Mandli-salveipesto

Pesto di mandorle e salvia retsept on inspireeritud Anna Tasca Lanza kokakoolis Sitsiilias valmistatud-söödud pestost. Siinsest kogusest saab piisavalt pestot kaheks nelja-viieliikmelise pere pastasöögikorraks :) 

Kogus
3,5 dl
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

100 g terveid (kooritud) mandleid (u 2,5 dl)

5 dl värskeid salveilehti (u 10-12 oksa)

1-2 küüslauguküünt

1 tl peenikest meresoola

2-3 dl külmpressitud oliiviõli

Valmistamine

Kui eelistad kasutada kooritud mandleid, siis: Kuumuta suures potis vesi keemiseni. Lisa mandlid ja kuumuta, kuni mandlid pinnale kerkivad. Koori pinnale kerkiv hägune vaht, siis loputa ja nõruta mandlid sõelal. Kui mandlid on piisavalt jahtunud, siis eemalda kestad ehk koori mandlid.

Peenesta (kooritud) mandlid köögikombainis hästi peeneks. Lisa salveilehed, kooritud küüslauk ja sool ning peenesta ühtlaseks pastaks. Lisa vähehaaval oliiviõli, kuni saad ühtlase mõnusa pesto. 

Loe veel:

Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Regaleali Bianco, Sitsiilia

Regaleali Bianco on kõige esimene vein, mida Tasca d'Almerita valmistama hakkas. Veinimaja omanduses olev Regaleali valdus asub mägises piirkonnas Palermo ja Caltanissetta provintsides. Veiniaiad paiknevad kõrgusel 450 - 650 meetrit merepinnast. 

Regaleali Bianco on valmistatud põlistest kohalikest Sitsiilia viinamarjasortidest Inzolia, Grecanico ja Catarrato, valdavalt võrdsetes proportsioonides. Marjade korjamine toimub septembri keskelt oktoobri lõpuni, marjade pressimisele järgneb külm-käärimine kontrollitud temperatuuril 16 - 18 kraadi juures roostevaba terasest mahutites, kokku 15 päeva. Malolaktilist käärimist ei toimu, et säilitada veinis erksat värskust ja elavust. Pärast alkoholkäärimise lõppemist hoitakse veini samades terasest mahutites 3 - 5 kuud ja pärast pudelisse villimist veel vähemalt 2 kuud veinikeldris enne turule saatmist. Vein on stiililt värske ja külluslik, elav ja mänglev.

Värvus on särav, õlekõrre kollane, roheliste varjunditega. Aroom on delikaatne ja puuviljane, eristuvad rohelised õunad, banaan, rohusus. Maitse on kuiv ja isuäratav, suurepärase struktuuri ja püsivusega, eristub aromaatne värskete maitsetaimede vürtsikas nüanss. Lõppmaitse on kauakestev, tunda meeldivalt magusat küpset puuvilja. Ideaalne aperitiivina, värskete salatitega, kerge pastaga koorekastmes, kalaroogadega, küpsetatud koorikloomade ja karpidega.

Serveerida 10 - 12 kraadi juures.

Tootja: Tasca d'Almerita
Maaletooja: Balen

Pille
postitatud 02.09.2021 12:09

Olen spagettidega serveerinud, väga mõnus!