Kust ostate oma toidu?

Pille
Nami-Nami peakokk
2010-11-12 19:09:52
Seenekas:
Kodumeeskokk:
Ja ma ise olen maal sündinud ja kasvanud maapiss ...
Vanasti oldi ikka maa sool... :D Vabanda, sain aru küll, et jäi täht vahele, aga no nii naerma ajas...
:D :D :D Kusjuures mina ei saanudki aru, et täht puudu oli - ma mõtlesin, et ju jälle mingi vana eestlaste väljend, mida ma kuulnud polnud :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Vernanda
Abikokk
2010-11-12 19:45:05
Zapxpxau:
Hm, jah eks ta ole, ma ka tahan tihti selliseid asju, mida üheski Saaremaa poes ei müüda ja ikkagi tuleb minna Stocki, Kaupsi või M&S poodi. Saan aru, et pole võimalik nii kõrgeid nõudmisi siin väikelinnas täita ja igasuguseid puuvilju, mereande jms. siia tuua, sest ostjaid vähe. Aga näiteks liha ostan turult lihapoest, nad teevad ka kohapeal hakkliha valmis kui soovi on, vali vaid tükk välja. Suurepärast suitsuliha müüvad, kaup reeglina kõik Saaremaa talunikelt. Saiakesi ja kooke saab vahel toodud pagariärist (Vanalinna kondiiter või Rehe pagariäri). Mahepiima ja mune talupoest (mis on küll linnast väljas, aga pole hullu). Saaremaa lihaveiste liha aga pean tooma Selverist, mujal lihtsalt pole. Kartulid saab ka talunikelt osta. Saaremaa võid saab lahtiselt paarist poest, aga järgmine aasta saab Talupood ehk endale võimasina ja ka jogurtimasina... mm.. unistused :)
kas Vanalinna pagar on tõesti lahti jälle? mulle see ka meeldis, aga kui viimati sinna läksin, siis oli puhta kinni...

Da Vahtra Residence

Vernanda
Abikokk
2010-11-12 19:52:16
ma ka hakkasin eile juba sel teemal mõtlema. mõte on hea. kindlasti ei ela nad meie tingimustes "ära". peab olema kas tõesti väga hea, hea koha peal, mingi lisateenusega, oma ala entusiast, või nö "rikka mehe naine" ehk omama muud sissetulekut, millest ära elada, et mitte järeleandmisi teha. aga. vene ajal oli ju tõesti piimapood ja lihapood. turul on vastavad letid. ja sel suvel Krakowis nägin ma ka nt saiapoode, kus hinnad olid ikka meie mõistes üle mõistuse normaalsed, oli isegi üks üsna suur number, aga see oli miskite beseelaadsete küpsiste kilo, nagu ma ka tuvastasin:) no piimasaalid olid ka, ok, aga ikkagi. aga ikkagi. ma vahel käin mõnes kohas kasvõi missioonitundest, olgugi see sai kõva junn, aga ikka ostan, no vahelgi. ja teiste kärusid on alati tore vaadata. olen minagi enne suuremaid üritusi palju alkoholi vms ostnud, ja siis ükskord kuulsin omaenda selja taga vestlust, et "1: "pothsemu tak mnogo?" 2: "naverno nado."". aga ma ostan ka nädala söögi korraga ära. kulub vähem raha, iga päev ei jõua poodi oma porgandit ja jogurtit ostma, ja parandab planeerimisoskusi.

