Mida teha värske maisiga?

Värsketest maisitõlvikutest on lihtne maitsvat rooga võluda, aga ometi pole kuigi raske ka kehva valikuga või ülekeetmisega rooga rikkuda. Kõige parema suutäie saab samal päeval korjatud tõlvikutest, aga et enamus meist peab ses osas poe- või turukaubaga leppima, on hea teada, kuidas võimalikult värskeid tõlvikuid ära tunda.

  • Värske maisitõlviku ümber on lehed veel rohelised, hoiavad tihedalt ümber tõlviku
  • Tõlvik tundub käes raske
  • Maisiterad on katsudes pringid ja seest mahlased ning moodustavad ühtlased read
  • Kui võimalik, tasuks kaugelt toodud importkauba puhul valida ükshaaval niiskuskindlalt pakendatud tõlvikud

Tõlvikud olemas, mida edasi teha? Kõige lihtsam on neid toorelt süüa, aga ka lühike kuumutamine on maitsev meetod. Maisi saab keeta, aurutada või grillida ja serveerida kuumalt või ja soolaga, mõne muu maitsevõi või meelepärase lisandiga. Loomulikult võib värske maisiga ka keerulisema kokkamise ette võtta.

Keeda!

Keetmiseks tuleks maisitõlvikud puhastada, vesi suures potis keema ajada, tõlvikud potti pista ja pott kaanega katta. Keeduveele pole tarvis lisada ei soola ega suhkrut. Keeta mitte üle 5 minuti, mais tangidega serveerimisalusele tõsta ja serveerida kuumalt või ja soolaga või lasta soolavõitükikestel kuumadel tõlvikutel sulada. Võib keeta ka 1-2 minutit ja samal ajal suurel pannil või maitseainetega (nt tšillihelveste ja soolaga) kuumaks ajada ning tõlvikud maitsestatud võis üle praadida. Leidub ka õpetusi panna tõlvikud külma vette, lasta vesi keema tõusta, eemaldada pott tulelt ja lasta maisil jahtuvas veel lõpuni küpseda. Tasub meeles pidada, et liiga vana ja kuiva maisi ei päästa ka pikem keetmine.

Pane mikrolaineahju!

Maisi saab valmistada ka mikrolaineahjus. Selleks tuleks tõlvikud lehti eemaldamata mikrolaineahju panna ja samuti 3-5 minutit täisvõimsusel küpsetada. Kui enamus lehti on eemaldatud ja osa tõlvikust paljas, tuleks see enne kuumutamist küpsetuspaberisse keerata. Koos lehtedega saab maisi küpsetada ka tavalises ahjus, aga see võtab oluliselt kauem aega.

Viska grillile!

Maisi saab edukalt grillida või röstida. Grillida saab maisi nii lehtedeta kui koos lehtedega. Koos lehtedega on tegu sisuliselt aurutamisega, ilma lehtedeta röstimisega. Lehtedega grillimiseks võiks tõlvikult lehed tagasi tõmmata, kõik kiud eelmadada, maisiterad kergelt oliiviõliga üle pintseldada, soolaga maitsestada, lehed tagasi tõlviku peale tõmmata ja grillida mõõdukal tulel ja tõlvikuid aeg-ajalt pöörates lehtede söestumiseni, umbes 15-20 minutit. Kogenumad grillijad ütlevad, et mais on valmis, kui grillilt maisilõhna tuleb. Maisitõlvikud võib ka täielikult puhastada, õliga pintseldada ja jumekaks grillida. Aga puhastamata tõlvikuid võib lehtede söestumiseni küpsetada ka otse sütel.  Sellised küpsetusviisid annavad maisile mõnusalt suitsuse maitse.

Kui tõlvikul maisist isu täis, saab kuumutatud ja tõlvikult terava noaga maha lõigatud maisi kasutada igal pool, kus keskmine eestlane tavaliselt maisikonservi kasutaks, aga maitse on värskel kordades parem. Näiteks passib mais salatitesse, suppidesse, vormiroogadesse jne.

Artiklit toetab Victorinox:

Artikkel ilmus 2016. a. juulis. 

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 05.07.2017 22:47 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Gerli Kalberg
postitatud 08.07.2016 16:13

Nagu tellimise peale :) Just ostsin maisi ja mõtlesin, mida teha :)

Eda
postitatud 08.07.2016 17:52

Tõin 4. juulil koju kotitäie värsket maisi. Ameerika Ühendriikide iseseisvuspäeva tähistamise traditsioon. Grillil jääb suurepärane. Vahel Parmesaniga kaetult, vahel tšillihelveste ja võiga. Peamiselt aga naturaalselt ja kergelt pruunistunult.

Jane Saumann
postitatud 23.07.2016 17:56

Oi, sõime just maisitõlvikuid paar páeva tagasi. Mu 4-aastane julgeb proovida natue võõramaid asju avastas, et mais on nii hea. Üritas veenda ka külasolevat naabripoissi maisi headuses, aga tulutult. Fánname maisi!

Hedy
postitatud 08.08.2016 18:56

Super artikkel. Alati poes seisan nõutu näoga maisi juures. Tahaks aga ei oska midagi temaga peale hakata.

Kreete
postitatud 08.08.2016 20:55

Mina praadisin võiga, natuke soola ja sidrunipipart - väga mõnus. Aga kas võiks ka marineerida?