Õlle-juustuleib

Sellele nisuleivale annavad maitset õlu, sinep ja riivitud juust. Kes soovib, võib õlle asemel kaljaga proovida. Maitselt meenutab veidi brittide Welsh Rarebit suupistet :)

Proovi näiteks Saku Pühade Porterit.

Kogus
2 pätsi
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

5 dl tumedat õlut (nt Saku Pühadeporter)

50 g värsket pärmi

0.5 dl Dansukkeri heledat siirupit (80 g)

2 tl soola

150 g riivitud juustu

650 g nisujahu

2-3 tl Colemans'i vm sinepipulbrit

1 dl õli (75 g)

Valmistamine

Lahusta pärm käesoojas õlles, siis sega juurde siirup. Lisa riivjuust ning osa jahust, sega ühtlaseks. Sõtku juurde ülejäänud jahu*, sool ja sinep. Viimasena sega juurde õli.

Kata tainas puhta köögirätikuga ning lase soojas kahekordseks kerkida.

Vormi kerkinud tainast kergelt jahusel laual kaks piklikku pätsi. Tõsta pätsid küpsetuspaberiga vooderdatud või võitatud leivavormi. Lase kaetult veel kerkida.

Küpseta 175-kraadise ahju keskmisel või alumisel siinil umbes 45 minutit.

Kui kasutada 3-liitriseid (30 cm) leivavorme, saad madalad pätsid; 2-liitristes (22 cm) keeksivormides saad üsna kõrged leivad).

LISA KOMMENTAAR

Ullike
postitatud 30.05.2009 10:19

Retsept kõlab ahvatlevalt....aga: mis on või kust saab Colemans'i sinepipulbrit. Ja on selle komponendi osa leivas väga oluline?

Pille @ Nami-nami
postitatud 30.05.2009 15:16

Ullike, Colemans' on Inglise sinepi pulber - võid kasutada ka muud sinepipulbrit või lisada teelusikatäie tavalist sinepit.

Aire1
postitatud 31.05.2009 21:02

Täna hommikul tegin õlle-juustuleiba, maitsev aga mulle tundus tainas vedelavõitu, pätsikesi ei oleks küll saanud teha, ometi kaalusin jahu.

zoozi
postitatud 06.06.2009 23:13

Maitsev oli!Ka mu üks poistest sõi ja kiitis heaks.

kirsike
postitatud 10.06.2009 10:22

Väga hea leib! Tuleb kindlasti kordamisele. Sai ülima kiituse ka meesterahvalt :)

Ullike
postitatud 12.06.2009 15:54

Tänud - Pille - aga kuna pärast küsimist ise maale kolisin, jäi vastus nägemata. See-eest leib sai tehtud, kiidetud ja ruttu otsa ka ning seda ilma igasuguse sinepita :):)

Kirsike
postitatud 07.08.2009 16:53

Nüüdseks olen teinud seda leiba juba loendamatu arv kordi, misteha, mehe lemmik. Parimaks õlleks tunnistaks ikkagi porteri, värv jääb tumedam ja maitse tummisem. Ja juustudest olen jäänud pehmemate juustude juurde. Olen asendanud 1-2 dl jahu graham jahuga ja ka linaseemeneid olen sisse pannud. Tavaliselt tuleb taigna konsistents üsna vedel, aga ikkagi pätsiks tehtav. Aga nagu välja tuli täna, on mu 0,25l mõõtekopsikutäis õlut vähem, kui pool pudelit (teen poole kogusega). Täna tegin siis õige koguse õllega ja tainas tõesti ainult lusikaga vormi tõstetav.

Hexy
postitatud 17.06.2010 14:02

Väga maitsev!

Kristel
postitatud 26.04.2014 20:13

Kas selle taignaga annaks ka muffinivormides ehk väikeseid kakke teha? Milline peaks siis olema aeg ja temperatuur?