Odrajahu-kohupiimakarask

Nagu rukkileib, kuuluvad ka karaskid eesti rahvustoitute hulka. Odrajahukarask on kõige maitsvam kohe peale küpsetamist.

Kogus
16 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

200-250 g teralist kohupiima

2 dl piima

1 muna

120 g odrajahu (2 dl)

60 g nisujahu või speltapüüli või lihtjahu (60 g)

1 tl söögisoodat

1 tl soola

1 sl suhkrut

Valmistamine

Sega kohupiim piima, muna, soola ja suhkruga. Sega jahud soodaga, lisa tainale. Sega ühtlaseks tainaks.

Määri lahtikäiv koogivorm võiga, lisa tainas ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 25-30 minutit, kuni saad kauni kuldpruuni karaski.

Nippe ja soovitusi:

  • Vastavalt soovile võib tainale lisada kaerahelbeid, linaseemneid vms. Mina valmistan karaskit 23x23 cm vormis; karaski lõikan pärast 16 ruudukujuliseks tükiks.
  • Eriti maitsev on karask soojalt koos või, mee või pohlakeedisega.
  • Proovi ka odrajahu-hapupiimakaraskit

Retsept on pärit Ida Savi raamatust "Saiad, pirukad, koogid"

LISA KOMMENTAAR

kakuke
postitatud 25.11.2005 22:56

Järeleproovitud- väga maitsev tuli. Soola paneks järgmine kord veidi vähem ja suhkurt rohkem.

lend
postitatud 28.01.2007 11:49

Tegin täna ja vägaväga hea on. Panin juurde veel nisukliisid ja päevalilleseemneid. Viimased andsid eriti mõnusa maigu:)

Qsti
postitatud 14.04.2009 10:08

see on üks äraütlemata lihtne ja alati maitsev küpsetis.

Tiina
postitatud 11.08.2009 22:00

seda kohupiima-odrajahukaraskit sai kunagi ikka tehtud küll Kõigepealt tegi ema ja siis tegin ise. Ainuke häda,et mul kipuvad kõik odrajahust küpsetised nätsked jääma. Ümber ilus krõbe koorik, aga seest ikka nätske. See viga mul juba lapsepõlvest küljes

Leoola
postitatud 28.02.2010 17:19

Minul ka see karask nüüd tehtud, olen tavaliselt poest ostnud või siis rotermanni turult, aga isetehtult ikka parem.

Mari
postitatud 30.11.2010 22:02

Olen emaga koos küpsetanud, maitselt väga hea, eriti pohlamoosiga. Ema määrib veel vahel võid ka peale. Klaas külma piima sobib ka nagu rusikas silmaauku. Ema ikka kurdab, et seest nätske, kuid minu arvates nii ongi parem. Võrdlesime ka Selveri karaskiga, enda oma oli ikka parem, palju mahlasem. Oleme pannud taigna sisse ka kõrvitsaseemneid, ükskord kasutasime vist ka pähklisegu, väga ha mõlemat pidi!

liilia
postitatud 04.03.2011 20:31

väga maitsev ja täpselt selline nagu vanaema tegi... sõin peaaegu üksinda terve karaski ära!

Kriitika
postitatud 10.02.2013 16:55

Veidi palju soola ja sooda asendaks küpsetuspulbriga. Muidu täitsa hea tuli.

katsetaja
postitatud 21.03.2013 13:30

Ilma muna ja nisujahuta tuleb samuti suurepärane! Eriti hea on kui on seisnud vähemalt pool päeva, siis märida võid peale ja viil vene juustu....nämma! Selline mõnus mure nagu keeks!

nätske
postitatud 24.04.2013 21:42

Mul kerkis algul kenasti ümaraks, aga pärast 30 min ahjus olemist ja seejärel väljavõtmist vajus lössi ja seest oli samuti nätske :( Kogused panin kõik nagu retseptis. Pistsin karaski siis uuesti ahju, aga ega väga hea lõpptulemus siiski polnud.

Triinutraanu
postitatud 04.03.2015 20:46

Seee on lihtsalt niiiiiiii hea!!! ma asendasin suhkru vahtrasiirupiga ja piimana alpro mandlipiima :) sõime koduse pohlamoosiga.... jammmmmiiiiiii!!! Teen kindlasti varsti uuesti :) Aitäh jagamast!!!

Pille
postitatud 23.04.2020 16:39

Soojast peast võiga või/ja moosiga imehea :)