Ebaküdoonia - põhjamaine sidrun

Just nüüd, oktoobris, valmivad paljudes aedades ebaküdoonia viljad. Ebaküdoonia on roosõieliste sugukonda kuuluv taim, mida leidub paljudes meie aedades. Teda on kasvatatud oma kaunite oranžide õite pärast pigem ilutaimena, aga kindlasti väärib ta kohta ka toidulaual. 

Ebaküdooniat ei tohi segamini ajada aiva ehk küdooniga, mis jõuab samuti sügisel meie turulettidele ja on loomulikult ka väärt avastamist, kuid on hoopiski teine taim. Küdoonia kohta loe rohkem siit, tänane artikkel on pühendatud ebaküdooniale.  

Ebaküdoonia on väga kasulik vili. Võistluses lõunamaise sidruniga (siit ka ebaküdoonia kena hüüdnimi- Põhjamaa sidrun) ei jää ta kuidagi alla. Tema viljad sisaldavad puuviljahappeid, kõige rohkem sidrunhapet, c-vitamiini (askorbiinhappe) sisaldus on võrdne sidruniga. Peale c-vitamiini on ebaküdoonias ka b- grupi vitamiine, karotenoide ja flavonoide. Palju on viljalihas pektiin- ja parkaineid, aga suhkrut sisaldab ebaküdoonia väga vähe. 

Organismile vajalikke aineid sisaldavad ka pungad, võrsed, lehed, koor ja seemned. Kindlasti peaks ebaküdoonia vilju tarvitama koos koorega, sest just koor sisaldab kolm korda rohkem c-vitamiini kui viljaliha.

Taime noored lehed on kergelt hapuka maitsega ja sobivad suurepäraselt iseseisvaks värskeks salatiks või lisandiks mõnele muu salati juurde. Lehti võib ka kuivatada, seljuhul on neid soovitav korjata enne õitsemist, mil lehtedes on rohkem toitaineid. Lehetee on talvel mõnus energiaallikas, aga ka palaval suvepäeval jääteena oma hapuka maitsega tubli janukustutaja. 

Ebaküdoonia noori võrseid võib lisada näiteks kurkide hapendamisel.

Erinevalt levinud arvamusest, et ebaküdooniaid tuleks korjata peale esimest öökülma, on paslik nad siiski just enne seda ära korjata - öökülmad vähendavad märgatavalt viljade C-vitamiini sisaldust. Õige on viljad korjata, isegi, kui nad värvuselt veel rohelised on, ja siis korjatud viljad pappkastiga tuppa järelvalmima panna. Meeldiv kollane värv ja maagiline lõhn annavad märku, millal viljad valmis on. 

Kui küps vili pooleks lõigata, pudenevad pruunid seemned lihtsasti oma kojast välja. Neid pähklimaitselisi seemneid ei maksa ära visata. Seemned sisaldavad palju joodi, rauda ja kaaliumi, on olulised kiudaine ja e-vitamiini allikad. Kuivatatud seemned saab hiljem kohviveskis jahvatada (nii omastab organism neist toitaineid paremini) ja lisada seemnejahu hommikupudrule või leiva-, saiataigna sisse. Terveid seemneid võib raputada enne ahju panekut kuklitele, lisada salatitele, kasutada pannkoogitainas ja mujalgi.

Loe siit Nami-Nami toimetaja Martiina kavalat nippi ebaküdooniate puhastamiseks. 

Päris toorelt ei ole ebaküdoonia viljad söödavad oma tugeva viljaliha ja väga hapu maitse tõttu. Aga nad sobivad nii kuivatamiseks, hoidiste valmistamiseks kui ka erinevate roogade maitseandjaks. Ebaküdoonia viljadest saab edukalt valmistada sukaadi, toorhoidist, kompotti, keedist, tarretist, mahla, siirupit ja miks ka mitte veini. 

Koos magedamaitseliste marjade ja puuviljadega nagu must aroonia, pirnid ning ploomid, on sobiv ebaküdooniast ka moosi keeta. Arooniasiirupi valmistamisel soovitatakse kasutada sidrunhappe asemel ebaküdoonia purustatud vilju. Ebaküdoonia ei sobi hoidistesse mitte ainult hapukuse andmiseks, vaid on tugev konservant ja aitab hoidiseid paremini säilitada.

Toor- või pastöriseeritud mahl sobib joogiks ja toitudele lisamiseks äädika või sidrunhappe asemel.

