Kukemari

Kukemari on levinud laialdaselt Kesk- ja Lääne-Euroopas, samuti leidub seda Rootsist Lääne-Siberini ning ka Põhja-Ameerika kirdenurgas. Eestis kasvab igihaljas kääbuspõõsas kukemari soodes, raba- ja palumetsades ning rannikul kuivadel nõmmedel (tihti koosluses kanarbikuga). Üsna tavaline, kuigi vähetuntud. Õitseb aprillis-mais, marjad valmivad juulis-augustis. Marjad on botaaniliselt luuviljad, sisaldades 6-9 kolmetahulist kõva luukestaga väikest seemet. Kuna marjad ei sisalda olulisi happeid, siis on nad maitselt lääged. Süües värvivad suu siniseks :) Proovi kukemarjadest mahla valmistada, lisades mõnd haput marja võ sidrunhapet ja kirsi- või mustsõstralehti. Sobib ka kisselliks ja pirukakatteks ning muffinitainasse. NB! Külmutamine parandab marjade maitset! Soome k. variksenmarja, rootsi k. kraakbär, saksa Krähenbeere