Kodune vorstitegu (soolikad ja muu)

ErleS
Abikokk
2010-12-27 12:03:12
Kuna meil sel aastal oli enne jõule väga kiire aeg, siis jõulutoitude tegemiseni jõudsime alles vahetult peale pühi. Eile õhtul tegime pasteeti ja ema keetis ka sülti, täna hommikul said lõpuks ka verivorstid tehtud. Õnneks jõulutoitudest tüdimust veel kartma ei pea, kuna verivorstigi sõin sel aastal esimest korda alles jõuluõhtul. Kuna see oli meil emaga esimene iseseisev vorstitegu, tegi ema täidise enam-vähem kollaste kaantega Silvia Kalvik'u "Eesti rahva toite" raamatu järgi. Minu ülesandeks jäi suurem osa soolikaid täis toppida ja vorstid keeta. Soolikate toppimist pisut kartsin, kuna enam hästi ei mäletanud, kuidas see kunagi vanaemaga tehes õnnestus. Olin ka Ringvaate saadet vaadanud, kus proua Ilvesel soolikate toppimine väga vaevaliselt läks, seega olin hullemaks valmis :) Tegelikult oli aga täidise soolikasse ajamine imelihtne, ei saagi aru, mis see Evelin Ilves seal vorstiteo juures nii palju puterdas. Ehk on asi vahendites, Evelinil tundus nii peenike pulgake olevat, millega ta üritas täidist vorsti sisse saada, mul oli vanaema lehter ja puupulk. Tegin nii rõngaid kui lühemaid vorstikesi. Keetsin vaiksel tulel ca 10 minutit, vahepeal torkasin nõelaga ja kontrollisin valmidust - kui enam verist vedelikku ei tulnud, olid valmis potist välja tõstmiseks. Maitsta veel ei jõudnud, aga ehk juba õhtul panen mõne vorsti ahju. Igal juhul oli vorstitegu üsna lihtne, seltskonnaga tehes läheks ilmselt veelgi kiiremini.
Pille
Nami-Nami peakokk
2011-01-07 10:07:22
Ülle (Tiramisust ja Fata Morganast) tegi kartulivorste ja sealihavorste.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Jaanikaant
Abikokk
2011-01-18 17:14:44
Jõuluteema all kirjutasin, et tegin enne jõule verivorste, aga kuna seasoolt jäi sellest vorstiteost üle, siis meisterdasin ka toorvorstikesi. Väga maitsvad, eriti metsas grilli peal tehtud!

Maitse asi

Pille
Nami-Nami peakokk
2011-12-14 14:45:08
Aidake Spiidit:
Spiidi:
Tekkis soov ise vorsti teha. Mitte verivorsti aga tavalist mõnusat vürtsikat lihast tehtud vorsti. Ma lappasin siin selle teema läbi ja palju juhiseid ei leindud. Seega kõik, kes on ise kodus vorsti teinud käige oma teadmised välja! :) Kust soolikaid saada? Mida täidise tegemisel jälgida ja kuidas soolikaid õigesti täita? Mida veel silmas pidada?
:)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

ErleS
Abikokk
2011-12-14 15:16:36
Spiidi:
Tekkis soov ise vorsti teha. Mitte verivorsti aga tavalist mõnusat vürtsikat lihast tehtud vorsti. Ma lappasin siin selle teema läbi ja palju juhiseid ei leindud. Seega kõik, kes on ise kodus vorsti teinud käige oma teadmised välja! :) Kust soolikaid saada? Mida täidise tegemisel jälgida ja kuidas soolikaid õigesti täita? Mida veel silmas pidada?
Kahjuks ei oska praktilise poole pealt eriti aidata. Mäletan vaid, et kunagi ammu, kui poes oli kaubavalik kitsas ja maal kasvasid sead, tegid mu vanemad ise vorsti. Selliseid väikseid nagu grillvorstikesed. Ja need olid küll head. Võtan ise pidevalt hoogu, et uuesti vorstitegu ette võtta. Verivorsti tegime eelmine aasta ja ilmselt ka sel nädalavahetusel ootab vorstitegu, kui isal õnnestub tuttavalt talunikult soolikaid ja verd hankida. Meie soolikad ongi nüüd, kui endal maal enam sigu ei ole, pärit tuttavalt talunikult. Siinsetes teemades on olnud juttu, et neid leiab ka turult. Kui päris leti peal müügil ei ole, tasuks müüjatelt kindlasti küsida. Verivorsti täidame me vastava lehtri ja pulgaga, aga lihavorstide täitmiseks käis vist hakklihamasina külge spetsiaalne ots. Täitmisel jälgida kindlasti, et vorste liiga täis ei suruks. Peaksid olema pigem pehmemapoolsed, nagu poeski.
Spiidi
Abikokk
2011-12-14 15:54:55
Pille:
Aidake Spiidit:
Spiidi:
:)
Ah selline teema on ka. :) Ma vaatan, et siin on juhiseid küll juba :)

