Soomlaste kaneelisaiad ehk korvapuustit

Soomlased armastavad veidi teistsuguse kujuga kaneelisaiu. Imemaitsvad nii kohvi kui ka külma piimaga!

Kogus
ahjuplaaditäis (u 16 tk)
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

450 g nisujahu (7,5 dl)

85 g suhkrut (1 dl)

1.5 tl jahvatatud kardemoni

0.5 tl soola

1 pakk kuivpärmi (u 11 g)

2.5 dl käesooja piima

1 muna (pool jäta määrimiseks)

75 g toasooja pehmet võid

Täidis:

50 g toasooja pehmet võid

4 sl suhkrut

kaneeli

Määrimiseks:

muna

Peale:

pärlsuhkrut

Valmistamine

Sega tainakausis jahu, suhkur, kardemon, sool ja kuivpärm (jäta umbes pool klaasitäit jahu alguses lisamata). Kalla juurde käesoe piim ja toasoe muna (osa jäta saiakeste määrimiseks), sega tainas läbi. Sega juurde pehme või ja vajadusel sõtku juurde ka ülejäänud jahu.

Kui tainas on kenasti kausi küljest lahti löönud, siis kata tainakauss köögirätikuga ning lase soojas kohas 40 minutit kerkida.

Sõtku tainast õhumullid välja ja rulli see kergelt jahusel laual 30x60 cm ristkülikuks. Määri peale pehme või, siis puista peale kaneeli ja suhkru segu. Keera pikemast küljest rulli ja jäta liitekoht e. õmblus rulli alla.

Lõika terava noa abil nurga all viltusteks tükkideks, nii et iga saia kitsam ots oleks umbes 2 cm lai ja laiem ots umbes 4-5 cm. Tõsta ahjuplaadile laiema otsa peale seisma (saiad jäävad nagu nüri otsaga kolmnurgad). Suru mõlema pöidla abil saiad pealt alla, et need oleksid lamedamad.

Tõsta saiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase köögirätiku all soojas kohas veel umbes 30 minutit kerkida.

Pintselda saiad pealt lahtiklopitud munaga ning puista peale pärlsuhkrut.

Küpseta 225-kraadise ahju keskosas 10-15 minutit, kuni saiakesed on kuldsed.

Lase köögirätiku all jahtuda, siis jäävad saiad mõnusalt pehmed.

LISA KOMMENTAAR

liilia
postitatud 30.03.2011 19:34

soovitan pöidlad enne rullide surumist jahuseks teha, sest muidu jäävad need taigna külge kinni. kasutasin margariini asemel võid!

Pille
postitatud 07.02.2016 21:02

Liilia saadetud foto:

spiidi
postitatud 19.10.2011 16:03

Mina tegin viimati sellise kujuga ning mulle meeldib väga, natuke erinev ning täidis püsib paremini sees.

Karima
postitatud 03.12.2012 12:31

lameda noa,lusika otsaga on parem vajutada

m
postitatud 10.05.2013 15:13

minul küll selle retsepti järgi tainas ei kerkinud, väga pettunud !!!!!!

Hexy
postitatud 09.10.2013 22:58

Väga head ja põneva kujuga kuklid

reti
postitatud 26.12.2013 17:01

Minu esimesed kaneelisaiad ja õnnestusid maitselt täiesti. Õiget kuju siiski seekord ei saanud - niikui ahju said, oli enamus ka põiki-pikali vajunud. Järgmine kord proovin nad paremini seisma saada. Kuid olen siiski väga rahul ja teen neist 1.jõulupüha traditsiooni :)

Triin Maasalu
postitatud 04.10.2020 15:01

Tegin eile!

Saale Kaing
postitatud 05.10.2020 08:54

Nii tegi minu ema mu lapsepõlves! Enne, kui õppisime rullist lõigatud kettaid roosideks vormima.