Seened ja nende kasutamine köögis

Aaloemahl
Postitusi: 308
Abikokk
2008-09-02 11:48:54
Maris:
Aga mida te valmistate hiljem soolatud seentest? Olen kuulnud, et need pestakse pärast läbi ja keedetakse ka, aga mida te siis teete, millistesse roogadesse sobivad?
Seenesalatit kindlasti- hakitud seened ja sibul, hapukoor.

sussi-sussi.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-09-02 12:01:00
Maris:
Aga mida te valmistate hiljem soolatud seentest? Olen kuulnud, et need pestakse pärast läbi ja keedetakse ka, aga mida te siis teete, millistesse roogadesse sobivad?
Siin foorumiteemas on ka ideid. Lisaks on Nami-namis võimalik otsida nii soolaseeni sisaldavaid retsepte kui ka marineeritud seeni sisaldavaid retsepte. Ise teen ka enamasti kastet ja salatit.
Maris:
Millistes roogades kasutate kitsemampleid?
Värsked kitsemamplid praen lihtsalt pannis õlis või võis läbi ja söön niisama nt keedukartulite kõrvale. Neil on väga mõnus ja omapärane lõhn!! Soolatud kitsemampleid ostsin mullu korduvalt Tallinna Keskturult ühe mamsli käest. Neid oli hea hakkida ja salatiks teha, või siis niisama kahvliga suhu pista:

