Eva Abikokk 2009-01-04 19:07:31 |
Zapxpxau:
Zapxpxau, (iga kord imestan, mis nimi Sul küll on!) minu meelest on Sul väga kenad fotod. Kas need pildid, mis Sul siia kopeeritud, ongi tehtud loomuliku valgusega + peegeldid? Mida peegelditena kasutasid? Ja kas teed järeltöötlust ka?
Ise ma praktiliselt kunstvalgust ei kasuta. Enamus minu fotodest on tehtud kombinatsiooniga päikesevalgus + kaks peegeldit. |
|
Eva Abikokk 2009-01-04 19:15:57 |
Pille soovil kopeerin siia olulisima sellest postitusest. Ma ei pretendeeri tõele ja olen ka alles õpilane, aga üht-koma-teist olen harjutamise käigus "kõrva taha" pannud. 1) Hea valgus Hea valgus on igasuguse foto tegemisel väga oluline ning sarnaselt portreefotodele on see toidu pildistamisel minu hinnangul vaat et kõige kriitilisem tegur pildi õnnestumiseks. Eelistan loomulikku aknast tulevat valgust, mida minu arvates ei saa samaväärseks tulemuseks mitte millegagi asendada, sealhulgas isegi mitte kalli stuudiovalgustusega. Stuudiovalgustusega on võimalik teha väga korralikke pilte, kuid nendes puudub (jällegi ainult minu meelest!) omapärasus. Niisiis, soovitus on teha toidufotod siis, kui õues on veel valge. Kolige oma tavaar võimalikult akna lähedusse, samas aga sellisesse kohta, kuhu päike peale ei paista (viimase osas tuleb teha vajadusel muidugi erandeid, näiteks kui on soov miskit ereda päikesevalgusega rõhutada). Mina pildistan vahel isegi magamistoas, sest seal on hele sisustus ja akna asetuse tõttu päikese suhtes langeb valgus eriti hästi pildistatavale objektile. Mida teha aga juhul kui õues juba hämar või isegi pime? Hämara valgustuse puhul on abiks näiteks see, kui fotoaparaat statiivi peale panna ja teha pika säriga võte. Kui õues juba pime, tuleb kindlasti välk appi võtta. Suunake see lakke ja tulemus tuleb ka rahuldav. Mängige valge tasakaaluga (see annab teatud tingimustes üllatavaid häid tulemusi, näiteks tasakaalustab kollakat lambivalgustust või sinkjat päevavalguslampide valgust) või pildistage RAW formaadis ja töödelge arvutis värvitemperatuuri tasakaalu. 2) Hea silm Kaunista toitu, lisa selle kõrvale huvitavaid detaile - näiteks taust, laudlina, mingi ootamatu taim, nuga, lusikas, lill, selle toidu juurde sobivad maitseained vms. Detailid muudavad foto terviklikumaks. Samas oska piiri pidada, mõõdukus annab ka siin hea tulemuse. Oluline on ka see, et põhitähelepanu mujale ei koonduks... Toidu sättimine pildi jaoks võib tihti päris kaua aega võtta, mistõttu varu aega ja kannatust – mis tühja kõhuga ei pruugi alati kõige paremini õnnestuda. Vahel pole aega aega väga võtta - näitab minu viimane suflee pildistamise kogemus, aga ka jäätis, mis liialt sulama hakkab või tee, mis liialt tummiseks tõmbab, ei ole kõige meeldivamad pildistamise objektid... 3) Hea tehnika on ikka ka vajalik… Ideaalne on makroobjektiiv, millega joonistub toidu struktuur kenasti välja ja on võimalik vajalikke detaile rõhutada. Suurema lauatäie vms rohkemate objektide pildile saamiseks jääb 100 mm väheks ja võtan appi oma lemmikobjektiivi 50 mm (f 1,4). Kui soovid head tulemust, on fotode töötlemisest päris palju abi. Pilte on sageli vaja lõikuda (Crop), valgust korrigeerida (AutoLevels või Curves), kontrastsemaks teha (Contrast), värvi intensiivsust (Saturation) rõhutada, eemaldada laual olevat ebavajalikku puru (Clone stamp) või tasandada näpujäljed (Gaussian blur). Kui pildistad rohelist objekti, lisa pildile rohelist (Curves-> green). Soojates toonides pildile pane soojendav filter (Photo filter, warming). Ja nii edasi. Kui Photoshoppi ei ole, siis sobivad väga hästi sarnaste funktsioonidega internetist tasuta kättesaadavad programmid. Piltide töötlemisel ära unusta mõõdukust, sest pilt peab enamus juhtudel jääma loomulik. | |
Zapxpxau Abikokk 2009-01-04 19:43:22 |
Eva:
Kassipoja pilt on tehtud verandal laua peal, valgeks taustaks suur Jaapani kalender, seega peegeldeid ei olnudki vaja.
