Kärt Abikokk 2010-11-11 22:40:32 |
Kultuuritus on natuke vale sõna selle asja jaoks, pakun et mõtled selliste harjumuste ja traditsioonide puudumist. Et lähed võtad saia saiapoest, lambakoodi lihapoest, juustu ja piima piimapoest jne. | |
Kodumeeskokk Kokaõpilane 2010-11-11 22:50:21 |
Just seda ma mõtlesingi - see poekeste kultuur hävines koos esimses Eesti Vabariigiga ,mis küll te jure taastati kuid de facto on ikka uus aeg ja uus kultuur. Aga loodan et suurpoed ise natuke annavad sellele ka hoogu,sest Prismas on kala ja lihalett ülikehva, Selveri puuviljade ja juurviljade osakond on selge loodusõnnetus ... ja Rimis minu arvates on üldse lihakaup tont teab kust pärit. Aga ega enamus inimesi ei vaata ju mida nad söövad ,nad söövad pigem hinda kui toitu. | |
Redfox Abikokk 2010-11-12 07:10:38 |
loomulikult vaatan hinda. põhikraam tuleb putkast endise Kajaka turu kõrval. Kohupiima on seal mõnikord väga soodsalt. Enamasti küll ricottat millest ma suure kaarega mööda lähen. ja mahlasid ... hea et Sitsi Market avati. juurviljaga on muidu väga jama kogu aeg jookse Balti Jaama. mitte et kõndimine kasuks ei tuleks. aga iga päev küll ei viitsi. enamik inimesi siinkandis ostab üldse liiga palju ja näha on et pugivad lihtsalt pugimise pärast. venelastel isegi väljend "najela" ehk sõin niikaua kuni kõrvadest hakaks välja tulema. kõik siinkandi marketid ja poed on pidevalt selliseid järjekordi täis et mina tihti jätan ostmata ja olen ilma. ei jõua oodata kuni kassiir nende saiakuhja läbi laseb. enamik ostabki kampaaniakaupa: maiustusi, kooke jne. ja putkast veel 2 kg pakis odavat kommi, järgmine päev vaatan - jälle sabas ja ütleb et kõik on otsas juba. mul kodus laua all mingeid marjapurke on ja leib on omast käest. polegi seda poodi vaja. | |
Liilia Abikokk 2010-11-12 08:13:02 |
Kodumeeskokk:
elan ise maal, lähim kauplus asub 10 km kaugusel ja sealt ei osta ma midagi, sest hinnad on tapvad. olen sunnitud sõitma 50 km kaugusele ja ostma supermarketist või turult, sest tavaliselt pole mul aega mitmes poekeses käia. mul oleks muidugi ülimalt hea meel, kui kohalikus alevikus oleks rivis lihapood, pagariäri, puuviljakauplus... aga kahjuks ei juhtu seda kunagi, ka kauplejad on inimesed ja 1000 elanikuga vallas ei tasuks nende ärid üldse. tallinnas oleks see täiesti mõeldav nagu mujalgi euroopas on.
Liilia:
See on nüüd küll huvitav seisukoht - Eesti on selleks liiga väike et võiksid olla väiksed poed ,sellepärast teeme suure Ameerika järgi supermarketid. Ma arvan ,et see on pigem kultuuriküsimus...või kultuurituseKodumeeskokk:
eestis on selleks liiga vähe inimesi, et selline asi toimiks s.t et müüjad teeniksid ja ostjad saaksid kõik oma vajaliku kauba värskelt kätte.Lugesin seda foorumit ja natuke kurvaks tegi .... kõik käivad suurtes marketites enamasti. Loodan et see trend muutub ja igaühe kodukohta tekivad väiksed ja sümpaatsed ÄRID ,kus on personaalne kaup ja personaalne teenindus. |
|
Netcat Abikokk 2010-11-12 08:16:01 |
Adonay:
No teatud mõttes on see ju ka praegu võimalik, sest kui sa ikka tahad parimat valikut, siis sa ostad puu- ja juurviljad turult, liha Tüdrukutelt, juustu ja kala Kaubamajast, kastmed Stockmannist ja maitseained Piprapoest.
