Limoncello tort valge šokolaadi ja kookosega

Limoncello on Lõuna-Itaaliast pärit kange sidruniliköör.

Kogus
14 viilu
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Kookosbiskviit:

25 g toasooja võid

0.5 dl suhkrut

1 muna

0.5 dl nisujahu

2.5 dl kookoshelbeid

0.5 tl küpsetuspulbrit

Pähklibeseekiht:

75 g sarapuupähkleid

2 munavalget (u 60 g)

0.5 sl suhkrut

75 g tuhksuhkrut

vormi määrimiseks võid

Trühvlikreem:

1 dl 35% rõõska koort

2 sl kanget kohvi

100 g tumedat šokolaadi

Limoncello & valge šokolaadi vaht:

4 lehte želatiini

2 munavalget

2 dl 35% rõõska koort

0.6 dl e. 4 sl suhkrut

0.5 dl vett

2 munakollast

200 g kvaliteetset valget šokolaadi

0.5 dl Limoncello sidrunilikööri

Sidrunikreem:

1 želatiinileht

2 sidruni mahl ja peenelt riivitud koor

50 g võid

2 dl suhkrut

2 muna

2 munakollast

Valmistamine

Valmista kookosbiskviit. Kuumuta ahi 175°C. Hõõru toasoe või suhkruga vahule, lisa muna. Sega kuivained omavahel, siis sega muna-suhkruvahu hulka. Tõsta tainas võitatud 24 cm lahtikäiva koogivormi põhjale, silu ühtlaseks. Küpseta 175-kraadise ahju keskosas umbes 15 minutit.

Pähklibesee jaoks rösti pähklid kuival praepannil, siis hõõru köögiräti vahel, nii et kestad maha tuleks. Haki pähklid peeneks või jahvata. Vahusta munavalge suhkruga tugevaks vahuks. Sega õrnalt juurde tuhksuhkur ja pähklipuru.
Vooderda 24 cm koogivormi põhi küpsetuspaberiga, määri see kergelt võiga ja puista üle jahuga. Määri beseetainas peale ning küpseta 175-kraadise ahju allosas umbes 20 minutit. Lase vormis jahtuda.

Trühvlikreemi jaoks kuumuta rõõsk koor, lisa kohv. Haki šokolaad ja pane väikesesse kaussi. Kalla peale kuum rõõsk koor ja sega, kuni šokolaad on sulanud. Lase trühvlikreemil jahtuda toatemperatuurini.

Kalla trühvlikreem siis pähklibeseele ja lase külmkapis vähemalt tund aega taheneda.

Kui kreem on tahenenud, siis libista noaga mööda koogivormi serva, nii et kook vormi küljest lahti tuleks. Siis eemalda ettevaatlikult küpsetuspaber beseekihi alt.

Võta nüüd uuesti 24 cm läbimõõduga puhas koogivorm. Vooderda vormi servad küpsetuspaberiga nii, et paber vormist veidi kõrgem oleks. Aseta vormi põhja kookosbiskviit.

Valmista limoncello-šokolaadivaht. Pane želatiinilehed külma vette ligunema 5 minutiks. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahusta rõõsk koor pehmeks vahuks.
Sega suhkur ja vesi väikeses potis, kuumuta keemiseni ja keeda minut aega. Võta pott tulelt ja lase 2 minutit jahtuda.
Pane munakollased kaussi ja vispelda elektrimikseriga juurde soe suhkrusiirup. Jätka vahustamist, kuni munakollased on heledaks paksuks vahuks muutunud.

Haki valge šokolaad ning sulata see ettevaatlikult nt mikroahjus.

Võta želatiinilehed veest välja, suru veidi kuivemaks. Kuumuta 1 sl limoncello-likööri ning lahusta sellest želatiinilehed.

Nüüd tuleb kiiresti tegutseda :) Kalla sulatatud valge šokolaad munarebuvahu hulka ja vispelda segu. Seejärel lisa želatiini-limoncellosegu ja ülejäänud Limoncello. Sega juurde vahukoor. Sega juurde munavalgevaht. Sega kõik ühtlaseks.

Kalla pool saadud limoncello-vahust vormi kookosbiskviidi peale. Tõsta ettevaatlikult peale pähklibesee-trühvlikreemikiht. Kata ülejäänud limoncello-vahuga.

Pane tort vähemalt 4 tunniks külmkappi.

Sidrunikreemi jaoks pane želatiinileht külma vette ligunema. Pane sidrunimahl, riivitud sidrunikoor, suhkur ja või väikesesse potti ning kuumuta tasasel tulel ühtlaseks. Võta pott tulelt.

Klopi munad ja munakollased kausis omavahel, siis vispelda sidruni-võisegu hulka. Kuumuta segu ettevaatlikult ja pidevalt segades, kuni kreem paksenema hakkab (u 85°C). Nüüd sega juurde leotatud ja kuivemaks pigistatud želatiinileht. Lase kreemil toatemperatuuril veidi jahtuda, siis kalla tordile. Siinkohal võib tordi sügavkülma panna.

Pane tort vähemalt 3 tunniks külmkappi tarretuma. Kaunista nt šokolaadimunadega.

Retsept on Rootsi ajakirjast Allt om Mat (Limoncellotårta med vit choklad och kokos - siit näeb ka kauni tordi pilti).

LISA KOMMENTAAR

Jaanikaant
postitatud 25.04.2012 21:28

Möödunud lihavõttepühade piduliku söömaaja lõpetuseks valmis meil sellel aastal imehea ja kaunilt kollane Limoncello tort. Tordi tegemine võtab küll pisut aega, aga iga kulutatud minut on lõpptulemust kuhjaga väärt. Õrn vahuline erinevate maitsenüanssidega kook maitseb imeliselt

giordi
postitatud 26.08.2013 18:43

Vòtab kaua aega aga tulemus on tòesti vòrratu. Olen seda juba mitmeid kordi teinud ja teen kindlasti veel