Helvestekauss ja teetass on naturaalne valgus köögis (maast laeni aken) + üks valge peegeldi vastassuunas.
Mul on hea meel, et me nii sarnaselt mõtleme. Päevavalgus on üle kõige :)
Zapxpxau, (iga kord imestan, mis nimi Sul küll on!) minu meelest on Sul väga kenad fotod. Kas need pildid, mis Sul siia kopeeritud, ongi tehtud loomuliku valgusega + peegeldid? Mida peegelditena kasutasid? Ja kas teed järeltöötlust ka? |
|
Kristjan Abikokk 2009-01-04 22:36:25 |
Eva:
1:1.8
Mis avaga teil see 50 mm-ne on? Eva:
Ehk on asi minu osavuses kinni. Olen proovinud nii hõõglambi režiimi kui valgusbalansi võtmist käsitsi valgelt pinnalt, kuid ei jäänud toonid õiged.
Kõige parema tulemuse saab muidugi 50MB raw faile töödeldes, siis saab teoreetiliselt valgusbalansi õigeks, kui valgust oli piisavalt ja kontrastsus on paigas. Sama oleme siin eelistanud kiirust, raw failide töötlemine on väga aeganõudev. Pigem on eesmärk saada pilt kohe õigeks. Kristjan:
Selle vastu aitab kaameras valge tasakaalu muutmine (see peaks minu teada ka 400d-l olema), katsetage, minu kogemus näitab, et aitab toalambi kollasuse puhul küll. Teine variant on pildistada RAW failina ja muuta valge tasakaalu töötlemisel; rahuldava tulemuse saab ka JPG-i töötlemine (fotofiltriga nt).Koduses hõõglambivalguses koos statiiviga pildistades saab küll alati piisavalt valgustatud pildi, aga hõõglambi valgus on kollane: seega tulevad kõik pildid kollased. |
|
Kristjan Abikokk 2009-01-04 22:55:31 |
Zapxpxau:
Päevavalgus on alati parim, kui seda saaks ka pimedateks õhtuteks tellida :)
Mul on softboxide komplekt, 53X53 ja 66X66. Need on olnud alles esimesed paar kuud ja ütleksin, et siiski on abi. Pärast seda, kui Eva avastas jõhvikate pealt softboxide peegeldused, olen edukalt katsetanud softboxide tagasipeegeldamisega laest. Näiteks üks panna miinimumvõimsusega paralleelselt varju taldriku nurga alt helestama ja teine maksimumvõimsuselt andma põhivalgust laest tagasi peegeldades. Olen ka märganud, et toavalguse võib põlema jätta ilma, et pildi toon silmnähtavalt muutuks. Softboxide võimsus on sedavõrd palju suurem ja säriaeg on ca 1/200.
Väike lightbox on meil kodus olemas, aga see tundub kuidagi ahistavana, kuhu ei saa korralikku kompositsiooni tekitada ja piirab ka pildistamise nurga loominguvabadust.
