Triin Abikokk 2010-01-08 21:02:34 |
Zoozi:
Keskturul on ka puhastatud soolikaid olnud. Aga viimati hakkas mulle ka Baltaturul silma. Profa:
Balti jaama turult.Kust sa ostsid soolikaid? Pikemat aega on kartulivorsti neelud aga soolikaid pole kuskilt saada. |
|
Aurora Abikokk 2010-01-08 21:52:52 |
Zoozi, sa oled imetlusväärne. Peaks ka lihavorstide tegemise ette võtma. Kartuli- ja verivorste olen nüüd juba kaheks jõuluks teinud. | |
Zoozi Abikokk 2010-01-09 11:05:52 |
Jagage mulle ka palun kartulivorstide retsepti. Kartulit olen söönud,aga kartulivorsti mitte ;) :D:D:D | |
Aurora Abikokk 2010-01-10 15:51:10 |
Zoozi:
Täpseid koguseid ei oska hetkel nimetada, pean maal ema vanast märkmikust uurima. Sisaldab see vorstisegu siis peeneks hakitud kartuleid, sibulaga praetud pekikuubikuid, küüslauku, soola-pipart. Olen kuulnud, et ka köömneid lisatakse. Ise olen kartulivorste ühe korra teinud - ei vaimustunud eriti. Ilmselt teen ühe katse veel, enne kui retsepti nurka viskan. Jagage mulle ka palun kartulivorstide retsepti. Kartulit olen söönud,aga kartulivorsti mitte ;) :D:D:D |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2010-01-10 16:23:21 |
Zoozi:
Ma ostsin mullu (tunamullu?) Harju tn antikvariaadist "raamatu", kuhu keegi oli kleepinud kokku suure hulga Peeter Kardi veerulugusid vorstiretseptidega rubriigist "Kodune vorstimeister" (ilmus järjeloona ajalehes/ajakirjas (?) "Tänapäev" aastal 1990). Nii et kui keegi soovib Otdelnaja vorsti või Doktorivorsti või Piimavorsti või Krakovi vorsti või Krasnodari keelevorsti vms retsepti, andke teada :D
Seal ka sellised kartulivorstide retseptid:
Kartulivorst
6 kg kooritud ja hakitud kartuleid
1 kg vasika-, veise-, lambapealiha või rupse
1 kg sea kõhuääreliha
sibulaid
soola
pipart
Kooritud ja pestud kartulid raiutakse peeneks (või lastakse läbi hakkmasina), liha keedetakse pehmeks ja lastakse läbi hakkmasina jämeda resti, sibulad hakitakse. Lisatakse maitseained ja segatakse läbi. Täidetakse lõdvalt seasooltesse. Štrikeeritakse ja kuumutatakse vaiksel tulel pool tundi. Säilitatakse külmas kohas. Enne tarvitamist praetakse rasvaga.
"Karu tädi" vorst (enam-vähem sarnane Aurora poolt kirjeldatud vorstiretseptile)
2-3 kg kartuleid
1 kg kruupe või tangu
5-6 sibulat
500 g pekki või sea kõhuäärt
soola
pipart
Kartuliviilud ja hoolikalt pestud kruubid keeta peaaegu pehmeks soolaga maitsestatud vees. Pekk lõigata väikesteks kuupideks ja pruunistada koos hakitud sibulaga. Segada kartuli-kruubipudruga, lisada pipar ja soovi korral veidi vorstirohtu ning täita seasooltesse. Siduda rõnad ja kuumutada 20-30 minutit 80* kuumusega vees. Praadida rasvas ja anda lauale.
Jagage mulle ka palun kartulivorstide retsepti. Kartulit olen söönud,aga kartulivorsti mitte ;) :D:D:D |
|
Spiidi Abikokk 2010-01-10 19:59:45 |
Aurora:
Kartulivorst on meie suguvõsa jõulutraditsioon ja väga-väga maitsev. Meil jõululaual jäävad alati nii liha kui verivorstid puutumata kuna kõik eelistavad kartulivorste.
Zoozi:
Täpseid koguseid ei oska hetkel nimetada, pean maal ema vanast märkmikust uurima. Sisaldab see vorstisegu siis peeneks hakitud kartuleid, sibulaga praetud pekikuubikuid, küüslauku, soola-pipart. Olen kuulnud, et ka köömneid lisatakse. Ise olen kartulivorste ühe korra teinud - ei vaimustunud eriti. Ilmselt teen ühe katse veel, enne kui retsepti nurka viskan.Jagage mulle ka palun kartulivorstide retsepti. Kartulit olen söönud,aga kartulivorsti mitte ;) :D:D:D |
|
Zoozi Abikokk 2010-01-10 22:05:59 |
Aitäh, Pille ja Aurora. Proovin varsti teha :) Pille, kas Doktorivorsti tegemine oleks kodustes tingimustes reaalne? Huvi pärast võiks ju proovida teha. | |
Ilse Abikokk 2010-01-11 05:39:29 |
Zoozi:
Minu kartulivorsti retsept on selline:
500g kartuleid
200g läbikasvanud pekisemat sorti sea liha ( kõhutükid on parimad)
1-2 suurt sibulat
pipart, soola, majoraani
sea soolikaid
Koori kartulja riivi jämeda riiviga
haki sibul ja liha väikesteks kuubikuteks.
Liha ja sibul prae kuumal pannil (mitte krõbedaks), lisa maitseained ja sega kartuliga.
Täida puhastatud soolikad saadud seguga.
