Peedi ja sinihallitusjuustu pirukad

Pille väikesed firmapirukad, mille retsept ilmus ka 2008. aasta veebruarikuises Oma Maitses :)
Eriti maitsvad pirukad tulevad röstitud peedist, ent ka keedetud peet ajab asja ära. Nagu lehttainapirukatega ikka, on need parimad värskelt küpsetatuna. 

Kogus
20 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Suupiste
Lisategevused

Koostisosad

500 g pärmi-lehttainast

2 keskmise suurusega piklikku peeti

100 g Aura vms sinihallitusjuustu

värsket tüümiani e. aed-liivateed

määrimiseks muna

Valmistamine

Rösti peedid ahjus pehmeks (umbes 1 tund fooliumisse mässitult 200kraadises ahjus). Lase jahtuda, siis eemalda koor (selleks pole nuga vaja, piisab sõrmedega lükkamisest). Lõika peedid õhukesteks viiludeks*.

Rulli lehttainas lahti, lõika väikesteks ruutudeks. Siis suru nt pahupidi pööratud pitsiga tainaruudu keskele väike rõngas (peaaegu läbi, klõpsa fotol!) Tõsta rõnga keskele õhuke peediviil, sellele aseta tükike sinihallitusjuustu ja peale paar tüümianilehekest.

Pintselda piruka servad munaga, siis küpseta 200kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni lehttainas on kenasti kerkinud ja kuldseks küpsenud. Lase jahtuda ja serveeri.

Nipid ja soovitused:

  • Selle retsepti puhul on parem kasutada piklikke peete - lõikamisel jäävad ühtlasemad seibid.
  • Kui kasutad tavalisi peete, siis lõika need esmalt õhukesteks viiludeks ja seejärel pitsiga väiksemateks ketasteks.
LISA KOMMENTAAR

Vandiste
postitatud 14.05.2008 14:26

Tohutult maitsvad (eriti kohvi kõrvale ;)! Külalised sõid ja kiitsid. See retsept jääb raudselt minu kuldretseptide varamusse.

kardemon
postitatud 14.05.2008 15:01

enne kui seda pirukat järgi teha proovisin, ei arvanud ma peedist üldiselt hästi. see, mis välja tuli oli aga väga väga maitsev. peaks neid tihedamalt tegema...:p

Sirliiz
postitatud 15.05.2008 10:11

Tegin emadepäeva hommikuks kohvi kõrvale, kadusid laualt ülikiiresti. Uskumatult maitsvad pirukad, teen kindlasti veel ja veel.

hille
postitatud 22.05.2008 14:14

tasub proovida! Mõnus amps!

Dash
postitatud 04.08.2008 14:51

väga maitsvad!

Berit
postitatud 25.01.2009 22:04

Nii head tulid!

Ragne
postitatud 21.02.2009 12:15

Tõesti head said....

Kukkel
postitatud 22.02.2009 08:05

Otsisin kiiret snäksi ja täditütar soovitas neid. Tulid just sellised nagu siin eelpool juba kiidetud. Ma oleks pidanud vaid julgemalt juustu panema.

Mardikas
postitatud 09.03.2009 14:02

Unustasin ise munaga määrimast ja siinne lehttainas kerkib mis kole, aga maitselt on nad väga head ja omapärased. Mina tegin keedetud peetidest.

Dee
postitatud 05.05.2009 10:14

Need pirukad on mõnusad niisama kohvi kõrvale, pidulauale või hommikusöögiks.

Teresa
postitatud 02.06.2009 18:38

Proovisin siis minagi neid kiidetud röstitud peediga pirukaid...,ning tõesti võin öelda et maitse on super, kuigi välimuselt nad mul eriti ei õnnestunud.

Kuuki
postitatud 27.02.2010 10:31

Ka meie pere ja külaliste täielikud lemmikud :)

Triin
postitatud 21.09.2009 11:31

Otsisin 2008.a. märtsikuu Oma Maitse ajakirja välja, et sealt lisa lugeda, kuid selgus, et lugu ja retseptid ilmusid siiski 2008 veeburari ajakirjas. Tuunikalaampsud ja kamakäkid said tookord proovitud, ei tea, kuidas need peedipirukad küll kahe silma vahele jäid? Igatahes saab see viga parandatud ja lähipäevil proovin ka need paljukiidetud pirukad ära.

kuuki
postitatud 30.01.2010 18:25

Meie pere täielikud lemmikud

Lota
postitatud 18.03.2010 18:29

Tõesti imemaitsvad. Tegin pool tainast teiste variatsioonidega, peedi asemel panin ananassi tüki ja samuti lihtsalt suurepärased. Ning kolmas versioon - pestoga määrida ja peale Manchego juustu tükk. Kõik kolm variatsiooni olid külaliste lemmikud :)

Ullike
postitatud 24.03.2010 10:10

Astusin ka proovijate ridadesse. Ehkki koonerdasin (:)) juustuga - olid nad väga maitsvad. Peet muutub ahjuks ikka absoluutselt hõrguks!

Pille @ Nami-nami
postitatud 07.05.2010 22:15

Võid kasutada ka tavalist keedupeeti, ei pea eraldi röstima. Röstitud peet on veidi magusama maitsega..

inxii
postitatud 07.05.2010 15:57

Kas võin ka tavalistest keedupeetidest teha, või peaksin ka need maitse poolest panema ahju röstima? On väga suur maitse vahe kui on poest ostetud keedupeet mitte toores ja ära röstitud ahjus

Liina
postitatud 24.05.2010 16:40

Väga mõnusad ja maitsvad pirukad.