Aga luksust endale seda kõike _ühel päeval_ kokku hamsterdada saab ainult kütuse- ja ajalimiidita koduperenaine. Juba vajadus laste eest hoolitseda paneb sellisele traavimisele piduri peale ja oleme ausad, peale viie linna eri nurgas asetseva poe külastamist ei jaksaks mina üksikunagi enam süüa teha, vaid räntsataks lähimasse restorani mugima. Rääkimata sellest, et tööpäeva lõpus ei ole aega kohe kuidagimoodi, ei ole. Nõmme turg, hoolimata sellest et ta jääb minu igapäevasele liikumismarsruudile, on nüüd avatud 9-17 - millal te arvate, et üks keskmine kontorirott sinna jõuab?
Mis kultuuritusse puutub, siis kultuuritus valitses nendes pisikestes ketistumata poeurgastes, kes müüsid samamoodi viletsa valikuga segakaupa, ainult tagamata nende kvaliteeti ja säilitustähtaegu ning oluliselt kallima hinnaga kui ketipoed. Seetõttu graviteeruski ostjate valik kõhklematult värskemat kaupa ja soodsamat hinda pakkuvatesse poekettidesse. Selveris ma võin vähemalt kindel olla, et keegi ei ürita kohupiima või jogurti aegumiskuupäeva varjata seda hinnasildiga üle kleepides, nagu minu "sõbralik kodulähedane äri" juba teise vabariigi algusaastatest teeb (hiljuti külastasin seda üle aastate jälle ja avastasin, et mitte kui midagi polnud muutunud). Kultuuritus on natuke vale sõna selle asja jaoks, pakun et mõtled selliste harjumuste ja traditsioonide puudumist. Et lähed võtad saia saiapoest, lambakoodi lihapoest, juustu ja piima piimapoest jne. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Liilia Abikokk 2010-11-12 08:16:25 |
Kodumeeskokk:
mina vaatan vägagi mida söön, seepärast kasvatan võimalikult palju ise ja ostan munad-piima naabertalust! kahjuks tänapäeval ei luba seadused paljusid asju ja seetõttu ei avata ka väikseid ärisid!
ja kallid inimesed, eesti pole ainult tallinn!!!!
Aga ega enamus inimesi ei vaata ju mida nad söövad ,nad söövad pigem hinda kui toitu. |
|
Netcat Abikokk 2010-11-12 08:25:42 |
Liilia:
Minu vanemad elavad maal, kohalik pood asub 100 m kaugusel ja müüb peamiselt õlut, külmutatud kananuggetseid, kauamängivat piima ja Rakvere viinereid.
Olen kultuuritu ja tassin neile Tallinna supermarketitest tervislikumat toitu nädalateks ette, riskides igal korral sellega, et mõni minu taga sabatav inime saab jälle šokeeritud, kuidas inimesed hoolimata masust oma ostukärud üle igasuguse mõõdu täis kuhjavad... ei ma ei mõelnud sind, redfox... oli siin üks ajakirjanik hiljuti, kes jälle võttis sõna ja arvas et on kole vaimukas... elan ise maal, lähim kauplus asub 10 km kaugusel ja sealt ei osta ma midagi, sest hinnad on tapvad. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Liilia Abikokk 2010-11-12 08:44:12 |
Netcat:
just, maal tasuks pidada vaid viinapoodi! aga need, kes alkoholist ei hooli peavad surema kas nälga või toidumürgitusse... kahjuks on see tänapäeva eesti karm ja kurb reaalsus.
