spargel

Kuulus afrodisiaak :) Spargel on tuntud kui köögiviljade kuningas oma pehme konsistentsi ja maheda maitse poolest. Spargli ostmisel jälgi, et spargli lõigatud otsad on värsked, siledad ja heledad, spargel ise on mahlane ja mitte kortsus või pragunenud. Kõige paremini säilib spargel külmkapis niiskesse rätikusse mähitult. Spargel sisaldab rikkalikult valke, mineraalaineid (fosfor, kaalium, naatrium ja raud), C-vitamiini, A- ja B-vitamiine. Eriti vitamiinirikas on roheline spargel. Kasutamine: Keeda kiirelt, pistes esmalt alumise osa keevasse vette, kuhu on ka pisut soola, oliiviõli ja suhkrut lisatud. Hauta 15-20 minutit, või prae pannil 5-10 minutit, olenevalt spargli jämedusest. Spargel on valmis, kui selle jämedam osa katsudes pehme tundub. Spargel on kõige maitsvam, kui ta on värske, lihtsalt valmistatud ja serveeritud kas külmalt või kuumalt. Sobib hästi kala, singi ja munaga. Loe ka metsiku spargli kohta.