jääkülma vett

Šokolaadikreem:

200 g tumedat šokolaadi (70%)

150 g võid

60 g suhkrut

2 muna

3 munakollast

Beseekate:

200 g suhkrut

4 munavalget

1 tl maisitärklist

1 tl vanilliekstrakti

0,5 tl valge veini äädikat

20 g kakaopulbrit

Valmistamine

Valmista esmalt kakaopõhi. Sega köögikombainis suhkur ja või ühtlaseks. Lisa jahu ja kakaopulber ja töötle niiskeks puruseguks. Lisa munakollane ja 2 sl külma vett, siis töötle ühtlaseks (vajadusel lisa veel veidike vett).

Kui Sul ei ole köögikombaini, siis hõõru või ja suhkur puulusikaga kreemjaks, sega juurde jahu ja kakaopulber. Lisa munakollane ja vesi ning sõtku käte abil ühtlaseks. 

Kui tainas on ühtlane, vormi see paksuks kettaks, keera toidukilesse ning pane 30 minutiks külmkappi tahenema. Rulli kakaotainas seejärel kahe küpsetuspaberilehe vahel mõne millimeetri paksuseks, siis tõsta tainarulli abil ettevaatlikult 24 cm läbimõõduga koogivormi. Suru kenasti vormi, lõika üleliigsed tainaservad ära. 

Kortsuta üks küpsetuspaberileht ära, siis suru koogivormi kakaotaina peale. Täida vorm kuivatatud ubade või keraamiliste küpsetusubadega. Pane 15 minutiks külmkappi. 

Eelküpseta 200-kraadises ahjus 13 minutit. Siis eemalda kuivatatud/keraamilised oad ning küpseta veel 2 minutit, kuni tainas kuiv ja küpsenud paistab.

Samal ajal valmista täidis. Pane hakitud šokolaad kuumakindlasse kaussi ning tõsta kauss kergelt keeva vee peale. Sulata šokolaad vesivanni kohal aeg-ajalt segades. Lisa või, sega ühtlaseks. Tõsta kauss kuuma vee kohalt ära.

Mikserda suhkur, munad ja munakollased heledaks ja kohevaks vahuks. Sega juurde sulatatud šokolaad ning sega, kuni segu on ühtlane. 

Alanda ahju temperatuur 180 °C. Tõsta šokolaaditäidis eelküpsetatud koogipõhjale. Silu pealt ühtlaseks, siis küpseta 180-kraadises ahjus 12 minutit. 

Valmista beseekiht. Klopi munavalged hästi puhtas kausis kohevaks vahuks. Lisa vähehaaval suhkur ja jätka vahustamist, kuni besee on läikiv ja kohev. Sega juurde maisitärklis, vanilliekstrakt ja veiniäädikas.

Võta kook ahjust välja, alanda temperatuur 170 °C.   

Sõelu pool kakaopulbrist munavalgevahule. Tõsta suure lusika abil munavalgevaht šokolaadikoogile, kakaopulbrit kergelt beseega segades, et see oleks siiruviiruline. Siis puista peale ülejäänud kakaopulber. 

Küpseta kooki 170-kraadises ahjus u 30 minutit või kuni beseekiht on pealt krõbe, aga seest ikka pehme. Lase koogil täielikult jahtuda, siis võta vormist välja ja lõika viiludeks. 

Idee Briti ajakirjast Delicious, pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina.

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Baileys

Maailmakuulus ja esimene kooreliköör Bailey’s Original Irish Cream mõeldi välja Iiri joogimeistrite poolt 1974. a. Tegemist oli täiesti uut tüüpi likööriga, mille üheks komponendiks sai rõõsk koor. Kõigest viis aastat hiljem müüs liköör, mis loodi just naistele, üle miljoni kasti aastas ning pani aluse täiesti uuele kategooriale.

Baileyse edu saladus peitub maitses, mis on pärit Iirimaa puhtast loodusest. Enam kui 90% koostisosadest on pärit just sealt, imporditakse vaid kakao ja vanilliin, mida pole võimalik kohapeal kasvatada. Baileys Irish Cream segatakse kokku ainult firmale teadaoleval meetodil ja muidugi ka ülimalt salastatud retsepti järgi. Baileyst toodetakse tänini vaid Dublinis. 

Tootja: Baileys
Maaletooja: AS Prike

Martiina
postitatud 17.10.2015 18:29

Väga mõnus ja šokolaadine tort. Näeb efektne välja ka. Mina ei hakanud šokolaadi vesivannil sulatama, vaid sulatasin esmalt või ja siis šokolaadi selle sisse. Nii õnnestus ka kenasti ja oli veidi lihtsam.