liha maa sees küpsetamine (nn RÖÖVLIPRAAD)

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-02-01 01:25:53
Kasutaja KATRIIN 3.6.2003:
Tere Kas keegi teab, kuidas toimub liha maa sees küpsetamine - milline on protseduur. Tänan väärtusliku info eest ette!
Kasutaja PROFA 4.6.2003:
Röövlipraad - on tõsine ja aeganõudev ettevõtmine, mis aega tasub tegija kannatlikkuse kuhjaga. Liha (või ka kala) küpseb selle jaoks kaevatud ja kividega vooderdatud ning eelnevalt kuumaks köetud koopas maa sees. Tuli tehakse koopasse 2-3 tundi enne liha küpsetamist, siis kuumenevad vooderdise kivid piisavalt. 3-4-kilose lambaprae valmimine võtab aega umbes 3 tundi (aeg sõltub lihatüki suurusest või kalade kogusest). Kasta küpsetuspaber korralikult märjaks ja keera praetükk (kalad ükshaaval) selle sisse. Küpsetuspaberis praetükile mähi kiht fooliumit ja kõige peale keera veel üks kiht märjaks kastetud ajalehest ( NB! Kriitpaber ei kõlba). Sedasi ettevalmistatud lihale keera veel kaitseks ümber traatvõrk, mille abil saad pärast tulikuuma praega mugavalt manööverdada. Pane praad kuumaks köetud koopasse, aja see siis kinni ja kata pealt poolt kuumade kivide ja sütega. Koopa kohale võid prae küpsetamise ajaks väikese lõkke teha, et ooteaega mõnusas juturingis parajaks teha! See ei ole minu kirjatükk, otsi www. kokaraamat. ee lisa. Sven Azojan on autori nimi. Ise eelistan lõkkes teha kala märjas ajalehes, kiire ja maitsev.
Suur tänu, Profa, vastamise eest. Leidsin internetist veebilehe (www.thesalmons.org/lynn/pit.html), kus on juttu ja pilte erinevate loomade maa sees küpsetamisest (nt jaanalinnu puhul on kenasti näha ka see traatvõrk, millest Profa toodud katkes juttu oli). Ehk on abiks.. (Kui soovite ise juurde infot otsida, siis vt inglise keeles pit roasting/pit cooking) (Vastatud 7.6.2003) Lisasin retseptikogusse Soome Valio retsepti lambast röövliprae valmistamise kohta. Retsepti nimi ongi 'Röövlipraad'. Head proovimist! (Vastatud 11.6.2003)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-01-16 07:48:38
Ajakirjas Oma Maitse (juuni 2009, esikaanel Hannaliisa Uusma) on fotodega illustreeritud lugu lamba küpsetamisest lõkke all augus.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com