Praetud suvikõrvits ürdi-küüslaugumarinaadis

Rohkes oliiviõlis praetud suvikõrvitsaviilud laotakse kihiti küüslaugu-ürdiseguga ning jäetakse maitsestuma. Tulemuseks on väga mõnus köögiviljaroog.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
30 minutit + maitsestumine
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

1 kg saledamaid rullkõrvitsaid

soola ja musta pipart

3 sl hakitud värsket basiilikut

6 sl hakitud värsket peterselli (soovitatavalt siledalehist)

3 peenelt hakitud küüslauguküünt

5 sl külmpressitud oliiviõli

2 sl veiniäädikat

Valmistamine

Pese rullkõrvitsad, lõika otsad maha. Lõika umbes 5-6 mm viiludeks. Tõsta suurele sõelale, puista peale umbes supilusikatäis soola ning sega läbi. Lase 30 minutit tõmmata, siis loputa kiiresti ning jäta köögipaberile või -rätikule tahenema. 

Kuumuta suurel praepannil õli, lisa umbes pool suvikõrvitsaviiludest ja prae mõõdukal kuumusel u 10 minutit, kord-kaks suvikõrvitsaviile pöörates, kuni need on kergelt kuldsed. 

Suvikõrvitsa praadimise ajal haki küüslauk, petersell ja basiilik peenelt, sega omavahel.

Tõsta praetud suvikõrvitsaviilud vormi, puista peale umbes pool ürdi-küüslaugusegust ja maitessta musta pipraga. Nirista peale veidi veiniäädikat. 

Prae ülejäänud suvikõrvits samal moel rohkes oliiviõli, siis lao vormi ning maitsesta ürdi-küüslaugusegu, musta pipra ning veiniäädikaga.

Lase toatemperatuuril 30 minutit kuni 2 tundi maitsestuda. Serveeri toatemperatuuril. Kui midagi üle jääb, siis pane kinnises karbis külmkappi. 

Retsept on mugandatud Leah Koenigi raamatust Modern Jewish Cooking (2015, Chronicle books)

LISA KOMMENTAAR

Anna Kene
postitatud 13.08.2015 16:24

Mina tegin neid eile õhtul, aga lisandiks oli lihatomat hapukoore-majoneesi-küüslaugu kaste peal :) Eriti šeff on nii :)

Piret
postitatud 13.08.2015 17:29

Meie peres oli see retsept mingis variatsioonis tuntud juba 70ndatel: ema paneeris imeõhukesed kõrvitsaviilud jahus, siis praadis õlis, vahele pani hakitud küüslauku ja tilgutas äädikat. Ja siis seisid mõnda aega. See oli ainus moodus, kuidas isa nõustus kabatšokki sööma :)

Katrin Saue
postitatud 13.08.2015 22:00

Tegin järgi ja väga hea sai.

Anu
postitatud 14.08.2015 14:31

Iseenesest ei pea viile isegi õlis praadima, piisab ka ilma õlita grillimisest triibulisel malmpanni. Veiniäädika asemel võib sidrunimahl olla.

seenekas
postitatud 19.08.2017 16:03

Ma jätaks ka õli vahele ja kasutaks grillpanni.

Ursula Kosk
postitatud 11.08.2017 06:55

Tegime ja maitseb oivaliselt! Teeme veel :)

Triinu Tammiste Punning
postitatud 17.08.2017 14:38

Ma millegipärast ikka panen igal kevadel ühe suvikõrvitsa maha ja ühel hetkel on seda liiga palju. Ise ma seda eriti ei armasta. Aga selle retsepti järgi tehtud suvikõrvits sai tõesti mega hea ja kadus laualt ruttu. Nagu retseptis öeldud, kui midagi üle jääb, pane külmkappi. Ei jäänud. </br> Kuna mul basiilikut ei olnud, asendasin selle tilli/peenestatud mustsõstre lehtedega. Veiniäädikat ka polnud. Asendasin äädikas/vesi pooleks.

Nefriit Rebane
postitatud 18.08.2017 18:55

Suvikõrvits ürdi-küüslaugu marianaadis on nüüd järgi proovitud ja tõesti on väga maitsev. Tegin küll retseptist natuke erinevalt. Tükeldasin suvikõrvitsa ja panin soolaga köögipaberile. Sel ajal tegin valmis marinaadi: küüslauk, petersell, basiilik, tšillihelbed, sool, õli ja valge veiniäädikas. Segasin marinaadi komponendid segi ja jätsin seisma. Kuivatasin suvikõrvitsa ja praadisin ära ning segasin marinaadiga segamini ja jätsin u 20 minutiks soojahoidvasse nõusse seisma, kuna tahtsin soojalt süüa.

ukosk
postitatud 27.08.2017 19:54

Teen praegusel kõrvitsaajal seda rooga selle retsepti järgi vähemalt üle päeva ja ikka pole isu täis saanud! Tuba on mõnusat lõhna täis, kui roog maitsestub, tõeliselt super retsept!