Suvikõrvitsa-kukeseeneleib

Vahva ja mahlane küpsetis passib suurepäraselt praegusesse suvikõrvitsa ja kukeseene hooaaega. Tõeline maitseleid, mida võib süüa supi kõrvale või siis hoopis soojalt võiga. Tegelikult maitseb suurepäraselt ka lihtsalt niisama ahjusoojana.

Kogus
1 päts
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

1 korralik suvikõrvits

2 sl soola

2 sl oliiviõli

1 hakitud sibul

2 hakitud küüslauguküünt

100 g hakitud kukeseeni või pruune šampinjone

350 g nisujahu

1 pakike kuivpärmi

2 sl hakitud värsket basiilikut

125 g käesooja vett

0.5 sl helbelist meresoola

Valmistamine

Koori ja riivi suvikõrvits. Pane kooritud ja riivitud suvikõrvits kaussi ja puista peale 1 sl meresoola ning sega ja lase 20 minutit seista. Seejärel pigista käte abil suvikõrvitsast kogu vedelik välja.

Kuumuta pannil 1 sl oliiviõli ja prae selles sibulat ja küüslauku umbes 4 minutit. Lisa hakitud seened ja prae veel 4 minutit. Lõpuks lisa suvikõrvits ja hauta paar minutit. Kurna vedelik ära ja pane segu jahtuma.

Mõõda jahu kaussi, sega juurde kuivpärm, ülejäänud õli ja sool. Seejärel lisa basiilik ja suvikõrvitsasegu. Sega ühtlaseks ja lisa 125 ml käesooja vett. Sõtku tainast kümme minutit, vormi pätsiks ning aseta õlitatud ahjuplaadile.

Määri päts ka pealt õliga ja jäta 25- 30 minutiks kerkima. Puista kerkinud pätsile peale meresoola ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 40-50 minutit.

Lase enne serveerimist veidi jahtuda.

Nipid ja soovitused:

  • Kukeseenehooajal kasuta kindlasti värskeid kukeseeni, talvisel ajal sobivad ka pruunid šampinjonid. 

Loe veel:

Idee on Briti ajakirjast BBC Good Food (Courgette and mushroom bread), vahendas Jaanika Anton. Stilistika: Nami-Nami toimetaja Martiina Anni, foto: Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Kirsike
postitatud 05.10.2011 11:20

Kiidan! Väga maitsev sai. Kukeseeni läks ilmselt rohkem, kui retseptis ette nähtud, aga kerkis ilusti ja maitseb hea!

Lembi
postitatud 08.09.2012 21:59

Valge leib suvikõrvitsa ja kukeseentega sai maitsev.

Kats
postitatud 12.08.2013 17:40

Imehea ,üks lemmik saiadest-leibadest :)

Anneli E @ FB
postitatud 17.07.2015 08:48

Väga hea on.sai küll tehtud eelmise suve varudest ja kõpsetasin 35 minutit. Eks see sõltub ahjust.

Anneli
postitatud 17.07.2015 08:49

Väga hea on. Kindlasti kindlasti võtan selle uuesti kavva. Sai küll tehtud eelmise suve varudest ja küpsetasin 35 minutit. Eks see sõltub ahjust.

Kaja T @ FB
postitatud 17.07.2015 09:15

See on lihtsalt imeline.Olen teda ikka teinud ,kui kukeseene hooaeg.Olen lugenud kommentaare kunagi ,et ei õnnestu ja jääb nätske aga mul on alati õnnestunud.Teine lemmik on kartuli-peedi leib.

Kaare
postitatud 13.08.2019 13:14

Pehme ja maitsev! Väga hea :)

Martiina
postitatud 17.08.2019 12:45

See oli suur üllatus - maitses imehästi! Kindlasti teen teinekordki!