Vihmavarju peale olen mõelnud, sest seda saaks vist kinnitada ka softboxi asemel olemasolevate Elinchormi välkude külge ja sellega vähendada eriti peegeldavate materjalide puhul probleemi, kus softboxid jäävad näha (nt klaasil). Mul on 580EX II ja ka kaks stuudiovalgustit, aga siiski, alati kui võimalik, soovitan kasutada naturaalset valgust koos peegelditega (neid võiks olla kohe mitu-mitu tükki, suuremad ja väiksemad, valged on kõige paremad, hõbedased on ka head, ei muuda objekti värvi). Ise ma praktiliselt kunstvalgust ei kasuta. Enamus minu fotodest on tehtud kombinatsiooniga päikesevalgus + kaks peegeldit. Väikesed (nii alla 60cm) softboxid on kah suht mõttetud asjad (järgi proovitud), sest valguspunkt jääb ikkagi väike ja see teeb jube teravad varjud. Pigem kasutada siis juba peegeldavaid varje (umbrella) või teha ise suur lightbox või ka tent. Kuidas toas ruumi on :) olen mõlemat proovinud väga heade tulemustega. Ja odavad on need ka. |
|
Mann Abikokk 2009-01-05 08:04:12 |
Väga tore ja vajalik uus teema. Aitäh. | |
Eva Abikokk 2009-01-05 09:50:41 |
Kristjan:
See peegeldus on tõesti ilus, sama efekt on tõeliselt ilus ka portreefotodel inimese silmades. Selle pärast soetaksin küll sellist tehnikat omalegi...
Mul on softboxide komplekt, 53X53 ja 66X66. Need on olnud alles esimesed paar kuud ja ütleksin, et siiski on abi. Pärast seda, kui Eva avastas jõhvikate pealt softboxide peegeldused, olen edukalt katsetanud softboxide tagasipeegeldamisega laest. |
|
Marju Abikokk 2009-01-05 11:03:30 |
Mul suurt pole siin kaasa rääkida - olen suhteliselt pealiskaudne fotograaf. Oma väikese Canoni võimalusi kasutan küll täiel rinnal, aga midagi tõsisemalt ette ei tahaks võtta. Ent sattusin kord siiski ilusate piltide pärast lugema ühte toidu pildistamise juttu ja sealt panin küll üht teist kõrva taha, väga väga huvitav jutt on tõesti. Soovitan lugeda. Ja minusugusele võhikule meeldivad ka veel sellised pildid, kus on täpselt näha, mismoodi on pildistatud, nagu siin. | |
Zapxpxau Abikokk 2009-01-05 16:44:42 |
Märtsis peaks ilmuma selline suur paks raamat "Food Styling", autoriks Delores Custer, väidetavalt üks Ameerika nõutuim stilist selles vallas. Üritasin netis ta töid näha, et kas on minu stiil, aga eriti palju infot pole, need mida nägin, eriti muljet ei avaldanud. Mulle sümpatiseerib näiteks Emma Knowles ja ka Paul Lowe, kahjuks raamatutes fotograafi kõrval eriti stiliste ei mainita. Seepärast tean häid fotograafe palju paremini nimetada. Mul omal õnnestus soetada selline raamat "Food Photography and Styling" by John Carafoli, kasutatud väljaanne, eks seal mõningaid nippe on, aga kõige rohkem olen inspiratsiooni saanud ilustest kokaraamatutest ja tuntud toidufotograafide töödel silma peal hoides. | |
Gegegerda Abikokk 2009-01-05 18:08:22 |
Minagi vaatan tasapisi ringi ja kogun raha. Tahaks ka üht head kaamerat, arvatavasti midagi Canon Eos sarjast, sest mingeid vidinaid ma praegusel hetkel sinna juurde kindlasti osta ei jaksa.
Hetkel teen pilte Canon PowerShot A 520-ga, aga olen sellest juba lihtsalt nii väsinud, tahaks midagi paremat. Näitan siin ka ühte pilti, mille tegin klassivenna EOS 1000D-ga.
See siin on igaljuhul väärt teema, aitäh algatajatele! www.gegegerda.blogspot.com |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >> |