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2008-09-02 19:27:12
Ega ma nüüd ise ka kõiki seeni, mida tunnen, ei korja. Aga põhiliselt küll sellepärast, et ülejäänud pere neid ei taha. Meil on lihtsalt ümberringi suht erinevate liikidega seenemetsi ja olen üritanud ka kõik seened ära määrata. Aastad on ka üsna erinevad. Näiteks täna korjasin haavariisikaid, mida pole oma hobusekopli ääres enne kasvamas näinud. Ilusad pisikesed ja lähevad marinaadi. Siis käisin natuke naabri metsas (ise nad seeni ei tunne ja korja, korra küll avastasin neid pomerantspuravikke leotamas) ja sain tohutult haavapuravikke. Tänavu on vähemalt meie kandis nii, et isegi hiigelpuravikud ei ole ussitanud. Küll aga on tohutult nälkjaid.
Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2008-09-02 19:31:39
Veel sellne küsimus. Mulle maitsevad tohutult hapendatud seened, aga pooled korrad ei õnnestu. Teen hapendamise raamatu järgi, aga ise pihta ei saa, mis vahest valesti läheb. Kas kellelgi on head nõu?
Aurora
Postitusi: 598
Abikokk
2008-09-03 09:56:53
Hapendatud seened on ka minu lemmikud, kuid neid õigeid oskas teha ainult minu setu mamma. Mälestustes on mamma, küünarnukini tünnis mõnusaid krõmsuvaid seeni koukimas. Ise ei ole isegi proovinud järgi teha - arvan, et need on tarkused, mis põlvest-põlve edasi antakse.
Maris
Postitusi: 305
Abikokk
2008-09-03 10:26:17
Seenekas:
Mulle maitsevad tohutult hapendatud seened, aga pooled korrad ei õnnestu.
Milles see ebaõnnestumine väljendub? Kui kiiresti märkad, et see laar on pöösas?
Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2008-09-03 16:48:19
Näiteks paistab kõik välisel vaatlemisel ilus, aga kui aeg käes, et peaksid valmis olema, ei ole ei hapud, soolased, vaid kahtlase maitsega. Teinekord taas on küll ilmselt õhku vahele jäänud, sest kui pealt võtma hakkan on seente vahel miskit valkjat ollust. Ja mõnikord on ka väga maitsvad tulnud. Üritasin just leida maalehe raamatu hapendamisraamatut, kui polnud õiges kohas. Meenus, et seal räägiti vadaku lisamisest, ja tahtsin kontrollida, kuidas see käib. Nüüd pole kolm-neli aastat hapendanud, kuid tahan igal juhul proovida. Toorhapendamist pole küll teinud. Tädi on sama kurtnud ja see suur tünn oli minu vanaemal ka. Sinna lisati seeni alati, kui jälle metsas käidi.
Liiseli
Postitusi: 256
Abikokk
2008-09-03 19:36:29
Seente hapendamise retsept oli viimases Maalehe lisas Targu Talita. Mõtlesin just, et peaks proovima. Hapukurkidele soovitas Maire Suitsu lisada kõige põhja viilu naturaalse juuretisega hapendatud leiba, siis ei pea vajalikke pärme-baktereid õhust püüdma. Põhimõtteliselt on vadaku lisamine ju sama - lisad kohe vajalikud bakterid, et hapnemine ilusti õigete pisilastega käima läheks ega lase õhust juhuslikke mikroorganisme juurde.
Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2008-09-03 20:53:20
Nojah, ma juba tõingi vadakut ja aiast igasugu sõstralehti, küüslauku jm. Panin ilusti seened hapnema, eks siis annan teada kuidas välja tuli. Aga Maalehe retsepti oleks ka huvitav lugeda, äkki kirjutad?
Liiseli
Postitusi: 256
Abikokk
2008-09-03 21:19:24
Maalehe lisast "Targu Talita" Aive Luigela artiklist: Hapendamine Piimhappes hoidistamine hakkab taas populaarsust koguma, vanasti oli see Eestimaa mõnedes piirkondades väga levinud. Hapendamisprotsessis tegutsevad inimorganismile kasulikud piimhappebakterid. Hapendamiseks sobivad mahedamaitselised seened: tatikud, puravikud, heinikud, pilvikud, lambaseenikud, kuuseriisikad. Neid võib hapendada ka toorelt. Nii on need muidugi eriti maitsvad. Kui puuduvad vajalikud hoiutingimused, võib hapendatud seeni sügavkülmutada. Hapendatud seened säilivad avamata nõus mitu kuud, avatuna paar nädalat. Väga rabedad seened kastke hetkeks sõelaga keevasse vette ja siis jahutage kiirelt. Kibedaid seeni tuleb enne hapendamist kupatada. Käärimine toimub kas vähese suhkru, mahla või teatud juurviljade (porgand, kapsas, sibul, pastinaak) abil. Hapnemise kiirendamiseks võib lisada ka juuretisega valmistatud leiba või veidike juuretist ennast. Maitseks kõlbavad till, köömned, peterselli- ja mustasõstralehed, mädarõigas, küüslauk. Soola võetakse 1,5% seente ja aedvilja kaalust. - Laduge toored seened nõusse, jalg ülespidi, kihtimisi maitseainete ja tükeldatud või riivitud aedviljaga. Kupatatud seened segage lisaainetega eelnevalt suures kausis. - Kapsast või porgandit lisades tampige hakitud köögiviljad eraldi nõus pehmeks – kuni mahla eraldumiseni. - Pange peale keevasse vette kastetud riie ja tugev vajutis. Valage peale soolaga maitsestatud keedetud ning jahutatud vesi, arvestage ka toiduainetest eralduva mahlaga. - Hoidke seenenõud umbes 5 päeva toasoojuses. Jälgige, et seeni kataks vähemalt 2 cm paksune kiht vedelikku. Käärimise lõppedes viige nõu jahedasse ruumi ja sulgege. Ülehapnenud seened ei säili. - Tarvitama hakake kuu või kahe pärast. Juhul, kui peale on tekkinud hallituskirme, eemaldage see kiiresti. Desinfitseerige näiteks kaaliumpermanganaadi lahusega nõu ääred, riie ja vajutiskaas ning keetke riie läbi. - Hapendatud seeni ärge leotage, vaid kasutage suupisteks, salatiks või lisandiks lihatoitude juures üksnes pestuna.
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>