Tanguvorstid

Tanguvorsti sõid vanad eestlased mardipäeva ja jõulude ajal. Tanguvorstid olid levinud eelkõige Muhumaal, Saaremaal ja Lääne-Eestis.

Eks see nimi veidi eksitav ole, sest vorstid on tehtud hoopis odrakruupidega, aga soovi korral kasuta Lõuna-Eesti tangu.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

300 g odrakruupe

300 g värsket seapekki ja suitsupõske või -peekonit (nn triibuliha)

2-3 sibulat

soola ja musta pipart

paar-kolm meetrit puhastatud seasoolt

kuivatatud majoraani ehk vorstirohtu

Valmistamine

Pese odrakruubid külma veega ning pane vähemalt paariks tunniks vette ligunema. Siis pane puhta veega potti - vesi peaks kruubid mõne sentimeetri ulatuses katma. Lisa soola ja keeda kruubid tasasel tulel pehmeks. Kui kruubid kuivale kipuvad jääma, siis lisa kuuma vett, aga ära sega! 

Haki sibul ja liha väikesteks kuubikuteks. Prae sutisuliha- ja pekitükid suurel mõõdukalt kuumal pannil kuldseks. Siis lisa hakitud sibul ja prae, kuni sibul on pehmenenud. Sega kruubipudru hulka, siis maitsesta soola, pipra ja majoraaniga parajaks.

Topi kogu puder lehtri ja pulga abil seasoolde. Keeruta sobiva suurusega juppideks, soovi korral kinnita puuvillast nööriga. 

Siis tuleb vorstid läbi keeta. Kuumuta vesi suures potis keemiseni, maitsesta julgelt soolaga; soovi korral lisa ka musta ja vürtspiprateri ning paar loorberilehte. Tõsta vorstid ettevaatlikult potti ning keeda tasakesti mulisevas veel umbes 7 minutit. Kohe alguses torka peene varda või jämeda nõelaga vorstide sisse mõned augud, et need lõhki ei keeks.

Keedetud vorstid võta potist välja ja vii jahedasse jahtuma. Serveerimiseks küpseta vorstid kuumas (puuküttega) ahjus kenasti krõbedaks :)

Vanasti pandi vorsti otsad kinni vorstinakkidega e. pliiatsijämeduste teravaotsaliste pulkadega. Nüüdsel ajal seotakse otsad nööriga kinni.

Fotod: Katrin Press

LISA KOMMENTAAR

Saarlane
postitatud 31.12.2015 21:22

Kes see tanguvorsti KEEDAB??? Ikka suurde ahju, sellesse, millega tuba köetakse!

Pille
postitatud 01.01.2016 10:58

Saarlane, vorstid tehti vanasti ikka varem valmis, keedeti läbi ja viidi jahedasse jahtuma. Enne söömist küpsetati siis pannil või ahjus (ideaalis siis puuküttega ahjus) krõbedaks ja kuldseks. Muidugi, kui KOHE süüa on plaanis, võib ilmselt selle keetmise osa vahele jätta..