Moositriibuga kohupiimakook

Silja Luide kokaraamatust "Magus kiusatus" (2012) pärit retsept, mis algselt pärit raamatu fotode autori Marju Randmeri ema käest. Väga mõnus kook - parajalt hapukas, parajalt magus, vahva moositriibuga. 

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

100 g toasooja võid

2 sl suhkrut

1 muna

120 g nisujahu (2 dl)

1 tl küpsetuspulbrit

näpuotsaga soola

Vahekiht:

5 dl hapukat moosi

Kate:

500 g kohupiima

150 g suhkrut

200 g hapukoort

3 muna

3 sl nisujahu või mannat

1 väiksema sidruni peenelt riivitud koor

Valmistamine

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna ja vahusta veel. Pane juurde küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu, sega ühtlaseks. Suru tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele (kui tainas kätele külge jääb, siis tee käed jahuseks). 

Katteks vahusta munakollased suhkruga. Lisa kohupiim, hapukoor, riivitud sidrunikoor ja jahu või manna. Viimasena sega ettevaatlikult hulka kõvaks vahustatud munavalged. 

Määri moos tainapõhjale, siis vala peale kohupiimamass.

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 45-60 minutit, kuni kohupiimakate on tahenenud ja pealt kuldkollane.

NB! Kook on parim täiesti jahtunult, nii et võimaluse korral valmista serveerimisele eelneval päeval! 

Nipid ja soovitused:

  • Kui kook hakkab küpsemise ajal pealt pruunistuma, siis kata see fooliumiga.
  • Sobivad igasugused hapukad moosid, pildil olev kook on tehtud koduse õuna-pohlamoosiga
  • Poemoosidest soovitame nt Schwartau Samt sõstramoosi. Õhema moositriibu jaoks võta 1 purk Schwartau Samt sõstramoosi, paksema moositriibu jaoks 2 purki. 

Foto: Nami-Nami toimetaja Kaare Sova, stilistika: Nami-Nami toimetaja Martiina Anni.

LISA KOMMENTAAR

Tassike.ee
postitatud 09.01.2013 14:44

Tore, et mu ema retsept ja minu vaieldamatu lemmikkoogiretsept tema repertuaarist nüüd ka laiemalt on kätte saada! ;) Mu ema teeb seda tegelikult tavaliselt 2-kordse koguse - nii saab ahjuplaadi täie - ja täidises kasutab alati mannat (mitte nisujahu). Ja teades meie peret, see kook saab alati nigu niuhti otsa, nii et väiksemat kogust, kui ahjuplaaditäis, ei olegi mõtet teha. Nii et mina ise olen harjunud seda n-ö ruudukestena sööma, aga ümmarguses lahtikäivas vormis jääb maitse muidugi samaks :) Rõõm! :)

Liisi
postitatud 16.01.2013 13:22

Väga maitsev kohupiimakook. Kasutasin pohlamoosi, mis sobis ideaalselt kohupiimakattega.

Mumm
postitatud 04.02.2013 15:40

Ma kasutasin mustsõstramoosi ja tuli ja superhea.

Tii
postitatud 26.03.2014 08:41

Tegin eile, tuli hästi välja... superkook (Y)

Kaare
postitatud 18.09.2019 08:52

Olen mitmeid kordi teinud. Õnnestub alati! Moos võiks olla paksem ja tükkidega, muidu kipub seistes põhja sisse imbuma.

Martiina
postitatud 18.09.2019 11:43

Mõnus, lihtne ning saab teha oma lemmikmoosiga :)

Mamma Miia
postitatud 05.04.2024 20:02

Väga hea kook. Tegin mustsõstra moosiga Ja panin 600 krammi sidruni kohupiimaga ning ei pannud sidruni mahla eraldi juurde väga hea oli, eriti häst sobis moos kohupiimaga