23 Soome rooga, mis väärivad tähelepanu

USA meediaportaal BuzzFeed pani kirja meie põhjanaabrite 23 (kiir)toitu, mida nende arust peaks kõik maailmas teadma. Varasemalt on BuzzFeed reastanud 42 Soome rooga, mida kindlasti proovima peaks.

 Nami-Nami teeb pakutud roogadest väikese ülevaate. 

 

1. Omenalörtsy ehk lapik õunapirukas

Lörtsy on õlis küpsetutud lapiku poolkuu kujuline pirukas. Lihatäidisega pirukaid pakkusid Karjala prouad Strömborg ja Kero Sortavala turul. Kui algas Talvesõda (1939-1940), kolisid prouad Savonlinna, kus jätkasid oma pirukate valmistamist ja müümist turul. Kui Strömberg pensionile läks, ostis Leipomo Laurikainen prouadelt retsepti ja valmistab neid praegugi.

Traditsioonilise poolkuu kujuga, ent õunatäidisega ja pontšikutainast pirukaid hakkas esmalt valmistama Savonlinna Sokerileipomo 1980ndatel ja 1984. aastal võeti kasutusele lörtsy-nimi (vt siia). Tuntuimad lörtsy-valmistajad on Laurikainen ning Lörtsypojat

2. Leipäjuusto ehk leibjuust

Eestlastele üsna tuttav toode, mille kasutamiseks leiate Nami-Namist hulgaliselt erinevaid retsepte.

3. Karjalanpiirakka ja munavoi ehk Karjala pirukad munavõiga

Taas meie lugejaile tuttav roog. Karjala pirukaid müüakse nii mõneski Eesti toidupoes värske leiva letis tüki- või kaalukaubana, Nami-Namist leiate ka retsepti Karjala pirukate valmistamiseks kodus. Ka klassikaline munavõi retsept on Nami-Namis olemas. 

4. Salmiakki 

Salmiakki ehk soolane lagrits. Salmiakile lisatud ammooniumkloriid ehk salmiaak "näpistab" keelt ja teeb suu veidi tuimaks. Maitse asi :)

5. Salmiakkijäätelö

Salmiakijäätis on mitme Soome jäätisetootja tootevalikus. Kui soovid seda ise kodus valmistada, siis retsepti jagab nt Yhteishyvä ja K-Kauppa.

6. Ruissipsit

Rukkinööbid ehk väikesed ümmargused näkileivakorvikesed on ideaalsed suupistete serveerimiseks. Nami-Nami jagas hiljuti artiklit "Mida panna rukkileivakorvikeste sisse?", mis osutus lugejate seas väga populaarseks - vähem kui kuu ajaga luges artiklit pea 9000 lugejat!

7. Makkaraperunat

Soomlaste hilisõhtune lemmik tänavatoit!  Lainelised friikartulid, tükeldatud viinerid, ketšup, majonees, sinep, hakitud salatisibul ja marineeritud kurk!

8. Korvapuustit

Kaneelirulle armastavad kõik põhjamaalased, sh eestlased. Soomlaste lemmik-kaneelisai on vormitud veidi teistmoodi ja kannab nime korvapuusti. Retsept on Nami-Namis täitsa olemas.

9. Tupla

Tupla šokolaadibatooni tootmist alustati Soomes 1960. aastal, praeguseks on see üks enim müüdud šokolaade Soomes. Lisaks Soomele on Tupla populaarne ja Balti riikides ning Venemaal.

Tupla šokolaad meenutab Snickersit ja Marsi, aga purustatud maapähklite asemel on Tuplas hoopis mandlid. Ühes pakis on kaks väikest šokolaadi - siit ka nimi (duubel/topelt/tupla, noh :)).

10. Voisilmäpulla

Armastatud magus pärmitainasaiake, kus kardemonimaitselisele kuklile on enne küpsetamist lisatud soolase või ja suhkru "silm", mis ahjus krõbedaks suhkrulaiguks küpseb. Taas, retsept on Nami-Namis kenasti olemas.

11. Uunipannukakku

Ahjus küpsetatud Ahvenamaa pannkook on üks soomlaste armastatud ahjupannkookidest, kõige lihtsam uunipannukakku retsept on aga siin. Lihtne viis pannkoogi küpsetamiseks!

12. Piparkakut

Soomlaste piparkoogid on õhukesed ja krõbedad. Nami-Namist leiad piisavalt sobivaid piparkoogiretsepte!

13. Joulutortut

Jõulutähed on ploomitäidisega küpsetised, mida on väga lihtne ise teha. Nami-Namist leiad lihtsa lehttainaga variandi ning kohupiima-võitainaga variandi

14. Laskiaispulla

Laskiaispulla on soomlaste vastlakukkel. Pärmitainas tehakse rohke kardemoniga, saiakesed täidetakse martsipanisegu ning vahukoorega. Vaata Nami-Nami vastllakuklite retsepte siit

15. Ruisleipä

Soomlasedki armastavad rukkileiba. Ühe armastatud Soome rukkileiva retsepti leiad ka Nami-Namist: saaristolaisleipä.

16. Mannapuuro ja mustikkasoppa

Mannapuder ja mustikakissell pole vaid eestlaste suvised lemmikroad, need on ka soomlaste seas populaarsed!

