Seapraest pitsani

Kas tead, mis põnev leht on Rahvalood.ee?

See on Eesti muuseumidele ühine kogumiskeskkond veebis. Muuseumid koguvad lugusid 1990ndatest. Tegemist on pikema projektiga EV100 juubelitegemiste raames, mille eesmärk on uurida ülemineku ühiskonda eelkõige üksikisiku argielukogemusest.

Rahvalood.ee lehel koguvad muuseumid inimeste lugusid oma kogemustest, mälestusi sellest, kuidas algas taasiseseisvusaeg, arvamusi, kordaminekuid ja pahameelt toona toimunu osas. Periood on jagatud eraldi teemadeks, et oleks kergem valida, millist oma lugu või lugusid muuseumitega jagada. On võimalus valida, kas vastata muuseumide ette valmistatud küsimustele või kirjutada hoopis vabas vormis. Oodatud on nii kirjalikud mälestused kui ka fotod, videod ja helijäädvustused.

Üks teemadest on toidukultuuri muutused. Teema pealkiri on "Seapraest pitsani" ja tutvustus: 1980. aastate lõpp ja 1990. aastad olid Eesti igapäevaelus tormiliste muutuste aeg. Algul tuli toime tulla tühjade poelettide, sabade ja talongimajandusega. Oma raha tõi kaasa palju laiema toiduvaliku, lauale tulid harjumuspärase sousti-kartuli kõrval uudsed pitsad, hamburgerid ja pastad, hakati kasutama rohkem maitseaineid. Inimesed said reisida ja tutvuda muu maailma kulinaariaga. Avardusid arusaamad sellest, mis on hea ja tervislik toit. Kümmekonna aastaga said meie igapäevane toidulaud, toidu valmistamise ja söömise harjumused hoopis teistsuguse ilme.

Eesti Rahva Muuseum täiendab oma kogusid materjalidega toidukultuuri muutumisest 1980. aastate lõpul ja 1990. aastatel. Kutsume jagama oma mälestusi uute toitude tulekust, sellega seotud muljetest ja kogemustest. Kirjutada võib vabas vormis, lühidalt või pikalt, lisada fotosid või saata neid meile skaneerimiseks.

Mõned teemad, mis on abiks meenutamisel: pere toiduvalmistamise ja söögiharjumuste muutumine, uue köögitehnika kasutusele võtmine, sööklate asemel kohvikutes või restoranides käimine, argipäevaste söömaegade ja pidusöökide muutumine.

Loe lähemalt Rahvalood.ee lehelt!

Pressiteade
postitatud 31.01.2017 15:13 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid