Maqluba ehk tagurpidi köögivilja-riisivorm

Pahupidi riisi-liha-köögiviljavorm Jordaania ja Palestiina köögist. Ottolenghi retsept. 

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 pommut e. baklažaani

4 dl basmatiriisi

8 luude ja nahata kanakintsu

1 sibul

10 pipratera

2 loorberilehte

1 l vett

5 dl päevalilleõli (umbes)

1 lillkapsas

1 sl sulatatud võid

4 tomatit

8 küüslauguküünt

1 tl kurkumit e kollajuurt

1 tl jahvatatud kaneeli

1 tl jahvatatud vürtspipart

0.25 tl jahvatatud musta pipart

0.5 tl tšillihelbeid soovi korral

1 tl bahārāt-maitseainesegu

4 sl piiniaseemneid või mandlilaaste või pistaatsiapähkleid

sidrunisektoreid

Valmistamine

Lõika pommu umbes 5-6 mm ratasteks. Riputa soolaga üle ning tõsta köögipaberile tahenema 30 minutiks. 

Loputa riisi külmas vees senikaua, kuni vedelik on klaar. Pane pestud riis kaussi, kalla peale värske vesi ja jäta 30 minutiks paisuma. 

Tambi kanakintsufileed lihahaamriga õhemaks, maitsesta mõlemalt poolt soola ja pipraga.

Kuumuta suurel praepannil lusikatäis õli ning prae kanatükke mõlemalt poolt 3-4 minutit. Lisa sektoriteks lõigatud sibul, pipraterad, loorberilehed ja vesi ning kuumuta keemiseni. Kata kaanega, alanda kuumust ja keeda tasasel tulel 20 minutit. Siis tõsta kanafileed välja, tõsta kõrvale. 

Kurna leem läbi sõela tagasi potti. 

Kuumuta u 25 cm läbimõõduga ja 13 cm kõrges ahjupotis ülejäänud õli ehk umbes 2 cm keskmisel kuumusel. Pruunista lillkapsaõisikud jaokaupa (4-5 minutit), praetud lillkapsaõisikud tõsta köögipaberile tahenema. Maitsesta soola-pipraga.

Patsuta pommuviilud köögipaberiga kuivemaks ning friti ka need õlis pruuniks (5-6 minutit). 

Kalla järelejääud õli potist minema ja pühi pott köögipaberiga puhtaks. 

Lõika küpsetuspaberist poti põhja kattev ketas, pintselda see ja poti siseküljed sulavõiga. Alusta maqluba kokkupanemist.

Kõige alumiseks kihiks säti umbes 5-6 mm paksused tomativiilud. Siis praetud pommuviilud. Siis frititud lillkapsaõisikud. Siis laota peale praetud kanakintsufileed. Siis riis ja viilutatud küüslauk, suru riis käte abil kergelt kokku. 

Riisu kanakeeduleemelt liigne rasv. Kalla 7,5 l kanaleent kaussi, vispelda juurde vürtsid ning 1 tl soola. Kalla maitsestatud kanaleem potti riisi peale. Suru nüüd jälle riisi käte abil veidi allapoole ja kokku, nii et riis jääks leeme all peitu - kui roog kuivavõitu tundub, siis võid natuke kanaleent juurde lisada. 

Tõsta pott mõõdukale tulele ning kuumuta keemiseni. Siis alanda kuumust, kata pott kinni ning hauta tasasel tulel 30 minutit. Ära esimese pooltunni jooksul kaant eemalda ega poti sisse piilu!!!

Poole tunni pärast keera tuli kinni ning tõsta kaas korra pealt ära. Kata pott puhta köögirätikuga, siis pane potikaas uuesti kiiresti peale. Lase maqluba'l 10 minutit tõmmata. 

Serveerimiseks tõsta potilt kaas ja eemalda rätik. Aseta serveerimisalus pahupidi poti peale ning hästi ettevaatlikult, aga kiirelt, pööra kogu kupatus ringi, nii et maqluba jääb nüüd serveerimisalusele. Lase 3 minutit tõmmata, siis eemalda pott.

Puista peale piiniaseemned või mandlid või pistaatsiapähklid. Serveeri koos ürdi-jogurtikastme ja kurgisalatiga, kõrvale sidrunisektor.

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Karima
postitatud 17.08.2015 11:41

maqluna on vaga maitsev roog teen päris tihti kanaga ja vahel pommu ning veiselihaga