Filoküpsised

Kogus
24 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

4 lehte ehk u 150 g filo-tainast

4 sl ehk u 50 g sulatatud võid

3 sl suhkrut

poole vanillikauna seemned

Valmistamine

Magusad filoküpsised:

Eralda filotainalehed teineteisest ja kata niiske rätikuga.
Võta üks tainaleht, pintselda 1 sl võiga ja puista peale vanilli ja suhkru segu. Aseta peale teine filoleht, pintselda taas 1 sl sulavõiga. Siis järgmine filotainaleht, pintselda võiga ja kata neljanda filotainalehega.
Suru 4 kihti tugevasti kokku (nt tainarulliga). Määri "paks plaat" pealt ülejäänud sulavõiga ja lõika 24 tükiks (a ca 7x7 cm). Murra iga nelinurk kolmnurkseks küpsiseks.
Jaota küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 10 minutit 200kraadise ahju keskosas.
Säilivad õhukindlas karbis kuni 3 päeva.
Magusaid filoküpsiseid võib magustoitude juurde serveerida (nt punaveinis küpsetatud viigimarjade vms).

NB! Samal moel saab teha ka soolaseid filoküpsiseid - siis puista esimesele filolehele suhkru ja vanilli asemel 0,5 tl meresoola.

Retsept on pärit taanlaste "Karolines Køkken" retseptivihikust (nr 8, Søde filokiks) Pildi tegi KARDEMON.

LISA KOMMENTAAR

põrnikas
postitatud 24.05.2010 00:48

üsna huvitavad, kuigi ei saa öelda, et ülearu ideaalselt õnnestunud oleksid. see tainaplaatide kokkusurumine ei tahtnud ikka kuidagi õnnestuda - just see täidisega kiht ei jäänud kuidagi teiste külge kinni. ja ei suutnud ma plaati ka ideaalseteks ruutudeks lõigata, nii et osad, mis liiga ristkülikuks said lõigatud murdsin lihtsalt nelinurkseteks poolikuteks. mõned tulid ikka kolmnurksed ka :) ah jaa, sisse panin valmissegatud vanillisuhkrut (miski öko variat)..

Kardemon
postitatud 20.04.2013 15:17

Ma panin vahele tuhksuhkrut ja kaneeli. Taignarulliga kihte kokku ei surunud....kui olin ruudud lõiganud (kääridega oli seda hea teha), siis vajutasin kolmnurgad tugevalt kokku. Kaneeliga olud küll mõnusad... Teeks teinekordki!

M
postitatud 10.08.2013 16:43

panin vahele vanillisuhkru ja kaneeli segu ja kui ahjust välja vötsin panin ka natuke mett peale. Väga hea maiuspala, saab teinekordki tehtud