Minu vanemad elavad maal, kohalik pood asub 100 m kaugusel ja müüb peamiselt õlut, külmutatud kananuggetseid, kauamängivat piima ja Rakvere viinereid. |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2010-11-12 09:17:02 |
Kodumeeskokk:
Kodumeeskokk - kui Sul ikka ei ole ühtegi toredat väikepoodi lähikonnas, siis on suhteliselt raske sealt oste teha. Jah, nüüd Laagris on väike leivaäri, aga paljudel inimestel ei olegi muud võimalust toitu osta, kui lähim Maksimarket või muu market..
Meie tavaline lähipiirkonna toiduring näeks välja selline:
* sõidame Viimsi co-marketisse. Kui mune on vaja (meil endil kanad, aga mõnikord on suurem küpsetamine ees ja pimedal ajal me endi kolm kana meid 100% varustada ei jõua), siis käin ülemisel korrusel BioMarketi poes mune ostmas. Sealt ostan ka kohupiima, tütrele ökorosinaid ja -datleid ning goji-marju (neid kõiki sööb ta meil ikka väga palju; Selveris müüdavad rohelises pakendis maherosinad on palju odavamad, aga sinna ei sõida spetsiaalselt ju rosinatel pärast), rooibos-teed (sobib kogu perele). Rukkijahu ja speltakruupe ostan ka enamasti sealt. Eesti Mahe lambaliha ja veiseliha.
* Lähen allkorrusele tagasi ja võtan Delicatos ühe kohvi. Tihti ka kiviahju saia, et hiljem kodus mingeid crostini-suupisteid teha või supi kõrvale pakkuda. Hetkel väldin toorsinke jms, aga neid ostaks ka paari viilu kaupa sealt väikesest "ärist". Kui vaja juustulaua jaoks mingit head juustu, siis saan ka sealt.
* Tavapärased toidukaubad Co-Marketist (piimad, mahlad, tangained, Saaremaa liha, kõik muud argitoidud jms).
* Siis Viimsi Marketisse. Sealt saab Uus-Kongo hapukapsast, Taarapõllu mahlasid-marjajahusid ja vaarikakrõpse (jälle lapsele). Aeg-ajalt saaks sealt ka Poodiumi saia, kui isu oleks.
* Kui vaja erilisemat liha ja kodumaist sibulat-küüslauku, siis Viimsi Lihapoodi. Hakkliha ma sealt siiski ei osta, seda ostan suurest poest.
Kui ma seda autoga teeksin, siis käiks see üsna kihku-kähku. Kuna liigun enamasti jala ja lapsevankriga, siis on see üsna pikk ja tüütu ring, seda enam, et nt Co-Marketi teisele korrusele Biomarketisse ma vankriga ligi ei pääsegi..
Kui mul on vaja midagi väga vähest, siis kärutan pärast lasteaiast naasmist koos lapsega kohalikku ETK-poodi (eile sain sealt kohupiimatoru, peekonit, keefirit).
Suvisel ajal käime laupäeva hommikuti naabrinaisega Viimsi Taluturul, kust saab nii köögivilju kui ka suitsuliha (sh igati maitsvat suitsukana).
Mul EI OLE lihtsalt võimalik oma piirkonnas väikeseid ärisid külastades sisseoste teha, sest ainsana klassifitseeruks äridena vist Biomarketi ökopood ja Viimsi lihakarn ja Delicato delipood, aga ainult neile lootma jäädes oleks me toidukorv ja söögilaud väga üksluised :(
Liilia:
See on nüüd küll huvitav seisukoht - Eesti on selleks liiga väike et võiksid olla väiksed poed ,sellepärast teeme suure Ameerika järgi supermarketid. Ma arvan ,et see on pigem kultuuriküsimus...või kultuurituseKodumeeskokk:
eestis on selleks liiga vähe inimesi, et selline asi toimiks s.t et müüjad teeniksid ja ostjad saaksid kõik oma vajaliku kauba värskelt kätte.Lugesin seda foorumit ja natuke kurvaks tegi .... kõik käivad suurtes marketites enamasti. Loodan et see trend muutub ja igaühe kodukohta tekivad väiksed ja sümpaatsed ÄRID ,kus on personaalne kaup ja personaalne teenindus. |
|
Elis Abikokk 2010-11-12 09:40:10 |
Kodumeeskokk:
Lihtne on ju kuskil maha istuda ja paremast elust unistada. Selline asi toimib ainult tiheasustusega aladel, kui sealgi. Maakohtades ei suuda üks tavaline poodki hakkama saada, rääkimata siis sellest et nüüd võiks veel 10 eri poodi olla, et MINUL mugav oleks. Need poodnikud peaks ka ikka ära elama ja oma pered ära toitma ju.
