Moussakas veiselihaga

Mussaka on populaarne rammus vormiroog, kus praetud pommud ja tummine hakklihakaste on peidetud pehme bešamellkastmeteki alla. Tegemist on üsna "noore" roaga - bešamellkastmekihi lisas kreeklaste traditsioonilisele hakkliha-pommuroale paljude kreekakeelsete kokaraamatute autor Nikólaos Tselementés 1920ndate lõpus.

Huvitav on asjaolu, et kuigi "välismaalased" eelistavad mussaka valmistamisel kasutada lambahakkliha, siis Kreekas valmistatakse seda rooga alati veisehakklihast, ideaalis vasikahakklihast. Mu Kreeka sõbrad väitsid üksmeelselt, et nad pole eales lambahakklihaga mussakat saanud ja ei suuda seda ettegi kujutada, sest lammas “lõhnab” nii tugevasti, et bešamellkastmega lihtsalt kokku ei sobi.

Nii olemegi valmistanud mussakat alati veisehakklihast. Kui soovid, võid lambahakkliha kasutada, aga ära seda siis kreeklastele paku :)

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

3 pommut e. baklažaani

4 sl oliiviõli

Hakklihakaste:

4 sl oliiviõli

1 hakitud sibulat

4 purustatud küüslauguküünt

2 dl punast veini

800 g vasika- või veisehakkliha (nt 2-3 karpi Maks & Moorits veisehakkliha)

1 kaneelikoor või 1 tl jahvatatud kaneeli

400 g purk konservitud purustatud tomateid

1 tl riivitud muskaatpähklit

0.5 tl jahvatatud nelki

2 tl soola

Bešamellkaste:

1 l piima

2 loorberilehte

120 g võid

120 g nisujahu

100 g mizithra või parmesani juustu soovi korral

4 muna

0.5 tl riivitud muskaatpähklit

soola ja musta pipart

Valmistamine

Lõika pommu pikkupidi 5 mm paksusteks viiludeks. Puista peale soola, lase umbes pool tundi sõelal pehmeneda. Nõruta hoolega ja patsuta köögipaberiga kuivaks. Siis tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli, maitsesta musta pipraga. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 25-30 minutit, kuni pommuviilud on kuldpruunid ja pehmed. 

Valmista samal ajal hakklihakaste. Kuumuta potis õli, lisa sibul ja prae tasasel tulel 5-7 minutit. Lisa küüslauk, prae veel minut aega. 

Tõsta kuumust, lisa hakkliha ja pruunista see kergelt. Lisa punane vein ja keeda kastet paar minutit, kuni vein kergelt kokku keeb. Siis lisa tomatid, vürtsid ja maitsesta soolaga. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ning hauta kastet umbes 30 minutit, kuni kaste pakseneb. Sega juurde hakitud petersell, vajadusel lisa soola-pipart. 

Samal ajal valmista bešamellkaste. Pane piim väiksemasse potti, lisa loorberileht ja kuumuta piim peaaegu keemiseni. Jälgi hoolega, et piim põhja ei kõrbeks! 

Sulata paksupõhjalises potis või, sega juurde jahu ja kuumuta segades mõned minutid. Kalla juurde kuum piim, segu pidevalt vispeldades. Keeda tasasel tulel, kuni kaste pakseneb. Soovi korral sega juurde riivitud juust ja sega, kuni juust on sulanud. Tõsta pott tulelt ja lase veidi jahtuda. Seejärel klopi ükshaaval juurde munad. Maitsesta valge kaste muskaatpähkli, soola ja pipraga. 

Laota pooled küpsetatud pommuviiludest ahjuvormi põhjale, siis kata hakklihakastme ning ülejäänud pommuviiludega. Kõige peale laota bešamellkaste. Küpseta 180-kraadises ahjus 45-60 minutit, kuni vormiroog on pealt kuldpruun. 

Võta ahjust välja ning lase vähemalt pool tundi taheneda enne serveerimist. 