17. Kõik Fazeri tooted

Põhjanaabrite Fazer tähistas mullu oma 125. tegutsemisaastat ning Fazeri kommid-šokolaadid on ääretult populaarsed. Nami-Namiski kajastatakse Fazeri tegemisi regulaarselt.

18. Fazer Mignon

Lihavõtete eel müüb Fazer šokolaadimuna. Ei, mitte üllatusmuna, kui üllatuseks pole just asjaolu, et muna ei ole seest tühi. Ehtsad munakoored täidetakse mandli-pähkli-nugatitäidisega (täpselt 52 grammi!). Igal aastal valmistatakse Fazeri Vantaa tehases umbes 2 miljonit Mignon-muna! 

19. Rahkapulla

Rahkapulla meenutab meie kohupiimakorpi. 

20. Muumi-limsa

Metsmaasikamaitseline Muumi limonaad tuli Soome turule juba 1991. aastal. Valmistajaks on Sinebrychoff, karastusjook on pakendatud pooleliitrisesse plastpudelisse.

21. Tyrkish Peber/turkinpippuri

Tyrkish Peber on kõige intensiivsema maitsega salmiakikompvekk, mis on täidetud salmiaagipuruga. 

22. Mustikapulla

Välimuselt sarnaneb mustikakorp kohupiimakorbile, lihtsalt kohupiimatäidise asemel on pärmitainasaiakesel mustikatäidis. Retsepti leiad siit.

23. Nakkikastike 

Viinerikaste on või-sinepi-sibulapõhjal ning seda serveeritakse enamasti keedetud kartulitega. Valiku viinerikastme retsepte leiad siit

Hea lugeja! Mida Sina siit nimekirjast proovinud oled? Kuidas meeldis? Jäta vastus kommentaaridesse. 

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 16.03.2017 16:07 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Kaare
postitatud 17.03.2017 21:26

Soomlastel on palju maitsvaid toite.
Sellest nimekirjast on minu lemmikud Karjala pirukad munavõiga, kaneelisaiad, leibjuust ja Fazeri šokolaadid

Margus
postitatud 17.03.2017 22:23

Nimekirjas olen proovinud pea kõiki toite, vaid mustikapulla on veel maitsmata.
Siin nimekirjas on aga toite, mida Soomes aastaid elanuna alati väldin. nagu nt nakkikastike, makkaraperunat, lagritsatooted, joulutorttu jne. Listist aga puudub mu lemmik söök - soomlaste klassikaline spinatisupp keedumunaga. Samuti kodune karjalapaisti ja kassler on imehead.
Karjalapirukadki peab Soomes elades hoolega valima, kui klassikalised karjalapirukad ei ole riisi vaid odratäidisega. Tänapäeval on riis levinuim. Peab aga meeles pidama et riisipirukas, kuigi näeb samasugune välja ei ole üldse nii maitsev. Samuti kartulitäidisega tehtud samasugused pirukad ei kannata kriitikat.
Õiged karjalapirukad on superhead, eriti värske munavõiga. Fazeri šokolaadidki on väga head.

Reet
postitatud 18.03.2017 17:01

Makkarperunat ei ole head. Rasvased ja soome vorstid ei kuulu minu lemmikute hulka.
Üks soomlaste vorsti toit on mainimata. See on siskonmakkarakeito. See on selline vorsti supp.
Üks kummaline aga väga maitsev kaste on munakaste. Minu ämm teeb seda ja tehakse keedetud munadest. Munadepühade ajal.
Sonnintöyssy - no on naljakas nimi. Pullijõnksatus

õnne
postitatud 18.03.2017 21:07

Mulle maitseb palju toite, korvapuustisid olen teinud mitmel korral, karjalanpiirakoita olen ka paar korda proovinud järgi teha. Kõige paremad on need soojalt ja munavõiga. joulutortut ploomimoosiga, muumi limonaad, panda kommid (rosinad Sokolaadis, Fatseri sokolaadid, tupla Sokolaad...
Isegi mämmi maitseb mulle piimaga.
Jäätis muraka moosiga!!!

Dorothea Oliivipuu
postitatud 20.03.2017 11:25

No leipäjuusto on ju tõeline maiuspala. Eriti, kui koorekohvis veidi hoiad ja kui kohvi joodud, siis krudisevad need tükid suurepäraselt nautimiseks!
Piparkoogid ja muudki küpsetised on tuttavad ja maitsvad, kuid imestama pani, et ei mainitud soomlaste munkkit. Seda pakutakse pea igal pool ja seda ka armastatakse Soomes vägagi laialt.
Korvatuusti ja piparkoogid ja karjala pirukad koos lõhe ja munavõiga on ju vägagi maitsvad.

Ly Mannonen
postitatud 25.03.2017 23:48

Kõik need tooted on tuttavad, kuna palju soomega tegemist olnud.
Kuid voisilmapullat olen korra hommikul vara, otse ahjust saanud, see oli võrratu! Kahjuks ei mäleta mis koht see oli, suht põhja soomes. Peale selle pole enam sellist saanud. Need, mis meil müügil, on haledad jäljendid.

Kadri Kivinurm
postitatud 26.03.2017 14:41

Mmmm....korvapuustit! :)

Kati Oidra
postitatud 20.04.2017 15:21

Karjala pirukad munavõiga on väga head! Lapi juust murakamoosiga on ka mõnus :)

Tiiu Savelli
postitatud 22.04.2017 13:12

Aga soome kuulsad laatikkod ja siskonmakkarakeitto?