Kokandussõnastik

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š Z Ž T U V W Õ Ä Ü Y KÕIK

Õietolm

Mesilased korjavad õietolmu eri lilledelt, seepärast võib õietolmul olla erinev kooslus vastavalt ümbritsevale loodusele ja klimaatilistele tingimustele. Mesindussaadus sisaldab valke, lihtsuhkruid, rasvaineid, palju mineraalaineid, kõiki vitamiine, ohtralt asendamatuid amiinohappeid ja aroomiaineid[...]

Õli

Põhimõtteliselt võib kasutada mis iganes toiduvalmistamiseks sobivat õli. Kui retseptis nõutakse mõnda muud õli (oliiviõli, maapähkliõli, sojaõli jne), siis on retseptis nii ka öeldud.

Õunasüdamiku eemaldaja

Spetsiaalne terav nuga õunasüdamike eemaldamiseks.

Õunaäädikas e. siidriäädikas

Õunaäädikat ehk siidriäädikat võib kasutada kas lihtsalt maitseäädikana või erinevate roogade (salatid, marinaadid, kala- ja liharoad) maitsestamiseks. Tuntud ka rahvameditsiinis.

Õunhape (E 296)

Õunhape mõjub puhastavalt verele ja reguleerib soolte tegevust. Leidub rabarbris, peedis, maasikates jne.

õiglane kaubandus (FairTrade)

Õiglase kaubanduse märk tootel tagab paremad majanduslikud ja sotsiaalsed tingimused arengumaade talunikule ja töölisele. Süsteemis osaleb üle 1 400 000 arengumaa taluniku ja töölise, tooteid müüakse Euroopas, Põhja- Ameerikas, Jaapanis[...]

õlu

Õlu on käärimise teel veest, linnastest ja humalatest pärmi lisandusel valmistatud vähese alkoholisisaldusega jook. Arvatavasti vanim alkohoolne jook.

õrn lemmalts

Kohati kasutatud roogade garneerimiseks, kuigi lehed on õrnalt mürgised.

õunad

[...]

õunamahl

Õuntest pressitud mahl.

Kuva kõiki