Loe veel:

NB! Retsept ilmus ka raamatus "Nami-Nami. Maailma maitsed 1" (Varrak, 2013), foto tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Dee
postitatud 18.05.2008 21:23

Mu elu esimene moussaka. :D Ja väga hea maitses! Ma küll praadisin pommuviilud ennem vähese oliivõliga ära. Ja bešamellikastet teen vähema võiga, ni umbes 2 spl ;) Sõime porgandisalatiga. Kindlasti teen veel seda toitu, sest mulle pole pommu kunagi maitsenud, aga selles toidus on ülimaitsev!

Merle
postitatud 13.12.2008 10:30

meie lemmik pommuroog on moussakas, ja selle hüva roa nimel on minu abikaas valmis või tunde köögis askeldama, minul lubatakse abistada vaid bešamellkastmega :)

põrnikas
postitatud 04.08.2009 23:50

super mõnus! ainult, et valge kastme kate oleks mu meelest võinud paksem olla. Hiljuti Kreekas käies sõin sellist moussakast, kus see pealmine kiht oli pea sama paks kui alumine... aga loomulikult võib probleem olla ka selles, et mul äkki laiem vorm.. igatahes järgmine kord teen kastet rohkem.

orsolya
postitatud 19.03.2010 09:31

Mina tegin veidi lahjema versiooni - ei praadinud pommut, aga sai ka väga maitsev.

Hm
postitatud 24.04.2010 18:32

:) Kuna meie peres eelistab üks pool praegu lihavaba toitu aga kala sobib, asendasin hakkliha tuunikalaga ja sobis ka väga hästi. Sai igatpidi maitsev roog!

ParaKrahv
postitatud 04.02.2013 12:54

Pommut ei peagi praadima, vaid soolaga üle raputama ja lasta majapidamispaberil ca. pool tundi seisma - see viib vee välja ja ei jäta moussakat vesiseks.

Gerly
postitatud 24.07.2016 02:48

Tahaksin uuesti teha moussaka't, kuna esimest korda õnnestus oma kasvuhoonest saada baklažaanisaaki. Kunagi sada aastat tagasi olen moussaka't teinud vahetult Kreeka reisilt tulles, kuid kas tõesti on moussaka ilma kartuliteta? Thessaloniki kandist on selgesti meeles kartuli kihiga moussaka. Võibolla küll mälu petab... Samuti, kas tõesti 4 muna 1 l piima kohta bešamellkastmes? Kas see liiga omletine ei jää?

Pille
postitatud 24.07.2016 09:27

<p>Gerly, kartul ei ole kohe kindlasti kohustuslik moussaka element - nt sissejuhatuses mainitud Tselementés'i versioonis kartulit ei olnud. Samas teistes Balkani riikides kasutatakse pommu asemel või siis pommule lisaks kartulit tihti - ja Thessaloniki asukohale mõeldes võib seal kartulikiht tõesti kombeks olla.</p> <p>Mina saan liitrist piimast ja neljast munast korraliku koheva bešamellikihi. Mis Sul seda õhulisena hoiab, kui Sa mune vähem paned?</p>

Anu
postitatud 26.11.2016 21:32

Tegin täna lõunasöögiks - lõhnas väga hästi ja väljanägemine oli ilus, kuid meie pere eestlasliku maitse jaoks oli liialt vänge. Bešamellkaste küll mahendas seda, aga hakklihasegu valmis toidu sees käis üle jõu...:(

Karel
postitatud 23.10.2018 20:54

See retsept ei meenuta isegi natuke originaali.

Pille
postitatud 16.02.2019 16:27

Karel, põnev kuulda. Ma olen seda korduvalt teinud, olen ka Kreekas moussakat mitmes kohas ja mitu korda söönud ja minu arust on see täitsa moussaka moodi. See muidugi ei tähenda, et see on täpselt sarnane sellele konkreetsele moussakale, mida Sina silmas pead. Eks igal kokal on oma retsept.

Meh
postitatud 21.10.2021 18:40

Tegin kõik täpselt retsepti järgi ja ei pealmine valge kaste läks ahjus kodujuustu tekstuuriga. Suhteliselt ebameeldiv süüa. Lisaks 800g kohta üks 400ml purustatud tomatite purk tundus väga kuiv.

Moremi
postitatud 18.03.2022 14:46

Väga maitses & kaneel lisas huvitavat maitsenüanssi :)