Kiilike Abikokk 2009-10-02 22:39:59 |
Zapxpxau:
Mhh, olen kunagi veidi rohkem kui aasta ainult metskitsest, metsseast ja erinevatest lindudest toitunud st koduloomi ei söönud üldse siis :)(.. ja liha oli korra päevas kindlalt sooja toiduna laual)
Ühelgi juhul ei laagerdatud liha, käsitleti kui tavalist liha(hetkel töötlen veiseliha samamoodi kui tookord ulukeid). Loomad mis lasti olid noored.
Aga selle jutu kokkuvõte oleks, et äädikat ise ei kasutaks. Liha pehmendamiseks on teisi võimalusi ja laagerdamine käib siiski kindlal temperatuuril.
Meile sattus hunnik metskitseliha. Erinevad tükid, ribi, reis, mingi seljatükk jne. Raamatutes on palju hirveliharetsepte, kas neid sobiks kohandada? Kas maitseerinevus on suur? Peab piima sees leotama? Kuidas kodustes tingimustes liha laagerdada? Hmm tahaks kindlasti teha raguud ja lasanjet.. |
|
Mari-Liis Abikokk 2009-10-02 23:50:02 |
Mina ise ei ole kunagi metsloomaliha ei laagerdanud ega äädikas ega piimas hoidnud. Nii et selle eelnevalt postitatud õpetuse järgi pole mina liha kunagi töödelnud ja seega mingit vastutust ei võta :D Mingiks suuremat sorti töötlemiseks pole nagu vajadust olnud-näit. Viimsi lihapoest ostetud metssea- ja metskitsetükid on täitsa valmis ahju pistmiseks :) Kui aga enam-vähem otse metsast toodaks liha, vot ega siis ei teakski, kas tuleks teda millegi sees leotada või laagerdada... |
|
Sirliiz Abikokk 2009-10-03 08:27:53 |
Meil on ka ulukiliha tavaliselt juba tükkidena käes ja ise ei ole me seda kunagi laagerdanud ega piimas leotanud. Meil just otse metsast liha, aga see kontrollitakse ka enne toiduks tarvitamist. | |
Zapxpxau Abikokk 2009-10-04 14:03:57 |
Ei pannudki äädikat ega midagi, niisama natuke soola ja oli kaks päeva külmikus. Aga laagerdamisest rääkides pidasin ise silmas kuivlaagerdust, nagu parema veiselihaga tehakse, lihakeha riputatakse üles jahedas ruumis (vist nii 0C kraadi lähedane temperatuur) ja seisavad seal vähemalt kaks nädalat. Lootsin, et keegi teab täpsemalt selle kohta. Aga kitseliha sai ära hautatud ja täna lõunalauas paistab mis nägu sööjad teevad. :) | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-10-04 16:54:14 |
Zapxpxau:
Zapxpxau, täiendasin seda teemat. Proovin sinna midagi ulukiliha laagerdamise kohta ka lisada.
Aga laagerdamisest rääkides pidasin ise silmas kuivlaagerdust, nagu parema veiselihaga tehakse, lihakeha riputatakse üles jahedas ruumis (vist nii 0C kraadi lähedane temperatuur) ja seisavad seal vähemalt kaks nädalat. Lootsin, et keegi teab täpsemalt selle kohta. |
|
Zoozi Abikokk 2009-10-24 00:05:34 |
Täna savipotis tehtud hõrk metskitsepraad. Jäin rahule :) |
|
Triin Abikokk 2009-11-20 11:29:19 |
Mul on sellel sügisel sattunud kätte hulgaliselt metssealiha ja olen sellega mitmet moodi katsetanud. Muljetan siingi pisut. Olen teinud umbes 4-5te erinevat pajarooga, tavalist ahjuliha potiga, panni peal ja küpsetuskotiga, keetnud suppi. Kõige parem liha sai küpsetades 130* kraadiga. Proovisin veel 200*, 150*. 130* oli ahjus umbes 4 tundi. Hautamisleemeks kasutasin veini, õlut ja õunamahla. Õlu oli kõige huvitavam. Aga õunamahl kõige maitsvam :). Ma veiniga söögitegemise alal ei ole väga osav. Lisandiks panin vaamati paar peotäit sanakuivatatud tomateid, hulga küüslauku, soola pipart ja sortsu konjakit. Ja see oligi kõige parem kooslus. Kuigi hea oli ka juba hautatud lihale lisada enne valmimist 15minutiks mõned kamalutäied viinamarju. Neist sai hea lisandi toidule. Väga hea kasme sai ka kui lisasin kadakamarju, mett ja kuivatatud puravikke ja valmis kastmele jõhvikaid. Selline metsane. Aga tegelikult tõdesin, et lisandid on ainul fantaasias kinni. Tähtis on 130* pikka aega. | |
Mari-Liis Abikokk 2009-11-20 12:26:24 |
Triin:
ma olen ka katsetuste käigus jõudnud järeldusele, et kõige suussulavam saab metssiga madalal temperatuuril pikka aega küpsetades- oleneb tükist, aga 3-4 tundi. Ma teen tavaliselt nii.
Kadakamarjad-mesi-puravikud-jõhvikad tundub väga mõnus olevat, peab proovima :)
Kõige parem liha sai küpsetades 130* kraadiga. Proovisin veel 200*, 150*. 130* oli ahjus umbes 4 tundi. |
|
Logitech Kokaõpilane 2010-03-11 13:58:14 |
Tere,tere! Olen siin foorumis uus.Leidsin teid facebooki kaudu.Kuna isu mul jahimees ja uluki liha mul igat sorti siis valmistan enamus oma õhtusöökidest just ulukilihast! Lisan siia siis ka ühe pildi koos retseptiga! See antud roog on valmistatud kitse lihast.Et roa nimeks võiks olla :Hautatud metskitse liha punases kastmes wokitud šampinjonidega!
Liha pruunistada,maitsestada tugevalt ja panna haude potti.Kuhu lisada sibul,porgand.Lihale kallata peale vesi,mida oleks täpselt nii palju et üleni saaks kaetud.Nu ja siis hautada nii 1h või enamgi.Et liha oleks pehme.Muidugi enne hauduma panemist tuleb lisada sinna veel ketšupit,mis annab hea magusa maitse ja kääritab liha kiiremini potis hadumisel pehmeks.Lisandiks praadida šampinjonid ja maitsestada soola,pipraga.Ja kui liha pehme serveerida.Kel tahtmist võib juurde keeta kartulit vms! Toidu valmistamine ja eksperimenteerimine,vat see on elu! |
|
Gea Kokaõpilane 2010-04-21 16:23:05 |
Kirjutasin siin hakk-kotlettidest, mida teen peaaegu alati ulukilihast (metskitsest ja -seast) |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 > >> |