PÄRMITAINAS ja küpsetised sellest (sh kringlid, stritslid)

Sasha
Abikokk
2011-05-21 22:38:01
Ma proovisin ka selle kuulsa kaneelilõõtsa ära, idee on ju geniaalselt lihtne ja hea. Tulemus muidu meeldis, aga tainas jättis minu jaoks kuidagi soovida - ei kerkinud väga hästi, jai tihkevõitu. Või oli mu kuivpärm vana? Proovin vist järgmisel korral mõne muu tainaga.
Kirsike
Abikokk
2011-05-22 00:13:00
Sasha:
Ma proovisin ka selle kuulsa kaneelilõõtsa ära, idee on ju geniaalselt lihtne ja hea. Tulemus muidu meeldis, aga tainas jättis minu jaoks kuidagi soovida - ei kerkinud väga hästi, jai tihkevõitu. Või oli mu kuivpärm vana? Proovin vist järgmisel korral mõne muu tainaga.
Mul oli jälle vastupidine "mure" :) Taigen kerkis nii mis mühises, oleks võinud veel õhemaks rullida ruudud või veel rohkem täidist panna. Kuig ma niigi rullisin umbes alla 1 cm-ks. Aga õnneks "saialine" osa maitses ülihästi.Aga ma sõtkusin ka vähe teisiti, kui retsept eeldas, kirjeldus siin

Lindude toitmine

Laurentzius
Abikokk
2011-06-04 23:53:15
Raberberi-martsipanikeerud. Poleks arvanudki, et rabarber ja pärmitainas nii hästi kokku käivad:)

Vanapere köögikatsetused

Pille
Nami-Nami peakokk
2011-08-24 10:56:35
adelin:
Tere kõik toredad küpsetajad, Mul on sel nädalavahetusel kringlitegu plaanis ja otsin põhjuseid, miks minu kringel ahjust välja võttes madalaks vajub. Teen järgneva retsepti järgi (leivaküpsetusmasinas tehtud taigen, programm teeb taigna 2h 20min, seega teoreetiliselt ülekerkimist ei tohiks toimuda) 1 pakk kuivpärmi (7g) 0.75 tl soola 8dl jahu 1dl suhkrut 2.5 tl puuviljamaitseainet ( kardemoni ja vahtrasiirupi oma) 250 ml toasooja piima 1 munarebu 75g võid Vahele: 100g vahustatud võid 1spl kakaopulbrit 1spl kaneeli Rosinaid Pruuni suhkrut Vormin kringli ja jätan u 20-30min eelkerkima ja siis suhteliselt kuuma ahju (200C pöördõhk) kuskil 25-30min.
Adelina, ma pole eales leivaküpsetusmasinas tainast kergitanud. Tavalises (soojas) toas kergitan tainast enamasti umbes tunnikese, mitte rohkem. (Külmkapitainal lasen ühe öö kerkida, aga see on jahedas siis). Ma kahtlustan küll, et 2,5 tundi on liiga palju..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Adelin
Kokaõpilane
2011-08-24 12:45:17
Mnjah, ma kipun ka arvama, et kringliteoks see leivamasina varjant äkki ei ole kõige parem (kuigi kuklid tulevad leivamasinas tehtud taingast väga hästi välja), proovin siis seekord käsitsi varjanti. Ma olen lugenud, et mõni küpsetaja ei tee kringlile eelkergitust(enne ahju panekut)?
Enely
Abikokk
2011-08-25 00:37:38
On keegi proovinud "kiirtainast"? Põhimõtteliselt tegu pärmitaignaga aga pärmi läheb päris palju ja peab laskma 15 min seista ja võib hakata kohe vormima. Pärmimaitset ei jäänud ja kõik oli väga hea aga seetõttu tekkiski küsimus, et kui selline retsept on olemas - nii kiire ja lihtne, siis miks seda ei kasutata?

Ega söömisel pole jõudu vaja, lased aga hammastel naks-naks käia

Blondie
Abikokk
2011-08-25 09:07:31
Mina olen küll kasutanud. Enamasti pole aega nende eel- ja pärastkergitustega tegeleda. Aga kiirtaignast jääb vähem kohev minu meelest.
Põrnikas
Abikokk
2011-08-25 22:31:47
Enely:
On keegi proovinud "kiirtainast"? Põhimõtteliselt tegu pärmitaignaga aga pärmi läheb päris palju ja peab laskma 15 min seista ja võib hakata kohe vormima. Pärmimaitset ei jäänud ja kõik oli väga hea aga seetõttu tekkiski küsimus, et kui selline retsept on olemas - nii kiire ja lihtne, siis miks seda ei kasutata?
no minu arust on küsimus maitses. mu meelest aeglasemalt kergitatud tainas maitseb lihtsalt paremini. ja aeglase all pean ma silmas seda, et tainas on üleöö külmikus. aga ma ka olen vist selline inimene, et kui midagi saab teha aeglasemalt ja keerukamalt siis ma seda võimalust ka kasutan :)
Adelin
Kokaõpilane
2011-08-26 13:24:59
Pille:
QSTI postitas Pereklubi foorumisse lingi, kus Inglismaal tegutsev Richard Bertinet valmistab magusat pärmitainast: The Technique: Sweet Dough with Richard Bertinet. Ma seda pärmi sissemudimise varianti kasutan värske pärmi puhul juba tükk aega (ja seda lugesin muidugi Bertineti raamatust Dough, mis mul riiulis täitsa olemas), aga sõtkun ikka vanamoodsalt. Ilmselt proovin peagi selle tainapeksmise järele.
Proovisin ka Bertinet taigna peksmise varjandi ära ja super hästi tuli välja (hoolimata sellest, et ma kasutasin 250ml Cup mõõdunõud ja hiljem alles avastasin, et US Cup on 237ml! No jah, ma peksin seda oma 25 minutit, lõpuks hakkas laua küljest lahti tulema, aga ma arvan, et 15ml lisa piima ikkagi jättis veidi vedelamaks, kui oleks ideaalis olema pidanud. Aga kerkis nagu mühises tunniga u 30C ahjus) ja kringel ka alla ei vajunud! 20-30 minutit lisasõtkumist on kindlasti seda väärt ja leivaküpsetusmasin, mida ma tavaliselt pärmitaigna jaoks kasutasin, jääb nüüd vaid igapäevaseks sepikuteoks, Bertinet taigna "voltimise ja peksmise" varjandiga täiesti ümber veenud. Vaatan, et paljud soovitavad tema raamatuid Crust ja Dough, tahaks ka ühe nendest osta, aga kumba te soovitate ja mis nö. vahe neil on, mis laadi retsepte nad sisaldavad?
Põrnikas
Abikokk
2011-08-28 21:07:06
Adelin:
Vaatan, et paljud soovitavad tema raamatuid Crust ja Dough, tahaks ka ühe nendest osta, aga kumba te soovitate ja mis nö. vahe neil on, mis laadi retsepte nad sisaldavad?
Soovitan pigem Dough'i, see on selline üldisem, seal toodud ära mõned põhitainaste retseptid (neli või viis, hetkel pole raamatut käepärast) ja siis igaühe kohta mõned variatsioonid. Kasutan raamatut üsna sageli, aga mitte niivõrd konkreetseid leibu, vaid just neid põhitaignaid, mida siis ise varieerin. Crust-is on lihtsalt igasugu erinevaid leibu.. ja selle raamatu viga minu jaoks on ka see, et kogused on meeletud (Dough-is olid täiesti normaalsed)
<< 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 >>