Ilse Abikokk 2010-11-12 09:48:46 |
Olen kunagi, mitte väga kaugel Tallinnast, üht väikepoodi pidanud, ilma alkoholi müügita poleks võimalik seal üldse esmaseid toidukaupu müüa. Käibe teeb kahjuks alkohol ja võimaldab palka ja makse maksta :( Minul on küll ettepanek selle kohta kuidas maal elu jätkuks ja kuidas väikesed ärid saaksid tagasi tulla maale, riik peaks vabastama maapiirkonna VÄIKEkaupmehed osaliselt maksudest, see on siis juba targemate arvutada, millistest ja kuidas. ja siis ei peaks lihakaupmes oma poles kõrval veel viina müüma, et käivet teha... Muidugi see saksa täpsus euronõuetes on ka siikohal teema, Aga olen üsna kindel, et kohalik seapidaja ja juurikakasvataja ei kolistaks igapäev linna turule, kui saaks kodukandis oma toodangu müüdud. | |
Netcat Abikokk 2010-11-12 10:42:31 |
Offtopic: Selveris müüdavad rohelises pakendis maherosinad.
Kuskohas ja missugused need on? Vanasti olid Rimis maherosinad, aga enam ma seal ei käi. Selveris pole mingid mahedad rosinad küll silma karanud. Aga ilma väävlita Seebergeri kuivatud ploomid ja jõhvikad on praegu soodushinnaga seal. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2010-11-12 10:46:19 |
Netcat:
Need on seal teiste rosinate juures, rohelises kilepakendis - on rosinaid, datleid jms - peal on igatahes kirjutatud Organic. Ma sertifikaate kontrollima pole hakanud, usun pakendil kirjutatud (võib-olla naiivselt, kes teab :))
Offtopic: Selveris müüdavad rohelises pakendis maherosinad. Kuskohas ja missugused need on? Vanasti olid Rimis maherosinad, aga enam ma seal ei käi. Selveris pole mingid mahedad rosinad küll silma karanud. Aga ilma väävlita Seebergeri kuivatud ploomid ja jõhvikad on praegu soodushinnaga seal. |
|
Seenekas Abikokk 2010-11-12 10:54:23 |
Vahepalana mainiksin, et ka nõuka ajal olid spetsialiseerunud poed. Meie kooli kõrval oli eraldi saiapood (oh, kui maitsavaid mandlikooke sealt sai ja 4 kopikalist Karlssoni saia), juurviljapood, lihapood. Paar putkat oli ka, kus siis igasugust müüdi - näiteks tropsi ja kõvaks pressitud kakao-suhkru kuubikuid. Täna oleme sellises olukorras, kus tegelikult on selliste äride hakkamasaamine meie väikeettevõtjavaenuliku seadusandluse ja euronõuete ülemäärase rakendamise nõudmisega väga raskeks tehtud. Karta on, et tänu kõigele sellel tuleks hinnatase väikeses spetsialiseerunud kodupoes nii kõrge, et klientuuri napiks. Samas ettevõtlikud inimesed on ikka hakkama saanud igasuguste asjadega igasugusel ajal. Ju pole aeg küps. Aga oma kohalikku maapoe mjandamist vaadates on selge, et kui siinsel omanikul ei oleks suvel nelja, talvel kolme müügikohta avatud, siis ei saaks ta ilmselt hakkama. Sisseostuhinnad väikeste koguste juures on enam-vähem sellised nagu suurte kettide väljamüügihinnad. Ja pole sugugi harvad korrad, kus lähimas poes käies minult ei küsita, kas äkki sõidan nende teise poe juurest mööda ja võtaks sinna mõned kilod suhkrut või midagi muud kaasa, sest seal sai otsa ja tooksin tagasi tulles seda-toda. Peresõprade värk. Äride lõpetamisest on ka juttu olnud, aga seni, kuni tegevus annab nende perele palju tööd ja väikese sissetuleku, seda õnneks ei toimu. Soomes muide doteerib riik eriti maakohtades asuvaid "lähikauppa" tüüpi poode, aga meil sellekohase ettepaneku peale arvati, et pole riigi asi eraettevõtlust abistada. Nutune. Tegelikult on külapoe doteerimine hoopis laiema põhjaga, kui ühe ettevõtja turgutamine. Ähh. kukkusin vahutama. :) Aga see "kokku hamsterdamine" on näiteks meil täiesti tavapärane elustiil. Tõsi küll, korra kolme nädala tagant või korra kuus, käib tõsisem poetuur, et täiendada igasugu varusid maitseainete ja muu pikemalt säiliva osas. Ülejäänu ostetakse jooksvalt korra nädalas või veidi harvem. Kahjuks ei luba selline toiduostmine oma kokandusalaseid katsetusi alati just siis teha, kui selleks soov tekib, aga sellega harjub. Kokkuvõttes olen pärast pikka linnapoepäeva vähem väsinud, kui tihemini käies olin ja aega kulub ka oluliselt vähem. | |
Kodumeeskokk Kokaõpilane 2010-11-12 11:12:54 |
Liilia:
Tean seda ise ka millised on seadused, kuna tegime abikaasaga selle kadalipu läbi. Mõni seadus võib isegi mõistlik olla kuid nii palju kui on ametnikke ,nii palju on ka tõlgendusi.
Ja ma ise olen maal sündinud ja kasvanud maapiss ...ning minu süda kisub valust kokku kui ma oma kodukohta lähen. Aga sellist Eestit me tahtsimegi ja sellise asja tulemus ongi liberaalne majandusmudel .Liberaalse majandusmudeli järgi ongi väikeettevõtjal keeruline suurtootjaga konkureerida kuna näilise võrdsuse taga on karjuv ebavõrdsus. Sest see ei arvesta suhtelisust... mina vaatan vägagi mida söön, seepärast kasvatan võimalikult palju ise ja ostan munad-piima naabertalust! kahjuks tänapäeval ei luba seadused paljusid asju ja seetõttu ei avata ka väikseid ärisid! ja kallid inimesed, eesti pole ainult tallinn!!!! |
|
Kodumeeskokk Kokaõpilane 2010-11-12 11:35:21 |
Pille:
Ärge naised minu peale pahandage - tahan lihtsalt öelda seda ,et suured marketid loovad suured tellimused ja suured tellimused loovad suured tootmised. Suured tootmised jälle loovad suured partiid jne ....
Ja kultuurituse all ma mõtlesin teatud kultuuri puudumist eelkõige ,mitte seda et inimesed on matsid. Ning hinna ostmise all mõtlesin eelkõige seda survet kõik oleks odav ja odav on ta siis kui teda tehakse standardiseeritult suures partiis ja tööjõuga mis seda kõike hoida suudab( ehk masin).
Ja ka sellega olen nõus ,et sama kaubaga mis ka marketites müügil on, maal kauplust ei pea.
Ka olen veendunud ,et seda trendi enam murda ei suuda...kuid vahel on ka vastuvoolu ujuda päris huvitav...
Aga Pillele ....Laagri Leivapoes võrreldake ikka hindu suurtööstuse ja marketite omadega( et miks piima ja võiga tehtud sai on kallim kui leiburi veega tehtud jne ) ...aga see on juba kultuuri küsimus.
Ega ma ei arvagi ,et väikeärid suudaksid täna katta kogu ampluaad ja lõviosa jääks ikka suurte poodide kanda. Kuid mulle meeldiks kui teenindus oleks jälle teenindus ,et oleks väiketootmist ja väikeettevõtlust. See loob eeldused töökohtadele ,eneseteostusele jne.
Selline maailmaparandamise hoog tuli peale ...:) Mul EI OLE lihtsalt võimalik oma piirkonnas väikeseid ärisid külastades sisseoste teha, sest ainsana klassifitseeruks äridena vist Biomarketi ökopood ja Viimsi lihakarn ja Delicato delipood, aga ainult neile lootma jäädes oleks me toidukorv ja söögilaud väga üksluised :( |
|
Netcat Abikokk 2010-11-12 11:52:42 |
Kodumeeskokk:
Häda on selles, et meie tingimustes väikesed poed ei loo väikesi tellimusi, vaid lihtsalt vahendavad suurmarketite enamlevinud kaubagruppe ja teevad sedagi halvasti. Kui ma tahan neidsamuseid ökorosinaid või väiketootja mahekohupiima, siis ma pean ikkagi minema Selverisse vms marketisse, sest minu kodule lähim urkapood sellist nišikaupa müüki ei võta - ei tasu ära.
Aga suht temaatiliselt, täna tööle sõites alustas taksojuht juttu poodidest ja hindadest. Et Stockmann on tänapäeval tegelikult suhteliselt soodne. Olin nõus. Et Säästukas on vilets valik. Olin nõus. Et Comarketis on kirved hinnad. Olin jälle nõus.
Siis pani pirni maha. Et meile tuleks hirmsasti tuluks see, kui mõni üleeuroopaline suurkett (ma ei tea, mida ta mõtles, Lidli võibolla) teeks keset Tallinna ühe suure poe parkimiskohaga 2000 autole ja kõik hakkaks sinna käima. "Teised poed võiks siis kinni panna" ütles ta.
Mainisin lootusrikkalt, et sellisele suurketile ei tasu meie väike turg end lihtsalt ära.
"No ma ju ütlesin, et teevad üheainsa suure poe, ja sinna siis konteineritega kaupa". Kujutasin endale elavalt ette, kust need konteineritäied peaks pärinema ja mida sisaldama ega osanud enam midagi öelda. Ärge naised minu peale pahandage - tahan lihtsalt öelda seda ,et suured marketid loovad suured tellimused ja suured tellimused loovad suured tootmised. Suured tootmised jälle loovad suured partiid jne .... Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Zapxpxau Abikokk 2010-11-12 14:22:32 |
Hm, jah eks ta ole, ma ka tahan tihti selliseid asju, mida üheski Saaremaa poes ei müüda ja ikkagi tuleb minna Stocki, Kaupsi või M&S poodi. Saan aru, et pole võimalik nii kõrgeid nõudmisi siin väikelinnas täita ja igasuguseid puuvilju, mereande jms. siia tuua, sest ostjaid vähe. Aga näiteks liha ostan turult lihapoest, nad teevad ka kohapeal hakkliha valmis kui soovi on, vali vaid tükk välja. Suurepärast suitsuliha müüvad, kaup reeglina kõik Saaremaa talunikelt. Saiakesi ja kooke saab vahel toodud pagariärist (Vanalinna kondiiter või Rehe pagariäri). Mahepiima ja mune talupoest (mis on küll linnast väljas, aga pole hullu). Saaremaa lihaveiste liha aga pean tooma Selverist, mujal lihtsalt pole. Kartulid saab ka talunikelt osta. Saaremaa võid saab lahtiselt paarist poest, aga järgmine aasta saab Talupood ehk endale võimasina ja ka jogurtimasina... mm.. unistused :) | |
Kodumeeskokk Kokaõpilane 2010-11-12 15:56:46 |
Netcat:
See ongi see asi - väikepoed peaksidki müüma seda ,mida suurpoed mitte kunagi ei müü...
Väiketootjad ,talunikud ,kohapeal valmistatud tooted jne jne. Siis on asjal seda õiget jumet... Häda on selles, et meie tingimustes väikesed poed ei loo väikesi tellimusi, vaid lihtsalt vahendavad suurmarketite enamlevinud kaubagruppe ja teevad sedagi halvasti. .... |
|
Seenekas Abikokk 2010-11-12 19:00:06 |
Kodumeeskokk:
Vanasti oldi ikka maa sool... :D
Vabanda, sain aru küll, et jäi täht vahele, aga no nii naerma ajas... Ja ma ise olen maal sündinud ja kasvanud maapiss ... |
|
<< < 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 > >> |