Keeda vorstikesi soolaga maitsestatud vees( kartulitäidis peaks olema poolpehme) u 10-15 minutit Vesi ei tohi mulinal keeda, pigem keema aimatavalt , vastasel korral kipuvad vorstikesed lõhkema.
Vorstid küpseta ahjus 200 kraadi juures kuldpruuniksja serveeri kuumalt
P.S. olen neid keetnud ka puljongis ja olen kasutanud ka soolaliha.
Jagage mulle ka palun kartulivorstide retsepti. Kartulit olen söönud,aga kartulivorsti mitte ;) :D:D:D |
|
Zoozi Abikokk 2010-01-11 12:12:31 |
Ilsu:
Aitäh,Ilsu!
Zoozi:
Minu kartulivorsti retsept on selline:
500g kartuleid
200g läbikasvanud pekisemat sorti sea liha ( kõhutükid on parimad)
1-2 suurt sibulat
pipart, soola, majoraani
sea soolikaid
Koori kartulja riivi jämeda riiviga
haki sibul ja liha väikesteks kuubikuteks.
Liha ja sibul prae kuumal pannil (mitte krõbedaks), lisa maitseained ja sega kartuliga.
Täida puhastatud soolikad saadud seguga.
Keeda vorstikesi soolaga maitsestatud vees( kartulitäidis peaks olema poolpehme) u 10-15 minutit Vesi ei tohi mulinal keeda, pigem keema aimatavalt , vastasel korral kipuvad vorstikesed lõhkema.
Vorstid küpseta ahjus 200 kraadi juures kuldpruuniksja serveeri kuumalt
P.S. olen neid keetnud ka puljongis ja olen kasutanud ka soolaliha.Jagage mulle ka palun kartulivorstide retsepti. Kartulit olen söönud,aga kartulivorsti mitte ;) :D:D:D |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2010-01-17 08:29:35 |
Zoozi:
Proovida ikka võib :)
Doktorivorst I
150 g kõrgema sordi veiseliha
250 g rasvast sealiha (kuni 50% rasva)
600 g mitterasvast sealiha
25 g soola
0.3 g salpeetrit või 0.03 g nitritit
1 g suhkrut
0.3 g muskaatpähklit või kardemoni
Doktorivorstide valmistamiseks kasutatakse noorte veiste liha. Külmutatud liha ei kasutata. Täidetakse sirgetesse jämedatesse sooltesse või sea- või veisepõitesse mahutavusega 1,2-2 kg.
Valmistamine analoogiline eelmiste vorstidega.
Doktorivorst II
400 g kõrgema sordi veiseliha
590 g poolrasvast sealiha
10 g täispiimapulbrit
25 g soola
0.3 g salpeetrit või 0.03 g nitritit
0.3 g musta pipart
0.3 g pimenti
Selles vorstis on rohkem veiseliha ja ka pipart. Valmistamine analoogiline eelmistele vorstidele.
Dieet-doktorivorst
250 g kõrgema sordi veiseliha
700 g poolrasvast sealiha
30 g mune või melanži
20 g täispiimapulbrit
0.1 g kardemoni või muskaatpähklit
25 g soola
1 g suhkrut
Dieet-doktorivorst peab olema hästi ühtlane, õrna konsistentsiga ja maheda maitsega. SOovitav kasutada vürtsivabadieedi puhul. Valmistamine nagu eelmistelgi.
Katkeid Peeter Kardi jutust vorstiteo kohta:
* Koduseid vorste keedetakse 80-85 kraadises vees.
* Et vorstid tooreks ei jääks, peab nende sisetemperatuur olema 68.7-70 kraadi. Kui sisetemperatuur tõuseb üle 70 kraadi, siis saame mingi ebamäärase keedetud pikkpoisi.
* Esimene tähtis tegu vorstide valmistamisel on liha eelsoolamine. Kõik keedu-, poolsuitsu- ja täissuitsuvorstid tehakse eelsoolatud lihast. Enne soolamist lastakse vorstiliha 2-3 päeva jahedas õhurikkas kohas rippuda. Poest ostetud liha võib aga soolata kohe.
Veiseliha lastakse 1-2 korda läbi hakkmasina kõige peenema resti, segatakse soola ja salpeetri seguga ning lastakse vastavalt retseptile 1-2 päeva soolduda. Sooldumine peab toimuma jahedas kohas (kuni 4 C).
Sealiha lõigatakse 50-200 g tükkideks ja soolatakse samuti soola ja salpeetri seguga. Lastakse samuti jahedas kohas soolduda.
Pekk lõigatakse resteptis ettenähtud suurusega tükkideks ja soolatakse puhta soolaga. Lõigata on parem külmutatud pekki.
Kui liha on sooldunud, siis lastakse veiseliha koos sealiha ja maitsetaimedega veel kord läbi hakkmasina. Olenevalt retseptidest, lisatakse sealiha ka noaga hakitult või lastakse üks kord läbi hakkmasina jämeda resti ja segatakse siis veiselihaga. Siis lisatakse vürtsid ja pekikuubikud ja segatakse vorstitainas.
Vorstide tegemisel võib kasutada ka soolapekki, kuid siis tuleb vorstisegule soola lisada pisut vähem. Soola kogus on antud retseptides, kuid tavaliselt lisatakse lihale 3% soola ehk 1 kg kohta keskmiselt 30 g.
Pille, kas Doktorivorsti tegemine oleks kodustes tingimustes reaalne? Huvi pärast võiks ju proovida teha. |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 > >> |