Magustoitudele, mis hapuka maitsega hästi kokku sobivad (kuhu tavaolukorras kasutaksid sidrunit), sobib ka ebaküdoonia. Siirupit võib lisada ka soolastele toitudele, näiteks kana küpsetamisel ja sealiha moorimisel. Proovi sidruni asemel määrida lõhefileele muu hulgas ka sortsuke ebaküdooniasiirupit ja saad jälle uue ja mõnusa maitseelamuse osaliseks. Aive Luigela soovitab oma raamatus lisada lihtsale peedisupile paras peotäis ebaküdooniaviile.

Mõnusat katsetamist, pane talveks erkkollane tervis purki!

Kasuta ebaküdooniat näiteks nendes roogades:

Kasutatud allikad: Aive Luigela "Targalt toitudes terveks"
Fotod: Ilse Metsamaa 
Toimetas: Martiina Anni
Artikkel ilmus esmalt oktoobris 2015

Ilse Metsamaa
Ilse Metsamaa
postitatud 11.10.2017 15:03 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


KarinLKS
postitatud 02.10.2015 22:25

Põhjamaine sidrun. Minu SUUR lemmik!

Ludmilla
postitatud 02.10.2015 22:26

Korjasin just täna ämbritäie marju, nüüd hakkan tasapisi neid hoidistama talveks.

Kerti Kõo
postitatud 03.10.2015 07:46

Siirup on kaa väga maitsev

Helgi Tõnnemaa
postitatud 03.10.2015 07:48

Mul on sissesõidu tee ääres vaheldumisi kukeharjaga ebaküdoonia, sel aastal ei ole vilju palju, aga kevadel õitses. Ebaküdoonia õitseb kevadel, kukehari sügisel.

Helve Sepp
postitatud 03.10.2015 09:55

Soovitan teha sukaati, toormoosi saab lisada toorsalatitesse, sellel aastal aurutasin mahla, kõrvitsa-ebaküdoonia moosi ja kindlasti kuivatada!

kukyeve
posted on 09.10.2017 15:16

Lihtsalt võrratu kompoti saab kõrvitsat, ebakütooniat ja ubinat kokku mixides !

Jeti
postitatud 06.10.2015 14:37

Emal kasvab aias ja sööme moosina. Hea maitse on, aga veider lõhn, mis esialgu eemale peletab.

Liilia
postitatud 06.10.2015 14:38

Mina puhastan seemnetest, teen mahlapressiga mahlaks ja külmutan mahla jääkuubikukottides ära. väga hea on talvel sidruni asemel salatikastmes kasutada või tee/morsi sisse lisada.

Kaire Luik
postitatud 13.09.2016 21:22

Kui me väiksed olime /see oli ammu./ siis meil oli ümber kaevu ebaküdoonia põösad ja ema tegi talveks purki neid. Viilutas ära ja siirup peale. Hapud küll aga head ja siirup oli eriti hea veel. Nüüd meil pole põõsaid ammu ja maitset ma ka enam hästi ei mäleta. Kel on proovige kindlasti.

Merx
postitatud 17.09.2016 11:11

Mulle nii meeldib tee sisse panna neid suhkrus hoitud ebaküdooniatükke..

Tiina Masing
postitatud 11.10.2017 14:25

Tee sisse panen.

Alar Lohk
postitatud 11.10.2017 17:50

Mina kuivatan viljaliha jäänukid kuivatis ära. Hea krõbistada.

Katrin Kallis
postitatud 11.10.2017 19:32

Puhastan seemnetest ja purustan viljaliha köögikombainis. Purustatul sügavkülma ja sealt talvel tee sisse. Mis kevadeks järgi jääb sobib väga hästi palava ilmaga külma vee sisse.

Katrin Laikoja
postitatud 11.10.2017 23:19

Viimased 5+ aastat olen põõsasse jātnud, sest varasemate aastate käärivad-kleepuvad purgid külmkapis käisid närvidele :)

sel aastal tuleb sügis teisiti, hoopis teisiti, sest kavatsen katsetada kuivatatud sukaadi ebaküdooniast. Kellegi Läti väiketootja tehtut ostsime teeäärsest söögikohast, imehea! Ainult tehnoloogia veel välja mötlemata...

Katrin Taim
postitatud 13.10.2017 12:53

Olen teinud mahlast siirupit.