Lugesin seda foorumit ja natuke kurvaks tegi .... kõik käivad suurtes marketites enamasti. Loodan et see trend muutub ja igaühe kodukohta tekivad väiksed ja sümpaatsed ÄRID ,kus on personaalne kaup ja personaalne teenindus. Kodumeeskokk:
Väga huvitav seisukoht, et kuna enamus eestlasi käivad suurtes marketites, siis nad on kultuuritud? Tekib küsimus, et kui kultuurseks sa siis ennast pead?
Ma elan maal, kus poes peale tööpäeva ei ole saadaval enam värskeid puuvilju ega lihatooteid. Olen vaid korra saanud õhtul veisehakkliha kõigi nende aastate jooksul. Muidu ainult siga. Valikust kui sellisest pole mõtet rääkidagi. Seetõttu linnas käies teen korra nädalas suurema poeringi. Põhikaubad ostan suurest marketist, sest seal on valik. Olen väga spetsiifliste soovide ja eelistustega, samuti kaaslane, ja saame enamuse asjadest ühest kohast kätte, aga kaugeltki mitte kõike! Liha ja mune ostame maalt üldse, maitseaineid jms hoopis teistest kohtadest, värsket kraami üldse turult jne. See kõik võtab väga palju aega ja on kurnav. Kui ma peaks suurte marketite puuduses veel oma nimistusse mitu poodi lisama, siis ma tööl ja koolis ei jõuakski käia- traavi mööda ilma ringi, et süüa saaks! Ja kuidas peaks töötavad mitme lapse emad seda kõike jõudma? Ma ütlen, et jumal tänatud, et supermarketid on olemas!
Vanasti toimis jah see süsteem, et mitu eri poodi- elutempo ja nõudlus mitmekesise kauba järgi oli väiksem. Paljud perenaised vanasti oma pere jaoks olidki. Tänapäeva ühiskonnas on väga raske naistel sellist asja endale lubada ju.
See on nüüd küll huvitav seisukoht - Eesti on selleks liiga väike et võiksid olla väiksed poed ,sellepärast teeme suure Ameerika järgi supermarketid. Ma arvan ,et see on pigem kultuuriküsimus...või kultuurituse Redfox:
Tavainimene ei tea kunagi teise korvi vaadates, et kui palju inimesi sellest korvitäiest söönuks saavad. Võibolla on tal mitu last ja lapselast, kes kodus seda saialaari ja kommikotti väga ootavad. enamik inimesi siinkandis ostab üldse liiga palju ja näha on et pugivad lihtsalt pugimise pärast. venelastel isegi väljend "najela" ehk sõin niikaua kuni kõrvadest hakaks välja tulema. kõik siinkandi marketid ja poed on pidevalt selliseid järjekordi täis et mina tihti jätan ostmata ja olen ilma. ei jõua oodata kuni kassiir nende saiakuhja läbi laseb. enamik ostabki kampaaniakaupa: maiustusi, kooke jne. ja putkast veel 2 kg pakis odavat kommi, järgmine päev vaatan - jälle sabas ja ütleb et kõik on otsas juba. |
|
<< < 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 > >> |