Kiisu
postitatud 01.06.2010 13:34

Tegin neid pirukaid ühele sünnipäevalauale. Katsetasin ka pirni-sinihallitusjuustuga. Minul kahjuks oli ainult poest ostetud keedupeet aga maitse oli fantastiline. Meeletult lihtne aga samas originaalne!! Peedi hõrk ning magus maitse ning pikantne juust on ikka suurepärane kooslus! Aitäh retsepti eest! Külalised kiitsid ning küsisid retsepti!

Maša
postitatud 27.02.2012 12:41

Nämmad! Tegin esimest korda ja armusime kõik nendesse,isegi lapsed, kes muidu peeti jälestusega vaatavad, sõid ja võtsid muudkui lisa! Unustasin peedi ette valmistada ja lõikasin õhukesed-õhukesed viilud, pintseldasin natuke oliivõliga ja lisasin värske puudumisel kuivatatud tüümiani. Juustu panin ka korralikult nagu eespool soovitatud.

Silja
postitatud 14.09.2010 10:46

Mina kasutasin poes saadaolevat pakendatud-keedetud-kooritud peeti (polnud parasjagu muud valikut- loomulikult oleks ise röstinud muidu) ja need olid küll ümmargused, aga just parasjagu nii pisikesed et ratas sai paraja suurusega. Kuna mul juhtus taigent olema just 600g siis tegin topeltportsu ja otsa said nad kõik. Väga-väga-väga-väga... head... Läheb kordamisele õige pea. Mõlgutan just mõtteid, et peaks külalisi kutsuma, et oleks põhjust teha- kahepeale topeltports nahka pista on (oli:)) vist ebamõistlik. Maitsevad eriti hästi soojalt, aga ka külmalt sai söödud ja piknikule kaasa teha täitsa hea valik.

Kats
postitatud 17.09.2010 20:21

Oiiiii need olid nii maitsvad,peakski jälle tegema :o)

elve
postitatud 21.11.2010 20:10

Kui juustuga ei koonerda, siis ülimaitsvad pirukad garanteeritud.

katsetaja
postitatud 18.12.2010 19:54

Peale nende kiidusõnade lugemist tahtsin proovida ka teha. Tegin kõik õigesti ja õigete komponentidega. Sõin, sõin ja sõin ... aga elamust ei tulnud. Omamoodi ja mõnusad olid küll nagu ikka lehttaignatooted.

Siret
postitatud 05.01.2011 00:58

Vau-efeki ei tekkinud,kuid maitsete kobinatsioon meeldis. Täitsa mõnus näks.

Jaanikaant
postitatud 22.03.2011 08:45

Vahvalt värvilised ja maitsvad pirukad. Juba väga palju kordi on mu pilk sellel retseptil pidama jäänud, aga tegemiseni jõudsin alles nüüd. Aga öeldakse ju- parem hilja kui mitte kunagi. Toredad pisikesed suupistepirukad, mis on ka väga maitsvad, leiavad ka tulevikus kindlasti tee meie pidulaudadele, sest viisid lausa keele alla!

kodune
postitatud 31.03.2011 13:37

tuli ükspäev see retsept meelde, aga kuna olin just lugenud üht teist kokaraamatut siis ajasin segi kaks retsepti, nimelt ma ei kasutanud mitte lehttaigent vaid poes müüdavat õhutkest kilesse pakitud lavashi, tegin õhukesed keedupeediviilud, no ja kui te arvate et ma seda hõrku pannitäit krõbisevat kohe nahka ei pistnud. Küll proovin ära ka lehttaignaga :)

Kadri
postitatud 01.04.2011 18:03

Lisasin kõige tipuks veel ka ühe kreeka pähkli, mis sobis jumalikult!

Marina
postitatud 14.05.2011 18:36

Tegin neid elu esimesest isetehtud lehttaignast, väga head tulid, kartsin natuke ebaõnnestumist aga ei. Ainult et tüümianit ei olnud värsket, kasutasin kuivatatud. Kuskil 20 tk tuli. Niiet Eurovisooni vaatamiseks külalistele suupisted olemas ! Tänan hea retsepti eest !

Piret
postitatud 10.11.2011 17:32

Põnev kooslus! Juustuga ei tasu tõesti koonerdada. Pigem rohkem kui vähem panna.

Õie
postitatud 02.12.2011 20:46

Täitsa hea maitsega pirukad ja ruttu saavad valmis, parimad just soojana kohe süüa :)

KärtK
postitatud 16.07.2012 20:25

Küpsetasin selle retsepti järgi peedi-sinihallistusjuustupirukaid ja need tulid head. Tore, et neid nii lihtne teha ka on.

petra
postitatud 04.02.2013 10:20

Meie tegime neid lastega isadepäevaks, ja ka pirni sinihallitusjuusuga. Lapsed tegid omal valikul ka veel lihtsalt tomati ja tavali juustuga :D et kõigil oma lemmik ampsuke oleks.

Hexy
postitatud 18.11.2013 17:29

maitsvad pirukad!

Gerri
postitatud 26.10.2015 14:26

Vüga head ja kiiresti valmistatavad!!

Lea Gul
postitatud 12.11.2015 19:09

See on meie peres iga aastane soolane jõuluaps ;)

kreekapähkel
postitatud 05.12.2015 13:04

minu ema tegi neid kogu aeg.Minu lemmikud!!

katikoplime
postitatud 12.03.2016 22:49

Kadusid laualt kibe kiirelt :) ja sõid needki, kes muidu peeti ja sinihallitusjuustu ei armasta :) Kindlasti läheb kordamisele :)

Kaare
postitatud 15.06.2016 10:49

Mahlased ja maitsvad!

tiipele
postitatud 20.09.2018 15:04

Väga maitsvad! Ainult juustu paneksin ikka kõvasti rohkem.

Valli N.
postitatud 30.12.2023 11:09

Väga maitsvad ja mõnusad ampsukad!