Pohladest maitsvalt!

Pohl – mõnus kodumaine mari, mis sügistalvistele roogadele hea hapuka meki annab. Lisaks sellele, et pohlad on tervisele väga kasulikud, on nad head ka oma mitmekülgsuse poolest, sobides nii magusatesse toitudesse kui ka soolastesse roogadesse. Vahtudesse, kookidesse, kisselli, tortidesse, heeringaga ja linnulihaga ja … Kuna see nimekiri tuleks väga pikk, annan parem mõned konkreetsed soovitused (kõiki Nami-Nami retseptikogu pohlatoitusid vaata siit!):

 

Pohlad kookides

Pohlakook on mõnus. Magusa ja hapu kooslus on ideaalne, mistõttu sobib pohlamari nii lihtsa argipäevakoogi sisse kui ka piduliku tordi komponendiks. Küpseta eesootaval nädalalõpul näiteks pohla-kakaokooki  või maitsvat kringlit. Nagu ka eelmainitud kringel, sobib pidulauale pakkuda pohladega toorjuustukooki  või seda Kaare Sova retsepti järgi küpsetatud uhket rukkiküpsisetorti pohladega. Viimases on hapude marjade kaaslaseks iirised, mis on sageli pohlade sõbrad. Veel on väga mõnus see pohla-rullbiskviit ja see õhulise beseekattega pohlakook. Paljudele šokolaadiarmastajatele meeldib kindlasti see kook, keeksisõbrad võiksid aga pohladega jogurtikeeksi proovida. Krõbe toscakate on samuti mõnus lisand pohlakoogile, retsept siin. Pisikesed pohlafriandid on aga kaaslaseks saanud kookoshelbed – samuti väga maitsev!

Pohlamagustoite mitut moodi

Kui aga vahel on tunne, et tahaks midagi head ja pohlast, aga kooki küpsetama pole soovi hakata, kuluvad ära järgnevad soovitused: Kohupiimavorm on pohladega hea, proovige! . Või valmistage kiiret pohla-rukkivahtu, mis kindlasti laste lemmikuks saab! Kiired magustoidud on ka pohla-kohupiimakreem ja pohlakissell. Nagu ka koogisoovituste juures mainitud sai, on pohlade hea sõber karameel ja iiris. Magustoitudest soovitan seetõttu proovida pohli karamellikastmega, pohlajäätist karamellikastmega või põhjamaist leibjuustu pohlade ja karamellikastmega. Kindlasti proovige ka mämmi pohladega, see on midagi uut ja põnevat! Mõnusad on ka pohlatäidisega kamakommid ning see kihiline pohladessert.

Pohlajooki!

Lisaks magusatoitudele ja kookidele teeb pohl maitsvaks ka joogid. Hommikusöögiks või mõnusaks vahepalaks soovitan seda pohla-jogurtikokteili kaerakliidega ja seda pohlasmuutit. Maitsevee austajatel tasub lauale panna kaunis pohla-apelsinivesi, mis nii mõnusalt värskendav! 

Pohlad soolastes roogades

Punane hapu mari annab ka paljudele soolastele roogadele särtsu juurde. Pohlade lisamisega lisad roale maitset, kena väljanägemist ja peotäie vitamiine – võit igal juhul! :)

Näiteks sobib pohl hästi salatitesse – siin on üks hea kõrvitsa toorsalat pohlamarjadega. Või valmistage punase sibula moosi pohladega, mida mõnus lisandiks pakkuda. Kenaks kergeks eineks sobib näiteks heeringas  või verikäkk, mis pohlade poolt lisalaengu saanud. Korralikuks ja ehedaks õhtusöögiks valmista aga pardikoibi hapukapsaga, hakk-kotlette pohlamarjadega või seda hakklihavormi.

Otseloomulikult – pohlamoos

Pohlamoosi teab ju igaüks! Lisaks klassikalisele pohlamoosile proovi veel pohlamoosi pirnidega või õuntega. Veidi põnevamad on kõrvitsamarmelaad pohladega ja pohla-porgandimarmelaad.

Jõuluküpsetised pohladega

Tegelikult on ju pohlad vägagi jõuluhõngu andvad marjad. Kuigi paljud eespool toodud road sobivad ka otseloomulikult jõululauale, on Nami-Nami retseptikogus ka mõned "ekstra-jõulused" pohlaroad. Näiteks see imemaitsev pehme piparkook toorjuustuglasuuriga või see piparkoogi-kausitort, mis ka kõige uhkemat pidulauda ehiksid. Need krõbedad kaeraküpsised sobivad jõuluajal hästi kingikarpi ja see keeks advendiajal külla minnes kaasa võtmiseks. Kergemaks jõulusöömaaja lõpetuseks võib aga pakkuda näiteks seda riivleivadesserti pohladega.

 

Loe veel:

Hea lugeja! Mida Sina pohladest teha armastad? Jäta vastus kommentaaridesse!

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 04.10.2019 21:55 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid