Portulak, aed-portulak

Üheaastane portulakiline maitse- ja ravimtaim. Kõrgus 30-50 cm. Kasutatakse noori taimi. Portulak sobib salatite, kastmete, suppide, kohupiima maitsestamiseks. Aedportulak oli üsna populaarne keskaja köögis. Salatiks tarvitatakse võimalikult terveid üksikuid lehti, segatuna kurgi, rõika, tomati ja teiste aedviljadega. Portulaki lehed sobivad hästi ka rohelise värvi vaestesse puuviljasalatitesse, temast võib aga valmistada ka hautisi nii nagu spinatist. Portulaki lihakad väikesed noored lehed sisaldavad C-vitamiini 200mg% ning enamgi (sidrunis 40-60mg%) ja karotiini kuni 17 mg% (porgandis 9 mg%), E-vitamiini kuni 6mg% ning PP-vitamiini 50mg%. Valkaineid on rohelistes lehtedes seemnete küpsemise faasis aga koguni kuni 23% (rohelises aedhernes 5%) ja süsivesikuid 14% (kartulis 18%), samas aga väheneb C-vitamiini ja karotiini kogus. Kõrgelt hinnatud on portulaki raviomadusi põie-, neeru- ja maksahaiguste korral ning dieetsalatina suhkruhaigetele.