Tort 'Rukkileib'

Nami-Nami on aastaid korraldanud toredat isamaalist tordivõistlust. Parimate võistlustööde retseptid leiate ka siitsamast Nami-Namist.

Tort "Rukkileib" oli Kaare Sova võistlustöö "Tort isamaale 2010" võistlusel, kus see saavutas magusate tortide kategoorias esikoha.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Šokolaadipõhi:

100 g võid

100 g tumedat šokolaadi

2 suurt muna

100 g suhkrut

120 g nisujahu (2 dl)

1 tl küpsetuspulbrit

Vahele:

300 g õunakeedist või õuna-jõhvikamoosi

Leiva-kohupiimakreem:

1 dl riivleiba

1 sl suhkrut

2 dl 35% rõõska koort

300 g maitsestamata kohupiima

1 tl vanillisuhkrut

0.5 tl kaneeli

Šokolaadiglasuur:

200 g tumedat šokolaadi

50 g magedat võid

Kaunistuseks:

veidi valget šokolaadi

Valmistamine

Valmista esmalt põhi. Sulata väikeses potis madalal kuumusel või ja šokolaad, lase veidi jahtuda. Vahusta munad suhkruga, sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega tainas ühtlaseks ning kalla ristkülikukujulisse või ovaalsesse keskmise suurusega koogivormi (vorm määri esmalt võiga ning puista üle kakaopulbri või jahuga).

Küpseta 180-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb. Lase jahtuda.

Jahtunud tordipõhi lõika kaheks kihiks, määri vahele õuna- või jõhvikamoosi. Vajadusel lõika tordipõhi ovaalseks, nii et see meenutaks põrandaleiba. Tõsta tordialusele.

Täidise jaoks sega riivleib suhkruga ning prae mõned minutid kuumal pannil, kuni suhkur karamellistub. Lase jahtuda.

Vahusta rõõsk koor vanillisuhkruga, sega juurde kohupiim, seejärel kaneel ning jahtunud riivleivasegu. Määri riivleiva-kohupiimakreem šokolaadipõhjale nii, et see jääks pealt kergelt kumer (ja meenutaks leivapätsi). Pane mõneks tunniks või üleöö jahedasse.

Glasuuri jaoks sulata potis või ja tume šokolaad tasasel tulel. Määri glasuur ettevaatlikult koogile, nii et ka küljed oleksid kaetud. Lase jahedas veidi taheneda.

Kaunista sulatatud valge šokolaadiga (nt joonista tordile viljapead).

Tordiidee autoriks on Kaare, kes esitas selle 2010. a. isamaalisele tordivõistlusele. Ma olen retsepti veidi kohendanud, Kaare algretsepti leiad tema blogist.

LISA KOMMENTAAR

u
postitatud 25.02.2010 23:30

Tehtud. Maitses hää :)

Pille
postitatud 13.02.2017 10:57

Mina olen seda torti lausa mitu korda teinud, siin pildijäädvustus aastast 2010 (ehk aastast, kui Kaare seda torti esmakordselt valmistas).