Da Vahtra Residence

ErleS
Abikokk
2010-11-12 20:46:04
Meie kasvatame ka paljud asjad ise ja üht-teist korjame metsast. Vanasti oli piim ja liha ka omast käest võtta, nüüd peame maal vaid kanu. Kala saame tuttavalt kalamehelt. Ilmselt see on üks põhjus, miks Eestis kohaliku kaubaga poekesed end ära ei tasu, eriti väljaspool Tallinna - kellel maalapp olemas, kasvatavad ise. Ja kuna maal on tööd vähe, käiakse linnas tööl ning ostetakse sealt. Võibolla tekib väiksemaid poode siis, kui inimesed saavad jõukamaks, muutuvad maaharimise osas mugavamaks ja vahetub põlvkond, kes on harjunud köögivilja ise kasvatama. Aga veel sellest, kust ostan toidu... Viljandis käies teen alati turule ringi peale, kust vahel hangin neid aiasaadusi, mida endal ei ole, mett, Pajumäe piimatooteid vms. Tallinnas Keskturule satun paar korda aastas. Poodidest jäävad kõige rohkem tee peale Kristiine Prisma ja Stockmann. Vahel põikan ka Solarisse, Kaubamajja või Säästumarketisse. Viljandis ostlen peamiselt Maksimarketis või Selveris.
Redfox
Abikokk
2010-11-12 23:04:20
tead ma usun ühel 75 aastasel tädil väikseid lapsi enam pole... ja ma usun küll et isegi pensionärist mees ei saa selle tünni kõrvalt ühtki ampsu. ma ju näen kuidas tädi juba tänaval terve stritsli koos 2 paki maasikakohupiimaga nahka paneb. ei siin ei anna kahelda ega vaielda. see selleks. positiivse poole pealt piilusin nüüd sinna Sitsi marketisse ja seal on päris tore kalalett. ei tea kas nüüd soodne aga vähemasti on nüüd lähemal ja tihemini võimalik hädakorral kala saada kui laupäeval Kalaturult. kalast ei piisa ausalt öeldes kuskil. aga nii tore et on inimesi kes jaksavad osta palju ökokaupa. ema rõõmustabki et Biomarketil läheb järjest paremini. toksi aga muudkui ümmargusi tablitsasse. ökost niipalju et aprikoosidel ja kakaol on küll väga suur vahe sees. šokolaadil aga mitte eriti. olen kogu sortimendi ära proovinud ja arvan et jään edaspidi siiski Jaama Turu tahvlite peale, mitte ökošokile. need on...normaalsemad.
Netcat
Abikokk
2010-11-12 23:40:50
Redfox:
tead ma usun ühel 75 aastasel tädil väikseid lapsi enam pole... ja ma usun küll et isegi pensionärist mees ei saa selle tünni kõrvalt ühtki ampsu. ma ju näen kuidas tädi juba tänaval terve stritsli koos 2 paki maasikakohupiimaga nahka paneb.
Kummalised tädid teil siis seal Kopli kandis. Ma pole eluski kunagi näinud, kuidas keegi käigu pealt tänaval pakikohupiima sööb, saati siis veel koos stritsliga. Ja 75-ste eestlaste generatsioon minumeelest on sellest põlvkonnast, kes tänaval üldse midagi ei söö, isegi suvel jäätist mitte.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Köögikatake
Abikokk
2010-11-13 00:28:12
Kalaletist niipalju, et täna Pirital avatud Kauperi nimelises poes on suhteliselt pikk kalalett. Pikem kui Selveris ja nii mõnigi toode odavam ka. Leti taga oli sama tädi kes suvel Pirita turul kalavankris töötas :) Muidu hinnatasemelt tundub ikka kallim kui Selver. Eks näis...

Tee seda, mida armastad ja armasta seda, mida teed.

Tullia
Abikokk
2010-11-13 09:43:06
Kuigi mulle meeldiks tohutult käia väikestes spets-poekestes, ütleksin paar kiitvat sõna hoopis suuremate poodide kasuks. Tartus on üks Selveritest nö mu kodupood, kust saan kätte oma igapäevase toidukraami. Seal on ka täitsa palju toredaid mahetooteid ja väiketootjate kraami, kui need üles otsida: Nopri, Vändra Leib, erinevad jahud, viimane kord nägin ka Pajumäe tooteid jm. Ja need tooted, mis neil sortimendis on, on reeglina ka olemas, kui poodi lähen. Seevastu Oa tn ökopoes, mida külastan ka vastavalt vajadusele ja ajaressursile, on tihti soovitud tooted otsas. Pean oma käigud planeerima piima-, liha-, puuvilja- või köögiviljapäevaks. Aga igatahes väga hea, et Tartus selline poeke olemas on. Suvekuudel maal elades olen seevastu sunnitud ostma ostma toidu suuremast poest. 4 km kaugusel asuv vallapood ei vasta meie toitumisharjumustele. Tõsi, piima- ja leivatooted saame kätte küll, kuid mitte värsket lihakraami ja köögivilju. Eelistan sõita pigem Põlvasse, mis on lähim linn, ja osta sealt. Hiljuti Põlva TÜ avatud Toiduait on väga mõnus kauplus (käib küll suurpoe kategooriasse), kuna on palju vaeva näinud, st kokku otsinud (nagu ma kõrvalt näen, siis see polegi nii lihtne) ja müüvad kohalike kasvatajate köögivilju (eriti muidugi hooajal) ja lettidelt leiab ka väikse valiku erinevaid ökotooteid ja väiketootjate ja kohalike tootjate kraami.

Tullia jutukesed

Tziiki
Abikokk
2010-11-13 10:19:34
Redfox:
ei saa selle tünni kõrvalt ühtki ampsu.
vabandust, aga minu meelest on äärmiselt ebaviisakas kritiseerida, ja veel enam foorumis klatšida, teiste (võõraste) inimeste kaalu ja toitumisharjumusi. Kunagi ei tea teiste inimeste muresid või hetkeolukorda. Natukene rohkem tolerantsust ja sõbralikkust palun!

As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :)

Seenekas
Abikokk
2010-11-13 12:01:24
Redfox:
tead ma usun ühel 75 aastasel tädil väikseid lapsi enam pole... ja ma usun küll et isegi pensionärist mees ei saa selle tünni kõrvalt ühtki ampsu. ma ju näen kuidas tädi juba tänaval terve stritsli koos 2 paki maasikakohupiimaga nahka paneb. ei siin ei anna kahelda ega vaielda. .
Ole kena, kirjuta neist asjust pigem oma blogides ja positiivses võtmes. See tundmatute inimeste määramine kuhugi Sulle sobivasse kategooriasse/klassi ja seda veel halvustavas toonis, on üsna ebameeldiv.
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>