Hügieenispetsialist kirjutab: 10 (toidu)hügieeni toimingut köögis, millele tähelepanu pöörata

Hügieenispetsialist Annika Gorelova juhib tähelepanu kümnele toiduhügieeni aspektile, mida köögis toimetades silmas pidada.

1. Puhasta nutitelefon või arvutihiirepadi, kui kasutad neid retsepti jälgimisel.

Sa ju ei hooli, kui MRSA või Staphylococcus aureus toorelt söödava boeuf à la tartar või carpaccio peale satuvad?

2. Pese rätikuid ja käsnasid!

Rätikud-käsnad, mis puutuvad kokku toore kala-kana-sealihaga tuleb panna samal päeval pessu (+63C). Ära oota hetke, kuniks need haisema hakkavad või katki lähevad. Kui käsna ei saa pesta, viska ära.

3. Pese käsi ja tööpindasid.

Pesemine ei võrdu pühkimine või loputamine.

4. Ära usada toorainet pelgalt etiketi järgi.

Toorainet ostes:
A) hinda välimust visuaalselt,
B) nuusuta ja
C) kompa.

5. Jälgi külmaahela katkematust.

Poest mitut kotitäit toidukraami ostes paki külmikusse minevad asjad ühte, eritemperatuuri mittevajavad teise kotti. Reeglit pole, sest me ei tea, mis temperatuur oli kaupluse külmiku vitriinis, mis temperatuur oli kilekotis, kui kaua kestis transport. Mõned VTA ametnikud julgevad "anda" "kirjutamata reeglit," mis varieerub 20-30 minuti vahel.

6. Väldi sulatamist toatemperatuuril.

Erandiks näiteks toidud, millele tootja eraldi vastava juhise annab, näiteks pagaritooted. Sulata külmkus, külma vee all või muul tootja poolt viidatud meetodil (mõnikord mikrolaineahjus).

7. Sulata üks kord.

Ükskõik, mida keegi asjapulk või muu vahendatud ja ingliskeelest eesti keelde tõlgitud artikkel ei väida. Kui toit pole esmakordselt Sinu poolt külmutanud või kui toit kuulub "kiiresti riknevate toitude" kategooriasse, siis sulata ainult 1 kord.

8. Usalda, aga kontrolli külmiku temperatuuri.

Väga mugav kui külmiku näit on pidevalt kontrolli all. Rendi/osta kalibreeritud termomeeter ja vaata, kas kogu külmik hoiab õiget temperatuuri. Eriti siis, kui külmiku sein higistab, tuleb lõhna, mis ei viita just värskele toidule või kui sügavkülmikus kolmandikul toidust on jääkirme peal.

9. TKM ehk toiduga peab kokkupuutuma selleks sobilik materjal.

Viide: kahvli-peekri märgistus, temperatuuri taluvuse märgistus, nõudepesumasinas pesemist lubav märgistus, vajadusel vastavusdeklaratsioon (saadaval hulgimüüjate käest). Plastikutes, kodukeemias, (aga ka viljade peal pestitsiitide näol) leiduvad mürkained võivad sisaldada hormonaalseid häireid tekitavaid kemikaale, mis matkivad hormoonide toimet ja pärsivad seeläbi päris hormoonide tootmist. Kui äsja valminud või ülejäänud kuuma supi kallad ümber mitte nõuetekohasesse plastkarpi, siis riskime lisaks keemilise ühendi sattumisega toidu sisse ja tekib mürgistusoht.

10. Kraani pesemine ja kuivatamine peale kasutamist.

Nojaa, valamu põhja ja seinad ehk käid svammiga üle. Ära unusta, et kraani paned sa käima teinekord mustade kätega.

11. Ära usu ehmatavaid peakirjasid, süvene sisusse.

Näiteks hiljuti Briti ajalehes The Independent avaldatud artiklis jääb lugejal mulje, et õige viis riisi valmistamiseks on selle ööpäevane leotamine, et vähendada arseenikogust kuni 80%. Uuri, mida teadlased ja õppejõud teaduslikult kaasa räägivad ja millistest kogustest me üldse räägime.

Annika Gorelova

Loe veel:

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 10.10.2017 21:13 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Kasulik
postitatud 10.10.2017 20:21

Väga kasulik. Asun nutitelefoni ekraani puhastama ja siis kokkama, sest retsept tuleb just sealt.

Lea
postitatud 10.10.2017 20:38

Ära usu ehmatavaid peakirjasid, süvene sisusse