le D?ner

Karnivoor
Abikokk
2011-12-14 16:03:04
Me just tegime ise vorsti :) Puhastatud ja soolatud Rakvere lihakombinaadi soolikaid saime Keskturu lihaosakonnast, üks tädi ainult müüs 5 EUR 15 meetrit. Soolikaid tuleb hetke vees leotada, et sool maha saada. Täidise tegemisel järgisin siin foorumis (ja inglise vastavates lehekülgedel) esitatud reeglit, et 30% võiks täidises rasva olla, aga teinekord ehk paneks natuke vähem. Lihaks oli sea kaelakarbonaad ja pekk, mille ajasime ise ühe korra hakklihamasinast läbi. Järgmised vorstid kavatsen loom/siga pooleks teha ja umbes 20% pekki lisada. Inglise retseptides lisati täidisele ka riivsaia (mäletamist mööda üsna vähe küll), seda on ka plaanis katsetada, sest riivsai peaks vedelikku siduma ja vorstid pehmemaks muutma. Taigna maitsestasime värskete ürtide (salvei, tüümian), majoraani, muskaatpähkli, kergelt läbi praetud sibula ja küüslauguga (sibula ja küüslaugu lasin köögikombainis hästi peeneks). Mõtlesin ka adzika ja värske koriandri peale :) Vorstide täitmisel osutus pooleks lõigatud 1,5 liitrine plaspudel kõige paremaks töövahendiks (proovisime ka tordipritsiga). Nimelt on plastudelil suu juures see väike ääreke, kuhu sool ilusasti taha jääb ja siis on lihtsam kinni hoida. Täidist toppisime selle pulgaga, mis käib vaali sisse :D (See on üldse mul üks hea abimees :D:D) Ma soovitan käega vahepeal ettevaatlikult täidist edasi lükata, sest vastasel juhul võib sool puruneda. Samuti oli lihtsam tainast edasi lükata kui alguses sool läbi puhuda. Vorstid peaks jah pigem sellised pehmekesed jääma. Ma ei kavatse igastähes enam poest toorvorste osta, enda omad on niivõrd paremad ja tead 100% mis seal vorsti sees on :)
Karnivoor
Abikokk
2011-12-30 13:51:23
Vorstitegu vol 2 ka edukalt läbi viidud :) Seekord kasutasin veiseliha ja sea kaelakarbonaadi pooleks ja kuna kaelakarbonaad oli üsna rasvane, siis rohkem pekki ei lisanudki. Täidises kasutasin seekord ka ise tehtud riivsaia ja oli hea mõte küll, vorstid olid palju pehmemad.
Karnivoor
Abikokk
2012-12-10 18:21:43
Selline artikkel soole-nappusest ilmus hiljuti. http://joulud.postimees.ee/1069320/kodukokk-ei-leia-verivorsti-tegemiseks-seasooli Kas keegi on Tallinnast seasooli leidnud? Hirmus tahtmine on jälle vorste teha, aga Tartu/Pärnu hulgimüüjate juurde nagu ka ei ole mahti minna
Profa
Abikokk
2012-12-10 21:20:39
Tallinnas saab soolikaid turult, näiteks keskturult. Minupoolsed vorstisoovitused on alljärgnevad. Antud on mõned praktilised soovitused et vorste mitte nahka keerata. http://profatoitub.blogspot.com/2011/07/kartulivorstid-need-paris-oiged.html http://profatoitub.blogspot.com/2012/04/kartulivorstid-vol2-ehk.html Tehke ikka asju ise, tulemus on seda väärt.

Profa köögipool

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>